1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiceenii din Dolj, surprinşi de subiectele de la simularea examenului de Bacalaureat

Liceenii din Dolj, surprinşi de subiectele de la simularea examenului de Bacalaureat

Ieri s-a desfăşurat simularea primei probe scrise din cadrul examenului naţional de Bacalaureat, la Limba şi literatura română. În Dolj, la acest examen nu au participat 562 de candidaţi, iar trei dintre elevii prezenţi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă. La ieşirea din săli, elevii au spus că subiectele i-au surprins şi de data aceasta. De exemplu, elevii de la profilul real au spus că foarte rar au avut caracterizare de personaj, cerinţă care a fost la cel de al treilea subiect.

Conform datelor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, la prima probă scrisă a simulării examenului național de Bacalaureat (Limba și literatura română) au fost prezenți 3.405 candidați (85,77%din totalul candidaților înscriși pentru a susține proba): 3970 candidați – învățământ zi.

„Comparativ cu simularea judeţeană, la această simulare prezenţa este mai mare”, a precizat inspectorul şcolar general, Daniel Ion. Au fost şi două licee din cele 45 de unităţi în care s-a organizat simularea unde prezenţa a fost de 100%. Acestea sunt Liceul Teologic Adventist Craiova şi Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” Craiova.

Trei tentative de fraudă şi la simulare

Trei dintre elevii participanţi la această simulare a examenului de Bacalaureat au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă, fiind surprinşi cu telefonul mobil asupra lor. Practic, au fost elevi care au încercat să îşi testeze metodele de fraudare. La simulare, eliminarea din sală este singura sancţiune care se aplică. La examen, în schimb, un candidat eliminat pentru tentativă de fraudă nu mai poate susţine următoarele probe scrise, i se anulează toate notele şi este suspendat şi în următoarele două sesiuni.

Ce cerinţe au avut elevii

Subiectele de la aceste simulări sunt elaborate de Ministerul Educaţiei.
La proba scrisă la Limba şi literatura română, la subiectul I elevii au avut un text la prima vedere din Vasile Tițescu – L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu. Pe baza acestuia erau 6 cerințe, la care elevii erau notaţi cu 5 şi 6 puncte și o cerinţă cu 20 de puncte. Astfel, primul subiect valora 50 de puncte.


Subiectul al II-lea a avut în prim plan poezia Versuri a lui Tudor Arghezi. Cerinţa a fost ca elevii să realizeze un text de 50 de cuvinte în care să fie comentată relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice. Doar 10 puncte a avut acest subiect.
Subiectul al III-lea a fost tot unul de „creație“ – elevii de la profilul uman au avut de scris un eseu pe tema relației dintre două personaje dintr-un basm cult studiat. Elevii de la profilele real-tehnologic au avut eseu pe tema particularităților de construcție a unui personaj.

Nu ne aşteptam să avem caracterizare de personaj


La ieşirea din săli, elevii au comentat foarte mult ultimul subiect, notat cu 30 de puncte. „Au fost subiecte acceptabile. La ultimul subiect am avut basmul cult, Harap- Alb,caracterizare de personaj. Ne-a surprins cerinţa aceasta. Noi suntem la profil real şi de obicei nu se dă aşa ceva. Aveam de regulă să comentăm o operă, nu să caracterizăm personaj. Cred că o asemenea cerinţă s-a mai dat la examen în urmă cu 7-8 ani. Sper să nu ne dea asta şi la sesiunea din vară”, a spus o elevă de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova.


„A fost surprinzător ultimul subiect, dar nu imposibil. În rest, au fost subiecte abordabile”, a spus o altă elevă.
Astăzi, elevii susţin proba obligatorie a profilului, iar miercuri va fi proba la alegere a profilului și a specializării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS