13.4 C
Craiova
luni, 30 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalFirme din Scornicesti, Constanta si Fetesti au tras statului o „teapa“ de zeci de miliarde

Firme din Scornicesti, Constanta si Fetesti au tras statului o „teapa“ de zeci de miliarde

O alta banda de escroci a fost trasa pe „dreapta“. In joc se aflau mai multe firme din Scornicesti, Constanta, Fetesti si Ilfov. La sfirsitul lunii ianuarie, politistii au reusit sa-l prinda in flagrant pe Virgil Potlog, de 32 de ani, din Constanta. In calitate de administrator la SC TRANS PLOP SRL din localitate, el a livrat 8.185 de litri de alcool etilic catre o firma din Scornicesti – Olt (SC GIM PRESS SRL), care avea ca obiect de activitate producerea, imbutelierea si comercializarea de bauturi alcoolice. Potlog a intocmit documente din care a rezultat ca cisterna cu care s-a efectuat transportul continea, de fapt, acetat de metil. Pentru aceasta, pe 12 februarie s-a dispus arestarea preventiva, pentru 30 de zile, a lui Virgil Potlog. El este acuzat de savirsirea infractiunilor de evaziune fiscala, fals si uz de fals.

Alcool transportat ca fiind… cereale!

Politistii nu s-au oprit insa aici. Extinzind cercetarile, ei au reusit sa descopere o serie de nereguli in legatura cu afacerile desfasurate de firma din Scornicesti. In perioada octombrie 2000 – ianuarie 2001, administratorii SC GIM PRESS SRL, Costel Tanase, de 43 de ani – din Scornicesti, si Georgiana Stanciu, de 50 de ani – din Slatina, in complicitate cu Vasile Ghita, de 40 de ani, si Constantin Pismis, de 41 de ani, ambii administratori la SC KARIO PROD SRL din Fetesti – Ialomita, au intocmit documente fictive din care reiesea ca firma lor livrase catre GIM PRESS din Scornicesti cereale in valoare de 8,7 miliarde de lei. In realitate, cerealele livrate fusesera, de fapt, alcool etilic. La rindul sau, sereleul din Scornicesti a intocmit si el documente fictive din care rezulta ca marfa primita a fost livrata catre doua firme din judetul Ilfov, SC DANY DRINKS SRL Pantelimon si SC SAN STEFANI SRL Glina. Ca firul sa fie complet, societatile bucurestene au emis si ele facturi care atestau ca, in compensarea cerealelor primite, au livrat rachiu de fructe.

In urma cercetarilor efectuate de politistii din judetele unde firmele aveau „domiciliul“, s-au stabilit adevaratul curs al evenimentelor si faptul ca toate tranzactiile mentionate au fost fictive. Prejudiciul creat este enorm. Numai firma din Scornicesti, SC GIM PRESS SRL, s-a sustras in acest mod de la plata a circa 13 miliarde de lei, suma reprezentind accize, TVA si impozit pe profit catre bugetul de stat. La propunerea Inspectoratului Judetean de Politie Olt, Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventiva, pe timp de 30 de zile, a lui Costel Tanase, a Georgianei Stanciu si a lui Constantin Pismis. In ceea ce-l priveste pe Vasile Ghita, ce-a de-a patra veriga a acestui „lant de inginerii financiare“, el este cercetat in stare de retinere, urmind sa fie prezentat Parchetului cu propunerea de arestare preventiva. Politistii continua cercetarile pentru a stabili atit intreaga activitate infractionala a celor deja retinuti, cit si pentru a determina cite alte persoane au mai fost implicate in aceasta afacere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS