India va deveni cea mai populată țară din lume până la jumătatea acestui an, arată datele publicate de Națiunile Unite. Ea va depăși China la numărul de locuitori.
Populația Indiei este de așteptat să ajungă la 1,4286 miliarde – cu 2,9 milioane mai mult decât vecina sa, cu 1,4257 miliarde. Națiunile asiatice au reprezentat mai mult de o treime din populația globală de peste 70 de ani.
Rata natalității din China a scăzut recent, populația scăzând anul trecut, pentru prima dată din 1961.
Prognoza populației Indiei furnizată de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) este o estimare. Nu a existat niciun recensământ în țară din 2011.
După 140 de ani de recensământ neîntrerupt la fiecare 10 ani, recensământul din 2021 a fost anulat din cauza Covid, A fost amânat până în 2022 și acum din nou în 2024, potrvit BBC. Șeful ONU pentru estimarea populației, Patrick Gerland, spune că orice cifre despre dimensiunea reală a populației Indiei sunt „ipoteze naive”. „Nu avem date oficiale reale care vin din India”, spune el.
ONU spune că estimarea lor nu include populația din cele două regiuni administrative speciale ale Chinei – Hong Kong și Macao. Acestea au peste 8 milioane de oameni, Sau insula Taiwan, pe care Beijingul o vede ca o provincie separatistă cu care trebuie unificată. Taiwanul se vede distinct de China continentală, cu propria sa constituție și lideri aleși în mod democratic.
În noiembrie, populația globală a depășit 8 miliarde. Dar experții spun că creșterea nu este la fel de rapidă ca înainte și este acum la cel mai lent ritm din 1950.
India are a cincea economie la nivel mondial
Cetăţeanul cu numărul un miliard s-a născut în India în anul 2000. Ţara are acum cel mai mare număr de locuitori cu vârsta între 15 şi 24 de ani din lume, peste 250 de milioane. Pe ei se bazează India pentru a ajunge din urmă China, la nivel economic. În anii 70 ai secolului trecut erau umăr la umăr, dar în 2021, PIB-ul pe cap de locuitor era în China peste 12.500 de dolari, de cinci ori mai mare decât în India. „Dacă tinerii noştri muncesc din greu, vor întări situaţia economică a Indiei”, a declarat Devender Sharma, om de afaceri.
India are a cincea economie la nivel mondial, după Statele Unite, China, Japonia şi Germania. Creşterea populaţiei sale va avea impact la nivel global. Tot mai multe companii multinaţionale îşi mută operaţiunile în India. Cu toate astea, 80% din locuitori au locuri de muncă prost plătite, iar diferenţele dintre rural şi urban sunt foarte mari.
Citește și: Talibanii l-au ucis pe liderul din spatele atentatului cu bombă de pe aeroportul din Kabul