Pentru pacienții cu diabet, a menține glicemia la un nivel optim de Paște este mereu o provocare. Ispita mâncărurilor tradiționale este mare și regimul strict este greu de respectat. Medicii sunt conștienți că pacienții mai calcă strâmb și oferă sfaturi pentru menținerea glicemiei la un nivel controlabil, chiar și atunci când mai dăm iama în farfuria cu deserturi.
Conf. Univ. Dr. Mihaela Vladu, medic primar Diabet și Boli de Nutriție, spune că toate alimentele de Sărbători pot fi consumate, însă cu măsură și nu oricum. Există câteva „trucuri” pentru a face ca glicemia să nu o ia razna de Paște.
„Dacă mâncăm o felie de cozonac, este important să consumăm deopotrivă și alimente bogate în fibre, care încetinesc absorbția”, recomandă medicul.
Apa diluează și ține glicemia sub control
O altă regulă pe care ar trebui să o respecte cu sfințenie pacienții cu diabet este să se hidrateze foarte bine.
„Este foarte important să consumăm multă apă. După ce mâncăm ceva dulce, bem două căni de apă. Apa diluează și temperează nivelul de glicemie”, a mai transmis diabetologul.
Nu ne punem în pat după ce am mâncat dulciuri
După ce am consumat un dulce, nu ne punem în pat, atrage atenția dr. Mihaela Vladu.
„Mergem la o plimbare de jumătate de oră, care ne ajută și la utilizarea periferică a glucozei și la scăderea nivelului de glicemie”, ne sfătuiește specialistul.
Medicul spune că toate alimentele de Sărbători pot fi consumate, dar cu măsură și asociate cu consum mare de fibre și apă. Acestea au rolul să ne ajute să nu crească glicemia chiar dacă mâncăm o felie de cozonac sau alte bunătăți din meniul tradițional.