0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe antibiotice se iau pe stomacul gol şi care trebuie administrate în timpul mesei

Ce antibiotice se iau pe stomacul gol şi care trebuie administrate în timpul mesei

Citricele şi anumite ceaiuri nu ar trebui consumate în timpul tratamentului cu antibiotice. Unele antibiotice ar trebui luate pe stomacul gol, altele în timpul meselor. Administrarea corectă a acestora conduce la eficacitate maximă. Un farmacist oferă sfaturi preţioase în legătură cu administrarea antibioticelor şi evitarea consumului anumitor substanţe concomitent cu acestea.

România se află pe un loc fruntaș în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de antibiotice, însă mulți români nu cunosc cum trebuie administrate aceste medicamente pentru a fi cu adevărat eficace, atunci când sunt prescrise.

Conf. univ. dr. Andreea Arsene, farmacist clinician la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti, oferă sfaturi pentru asigurarea eficacităţii tratamentului cu antibiotice şi reducerea reacțiilor adverse.

Ce antibiotice se iau pe stomacul gol

“Anumite antibiotice trebuie administrate pe stomacul gol (penicilina V, ampicilina, azitromicina, tetraciclina) pentru a asigura o absorbţie şi o eficacitate optimă. De asemenea, pentru unele antibiotice e recomandată administrarea în timpul meselor sau după masă. Acestea pot provoca tulburări digestive, greaţă şi vărsături: amoxicilină, doxiciclină, metronidazol, tinidazol, levofloxacină”, a precizat conf. univ. Andreea Arsene, pe pagina de Facebook a Institutului “Marius Nasta”.

Sucul de citrice trebuie evitat în timpul tratamentului

Ar trebui evitat consumul de citrice cu antibiotice. Potrivit specialiștilor, sucul de citrice poate interacționa cu tratamentul și de aceea trebuie consumat la o diferență de două ore de la administrarea antibioticului. Suplimentele alimentare ar trebui administrate la minim 2 ore distanţă. Unele ceaiuri consumate frecvent sunt şi ele de evitat în timpul tratamentului cu antibiotic.

Potrivit medicilor, una dintre cauzele apariției rezistenței la tratament este administrarea incorectă sau greșită de antibiotic.Spre exemplu, cele mai multe răceli şi gripe sunt provocate de virusuri, împotriva cărora antibioticele nu sunt eficace – ceea ce înseamnă o utilizare incorectă.

Mai multe detalii, aici.

Citeşte şi: Cum combatem astenia de primăvară

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS