Germania şi-a închis sâmbătă ultimele trei reactoare nucleare, au declarat operatorii centralelor în cauză. Închiderea reactoarelor marchează punctul culminant a peste 20 de ani de ieşire treptată din domeniul energiei atomice a primei economii europene, informează AFP.
Centralele Isar 2 (sud-est), Neckarwestheim (sud-vest) şi Emsland (nord-vest) au fost deconectate de la reţeaua de electricitate înainte de miezul nopţii. Compania de energie RWE a descris oprirea drept „sfârşitul unui epoci”, potrivit unui comunicat de presă.
Cea mai mare putere industrială a Europei a respectat, în decurs de câteva luni, programul de tranziţie energetică. Acesta a fost stabilit la începutul anilor 2000 şi accelerat în 2011. Accelerarea a fost necesară după dezastrul de la Fukushima, printr-o schimbare spectaculoasă a fostului cancelar Angela Merkel.
Această strategie de renunţare la energia nucleară este percepută ca periculoasă de o mare parte a populaţiei. Totodată strategia îi descumpăneşte pe mulţi dintre partenerii Germaniei. Aceștia estimează că energia nucleară are un rol de jucat în decarbonizarea producţiei de electricitate.
Criza gazului declanşată de războiul din Ucraina a pus o presiune suplimentară asupra Berlinului şi a reînviat dezbaterea, atât la nivelul clasei politice, cât şi a opiniei publice, asupra oportunităţii închiderii centralelor.
Citește și Aderarea României la Schengen, susținută de Germania