0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMierea, sănătate pură sau zahăr mascat? Jumătate din mierea de import, contrafăcută

Mierea, sănătate pură sau zahăr mascat? Jumătate din mierea de import, contrafăcută

Mierea este considerată un aliment minune, cu beneficii extraordinare pentru sănătate. De aceea, mulți oameni o consumă în mod regulat sau apelează la aceasta pentru diverse cure și terapii. Însă cum ne ferim de mierea contrafăcută, care transformă o cură de sănătate într-un pericol?

Comisia Europeană a publicat recent rezultatele unei vaste anchete realizată pe piața mierii. Metode noi de analiză au arătat că mierea de import este, în bună parte, falsificată.

E vorba de o cantitate mare de produse, fiindcă Europa importă circa 40% din mierea pe care o consumă, se arată într-un comunicat al BeeLife. Organizația militează pentru protejarea albinelor și polenizatorilor.

Cea mai mare cantitate de miere neconformă provine din Turcia

Din 320 de eșantioane provenind din 15 state membre, precum și din Elveția și Norvegia, care importă miere din 20 de țări, 46% erau suspecte a nu fi conforme exigențelor Directivei Mierii (Directiva Consiliului European nr. 110/2001). Aceasta, fiindcă cel puțin un marker detectat în laborator indica prezența zahărului din surse exogene, se precizează în raportul JRC.

Studiul mai arată că cel mai mare număr de transporturi suspecte aveau drept origine China (66 din 89 de livrări – 74%)/ Cu toate acestea, „mierea” provenind din Turcia (14 transporturi din 15 – 93%) prezenta cea mai mare proporție de eșantioane neconforme.

Cercetarea a fost realizată în perioada 2021-2022 și reprezintă cea mai mare anchetă de genul acesta. A fost desfășurată de trei entități ale Comisiei Europene – Direcția Generală responsabilă cu Sănătatea și Siguranță Alimentară (DG Sănătate), Centrul Comun de Cercetare (JRC) și Oficiul European de Luptă Anifraudă (OLAF).

Rezultate șocante

„Rezultatele sunt șocante și trebuie să curățăm piața de produsele importante care nu au nicio legătură cu mierea. Susținem asta de ani de zile! Acum, că lucrul acesta a fost dovedit prin noi metode analitice și nu prin cele care sunt depășite de ani de zile, trebuie acționat. Autoritățile trebuie să facă ceva, fiindcă apicultorii europeni sunt în agonie”, a declarat Lasse Hellander, noul președinte al BeeLife.

Aceste produse intră pe piața UE la prețuri scăzute, în competiție cu mierea apicultorilor europeni, ale căror costuri de producție continuă să crească.

La aceasta se adaugă problemele cauzate de schimbările climatice, care pot reduce disponibilitatea resurselor nutriționale necesare polenizatorilor. Acestea duc la o scădere a capacității de producție în sectorul apicol. Provocările sunt legate și de problemele de coexistență cu agricultura intensivă, care pune în pericol sănătatea albinelor, se arată comunicat.

Apicultorii cer sancțiuni aplicate exemplar

Prin intermediul BeeLife, apicultorii cer ca instituțiile europene să depună un efort mai mare pentru ca sancțiunile împotriva celor care realizează contrafaceri să fie „exemplare”. Aceștia solicită și ca validarea la nivel european a noilor metode analitice de testare să se facă mai rapid. Numai astfel există șanse pentru o luptă eficace contra falsurilor și concurenței neloiale.

„Cerem consumatorilor europeni să-și susțină concetățenii apicultori. Prin intermediul acestei anchete, s-a observat că anumite țări de origine (ale mierii, n.r.) prezintă un risc mai mare decât altele. Nu putem decât să le cerem consumatorilor să aibă încredere în lanțurile noastre de producție și să cumpere miere sub semnul calității”, a spus Anna Ganapini, vicepreședinte BeeLife și membru al CONAPI, cea mai mare cooperativă de apiculturi la nivel european.

Citește și Dr. Mihaela Vladu, despre detoxifierea după Sărbători: Flora intestinală, barometrul sănătății

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS