0.6 C
Craiova
vineri, 20 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieExmatricularea elevilor, reintrodusă în Legea educației

Exmatricularea elevilor, reintrodusă în Legea educației

Exmatricularea elevilor a fost reintrodusă în Legea educației. Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor a decis, vineri, la dezbaterea proiectului legii învăţământului preuniversitar, ca elevii din învăţământul obligatoriu să poată fi exmatriculaţi în situaţii grave.

Proiectul propus de Guvern prevedea interzicerea exmatriculării preşcolarilor şi elevilor din învăţământul obligatoriu.

Potrivit amendamentului aprobat în comisie, „exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învăţământului obligatoriu poate fi realizată numai în situaţii grave. Este vorba de încălcarea normelor de disciplină în spaţiul şcolar, în vederea protejării dreptului la educaţie al celorlalţi beneficiari primari”.

Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare

„Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare şi contestaţie”, mai prevede textul aprobat, conform stirileprotv.ro.

Deputaţii din Comisia de învăţământ au aprobat, cu acordul ministrului Educaţiei, Ligia Deca, mai multe amendamente. Cele mai multe au fost propuse de PSD.

Modificarea numărului minim de elevi şi preşcolari de la care funcţionează unităţile de învăţământ

Unul dintre amendamentele acceptate prevede modificarea numărului minim de elevi şi preşcolari de la care se organizează şi funcţionează unităţile de învăţământ.

În sens sens, la propunerea PSD, grădiniţele şi creşele vor putea funcţiona cu un număr minim de 140 de preşcolari şi/sau antepreşcolari, faţă de 150 cât se propune în proiectul Guvernului. Unităţile de învăţământ postliceal vor putea funcţiona cu un număr minim de 100 de elevi.

Totodată, potrivit textelor propuse de Guvern, unităţile de învăţământ vor putea funcţiona cu minimum 300 de elevi. Cele de învăţământ liceal şi tehnologic dual – cu minimum 80 elevi şi 50 de elevi în cazul unităţilor de învăţământ special.

Unul dintre articolele mai dezbătute a fost cel privind formele de organizare a învăţământului. Reprezentanţii PSD au propus să fie şi varianta învăţământului la domiciliu, dar ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a respins această variantă.

„Nu considerăm că homeschooling este o opţiune fericită pentru asigurarea învăţământului în acest moment”, a precizat Deca, potrivit Agerpres.

Deputaţii din Comisia de învăţământ au început, joi, dezbaterile pe amendamentele depuse la acest proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS