Un sat din Anglia va dispărea, în curând, sub ape. Coasta Norfolk pierde încet teren din cauza creșterii nivelului mării, iar guvernul a renunțat la lupta pentru salvarea unor sate, scrie Luxemburg Times, citat de Hotnews.
Când părinții lui Nicola Bayless au cumpărat o casă în Happisburgh, un sat idilic de pe coasta Norfolkului, li s-a spus că vor trece 150 de ani înainte ca eroziunea stâncii din apropiere să o amenințe. „Vom fi tu toții morți demult!”, au zis. Dar uite că nu e așa, spune Bayless.
Eroziunea a fost foarte rapidă
Eroziunea s-a produs atât de repede încât Google Street View încă arată case care acum nu mai sunt.
„S-a schimbat incredibil. Pur și simplu nu recunoașteți locul”, spune Bayless, 47 de ani, asistentă și instructor de Zumba. „Casele, prietenii care au locuit în acele case, toate au dispărut. Totul e pierdut.'”
Pe coasta de est a Angliei, localnicii duc o bătălie pierdută împotriva mării, și asta de generații. În Happisburgh se estimează că 250 de metri de pământ au fost pierduți din cauza eroziunii între 1600 și 1850. Localnicii s-au obișnuit cu furtuni, alunecări de teren și, uneori, inundații – o inundație în 1953 a ucis 76 de oameni. Dar în ultimele decenii, lucrurile s-au schimbat mai repede decât se așteptau locuitorii, iar oamenii de știință încearcă să înțeleagă cum încălzirea globală ar putea agrava distrugerea.
Pierderea locului pe care îl numești acasă în urma unui proces inexorabil este un tip unic de durere, dar în Happisburgh această durere este agravată de secole de istorie.
Vestigii de aproape un milion de ani
În sat au fost descoperite vestigii datând de aproape un milion de ani. Pe plaja sa au fost descoperite topoare, silex și alte unelte vechi de 950.000 de ani, inclusiv urme de pași datând de 800.000 de ani, cele mai vechi găsite în Europa. Ca orice altceva, au fost luate de apă, dar nu înainte ca arheologii să fie capabili să ia mulaje.
Happisburgh este, de asemenea, o atracție turistică, cu o biserică din secolul al XIV-lea, o frumoasă porțiune de coastă și un far construit în 1790 – cel mai vechi far funcțional din regiune.