-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUn nou proiect de formare profesională (VET) derulat prin Erasmus+ la Liceul Tehnologic ”Petre Baniță” Călărași

Un nou proiect de formare profesională (VET) derulat prin Erasmus+ la Liceul Tehnologic ”Petre Baniță” Călărași

Este al doilea an de la obținerea Acreditării pentru domeniul „Formare Profesională (VET)”, Erasmus+, 2020-1-RO01-KA120-VET-095581 de către Liceul Tehnologic ”Petre Baniță” Călărași și al doilea proiect in curs de implementare. Dacă în anul școlar anterior liceul a implementat proiectul Erasmus+ 2021-1-RO01-KA121-VET-000008647, prin care 23 de elevi însoțiți de 3 profesori au efectuat un stagiu de pregătire practică în orașul Malaga din Spania, timp de patru săptămâni, în anul școlar curent unitatea a obținut finanțare de 71.610 euro pentru 22 de elevi, prin proiectul 2022-1-RO01-KA121-VET-000053868.

Obiective principale

Proiectul se derulează pe o perioadă de 15 luni, în perioada 01.06.2022 – 31.08.2023 și urmărește atingerea următoarelor obiective principale, pentru elevi și profesori: îmbunătățirea rezultatelor învățării la locul de muncă pentru elevi VET din mediul rural, la mobilitate europeană cu parteneri inovativi și competențe de tutorat, dezvoltarea competențelor lingvistice de limba engleză, digitale, personale, sociale și culturale pentru elevi VET, care să le asigure adaptarea optimă la tipuri de culturi organizaționale europene și dezvoltarea pentru profesori VET, a competențelor didactice, digitale, culturale, lingvistice, care să conducă la eficientizarea didacticii și a stagiilor de practică în parteneriat cu agenții economici.

Stagiu de pregătire în Cipru

În perioada 27.03.2023 – 14.04.2023 cei 22 de elevi însoțiți de 3 cadre didactice efectuează, timp de trei săptămâni, un stagiu de pregătire practică la diferiți agenți economici din orașul Paphos, Cipru. Selecția participanților s-a realizat din elevii de clasa a IX – a și a XII – a, pentru calificările profesionale ”Tehnician în agricultură” și ”Tehnician în activități de comerț”. Conform Acordului de formare, în fiecare zi, elevii desfășoară activități practice timp de 6 ore, urmând ca la finalul stagiului să fie evaluați de tutorele de practică și de reprezentantul agentului economic, primind documente de recunoaștere a competențelor dobândite. Pentru pregătirea mobilităților, la nivelul școlii, elevii au parcurs module de pregătire lingvistică, pedagogică și culturală.

Proiectul contribuie semnificativ la creșterea vizibilității și prestigiului școlii în comunitate, deoarece oferă posibilitatea dezvoltării prin practică a competențelor cerute pe piața muncii și proiectează un traseu educațional clar și sigur, consolidând drumul școlii spre cooperarea internațională în domeniul formării profesionale prin: creșterea numărului de parteneriate cu instituții de educație și formare din Europa, creșterea numărului de elevi ai școlii cu mobilitate VET, creșterea numărului de cadre didactice de specialitate care au însoțit elevii în stagiile de formare și care au avut oportunitatea să facă schimb de experiență privind conținutul și metodele de formare.

Coordonator proiect,

Prof. Onete Florin Iulian

Acest proiect este finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această prezentare reflectă numai punctul de vedere al autorului. Agenția Națională și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru nici o utilizare care poate fi dată informațiilor respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS