4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine a ajuns pentru prima dată în Antarctica?

Cine a ajuns pentru prima dată în Antarctica?

Antarctica este cel mai sudic continent și este mai mare decât Oceania și Europa. El acoperă aproximativ 20% din întreaga emisferă sudică. De asemenea, este singurul din întreaga lume ce nu are o populație nativă și nici locuire permanentă. Bineînțeles, exceptând cercetătorii științifici și angajații pentru servicii-suport în stațiile de cercetare. „Opusul arcticului” (de la grecescul antarktikos) are o suprafață de 14.200.000 km², 98% însemnând gheață și 2% pământ.

Trei oameni, posibilii primii vizitatori ai Antarcticii

Însă, încă există controverse legate de cine a fost prima persoană care a ajuns pe acest continent. Există trei persoane despre care se spune acest luru. Este vorba despre Fabian Gottlieb von Bellingshausen, Edward Bransfield sau Nathaniel Brown Palmer, scrie Historia.

Membru al nobilimii baltice germane, Fabian Gottlieb Thaddeus von Bellingshausen s-a distins, în calitate de amiral al marinei imperiale ruse, explorator și cartograf, prin participarea la primul ocol rus al pământului (1803-1806) și conducerea celei de al doilea (1819-1821). El a pus piciorul în Antarctica pe 27 ianuarie 1820.

Edward Bransfield, navigator irlandez și ofițer al marinei regale britanice, a participat la mai multe expediții în Antarctica. A ajuns pe 30 ianuarie 1820 în locul pe care britanicii îl considerau ca fiind partea continentală principală.

Americanul Nathaniel Brown Palmer a fost de-a lungul vieții vânător de foci, navigator, explorator și proiectant de vase. Pe 18 noiembrie 1820 a descins pe partea principală a strâmtorii Orleans. Până la sfârșitul primei decade a secolului XX, exploratorii au preferat, preponderent, să traverseze interiorul Antarcticii. Năzuința lor a fost aceea de a câștiga cursa spre Polul Sud mai degrabă decât a înțelege și a explora mediul ambiant al Antarcticii. Ținând cont de condițiile extreme și de obstacolele întâmpinate, această perioadă a fost numită „epoca eroică”.

Expedițiile ulterioare

Între 1839-1843, britanicul Sir James Clark Ross – până atunci participant la două expediții ale unchiului său, Sir John Ross, și la patru ale lui Sir William Edward Parry – a fost liderul unei expediții britanice care a descoperit și cartografiat partea estică, descoperind, totodată, Marea Ross, banchiza de gheață Ross și coastele Victoria Land.

Exploratorul și căpitanul de vas francez Jules Sébastien César Dumont d’Urville avea să fie cel care, în calitate de conducător al expediției franceze din 1837-1840, a descoperit Adélie Land, revendicând-o pentru Franța. În 1839-1842, expediția navală a SUA a locotenentului american (ulterior amiral) Charles Wilkes a descoperit și explorat o întinsă secțiune a coastei de est (cam 2.400 km), oferind astfel dovada că Antarctica e un continent. Expediția antarctică națională britanică (1901-1904) a căpitanului Robert Falcon Scott, la bordul Discovery, a stabilit un record privind atingerea celui mai îndepărtat punct sudic.

Citește întreg articolul pe Historia.

Citește și: Zeci de migranţi aflaţi în pericol pe o barcă pneumatică, salvați de nava „Ocean Viking”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS