Tribunalul Dolj a dispus revocarea măsurii controlului judiciar faţă de un medic de familie din Dolj, judecat pentru sute de fapte de luare de mită şi fals informatic. Infracţiunile ar fi fost comise în timpul pandemiei de COVID-19. Femeia este acuzată că, în câteva luni, a primit mită de la 926 de persoane. În schimbul mitei, inculpata ar fi eliberat tot atâtea adeverinţe false de vaccinare împotriva COVID-19. Alături de medicul de familie au fost deferiţi justiţiei alţi doi inculpaţi.
Potrivit anchetatorlor, faptele au fost comise de inculpată în câteva luni.
„În perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, inculpata V.V., în calitate de medic de familie, autorizat să efectueze și activitatea de vaccinare anti COVID-19, beneficiind de ajutorul mai multor persoane, printre care și cele două cercetate în prezenta cauză, ar fi pretins și primit mai multe sume de bani, de la un număr de 926 persoane cărora le-a facilitat obținerea adeverințelor de vaccinare anti Covid 19/certificat de vaccinare anticovid, fără ca acestea să se fi vaccinat efectiv.
Din banii pretinși de intermediari de la fiecare din cele 926 persoane, suma de 200 lei/persoană (în total 185.200 lei) i-ar fi revenit medicului V.V., care ar fi procedat la înscrierea persoanelor respective în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și la eliberarea adeverințelor care atestau în mod fals că acestea erau vaccinate împotriva COVID-19″, au precizat anchetatorii.
Medic acuzat de aproape 1.000 de fapte de luare de mită
Procurorii DNA mai susţin că femeia a primit de la CAS Dolj aproape 40.000 de lei pentru cele aproape 1.000 de persoane vaccinate fictiv.
„În afară de banii primiți în modalitatea de mai sus, inculpata V.V. ar fi solicitat și ar fi obținut de la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, contravaloarea „administrării” vaccinului în cazul celor 926 persoane, primind de la instituția respectivă suma totală de 37.720 lei”, au mai precizat procurorii.
În plus, medicul ar fi obţinut tichete de masă alocate pacienților conform OMS nr. 1863/2021. Dintre acestea, 950 de bonuri de masă, în valoare de 19.000 de lei, ar fi ajuns la unul dintre intermediari.
Procurorii au mai explicat că CAS şi DSP Dolj s-au constituit părți civile cu suma totală de 56.720 lei.
Medicul de familie, scos de sub control judiciar
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj la jumătatea lunii februarie. Până în prezent, instanţa nu a stabilit primul termen de judecată în procedura de cameră preliminară. Medicul de familie a fost deferit justiţiei sub control judiciar. Săptămâna trecută, instanţa a dispus revocarea măsurii controlului judiciar. Hotărârea instanţei a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Craiova.
În martie, instanţa a dispu smenţinerea sechestrului pus pe suma de 60.000 de euro, ridicată de la medicul de familie. În schimb, judecătorii au ridicat sechestrul pus pe un autoturism şi mai multe terenuri aparţinând inculpatei. A fost menţinut şi sechestrul pus pe un imobil aparţinând celorlalţi doi inculpaţi din dosar.