Unul din cele cinci limbaje ale iubirii, la fel de important ca si celelalte, il reprezinta serviciile. Când o actiune nu va sta in fire, ea constituie cea mai mare dovada de iubire fata de partener.
Pentru unii oameni, principalul limbaj al iubirii este ceea ce se numeste „capacitatea de a face servicii“. Prin servicii ma refer la lucrurile pe care ar vrea partenerul sa le faceti. Incercând sa ii intrati in voie, fiindu-i de folos, va exprimati iubirea facând diverse lucruri, cum ar fi: pregatirea mâncarurilor, asezatul mesei, spalatul vaselor, datul cu aspiratorul, curatarea prafului, indepartarea petelor de pe oglinda, plimbatul câinilor, tunsul ierbii atunci când locuim la curte etc. Acestea toate sunt servicii, ele presupunând grija, timp, planificare, efort si energie. Facute in sens pozitiv, ele devin o expresie reala a iubirii.
Iubirea se ofera intotdeauna gratuit. Ea nu poate fi impusa. Putem cere diverse lucruri unul de la celalalt, dar nu putem niciodata sa-i poruncim celuilalt. Cererile directioneaza iubirea, dar poruncile o stavilesc.
Impartirea treburilor casnice
Invatarea limbajului serviciilor va presupune din partea unora o reexaminare a stereotipurilor rolurilor noastre de soti sau sotii. Indiferent ce s-ar crede, s-ar putea ca partenerul sa perceapa rolurile in casnicie oarecum diferit decât noi. Este necesara disponibilitatea de a examina si de a schimba stereotipurile pentru a exprima mai eficient iubirea.
Recent, un cuplu de la terapie mi-a spus ca ar dori ca toti prietenii lor sa invete limbajul iubirii. Ea si sotul ei intelegeau afectiunea prin servicii. Mi-au spus ca amândoi si-au schimbat viata si casnicia. El a inceput sa invete sa spele vase, sa puna pungi la cosul de gunoi si sa o ajute pe sotia lui prin casa. Chiar daca la inceput a fost greu, deoarece nu stia prea bine cum trebuie facute treburile casnice, acum el o ajuta in toate. Petrec mai mult timp impreuna si sunt mult mai fericiti decât atunci când au venit prima data la terapie si isi reprosau multe lucruri legate de exprimarea afectiunii.
Contactul fizic si iubirea conjugala
Atunci când alegeti sa vorbiti deschis cu partenerul, va va dezvalui principalul lui limbaj al iubirii si alegând sa ii aratati iubirea prin modul sau de a o intelege va conta enorm pentru climatul afectiv al casniciei.
Alt limbaj al iubirii este atingerea. Se stie de multa vreme ca atingerea fizica este principalul mod de a comunica iubirea. Contactul fizic este o modalitate foarte eficienta de exprimare a iubirii conjugale. Tinutul de mâna, sarutarile, imbratisarile si contactul sexual sunt toate o metoda extraordinara de a-i comunica partenerului emotia iubirii. Pentru unii oameni, atingerea fizica este principalul limbaj al iubirii. Fara asta, ei nu se simt iubiti. Intr-o relatie, mângâierea din dragoste poate lua multe forme. Unele vor crea mai multa placere partenerului decât altele. Cel mai bun profesor in acest sens este, evident, chiar partenerul. Mângâierile din dragoste pot fi explicite si presupun o concentrare totala, cum ar fi preludiul. Pe de alta parte, mângâierile iubirii pot fi si implicite si presupun doar o clipa, de exemplu, sa-i pui o mâna pe umar partenerului atunci când torni cafea intr-o ceasca.
Imaginatia joaca un rol important
De indata ce descoperi ca mângâierea fizica este principalul limbaj al partenerului, iti poti exprima iubirea in diferite moduri, cu conditia sa ai imaginatie. Gasirea unor noi modalitati de stimulare a partenerului este foarte importanta pentru dezvoltarea relatiei. De exemplu, daca in mod normal nu va sarutati de indata ce va urcati in masina, s-ar putea sa descoperiti ca acest lucru ar putea spori cu mult placerea calatoriei. Din punct de vedere afectiv, cei din aceasta categorie tânjesc dupa acest tip de afectiune si, la rândul lor, o acorda. O mângâiere a parului, o atingere pe spate, tinutul de mâna, relatia sexuala – toate acestea sunt „mângâieri pline de iubire“, respectiv liniile calauzitoare ale acelora pentru care atingerea fizica este principalul limbaj de iubire.
Descoperirea zonelor erogene
Unele parti ale corpului sunt mai sensibile decât altele. Diferenta consta in faptul ca minusculii receptori tactili nu sunt distribuiti uniform pe suprafata corpului, ci sunt organizati pe zone. Astfel, vârful limbii este extrem de sensibil la atingere, in vreme ce partea din spate a umerilor este cea mai putin sensibila. Insa, indiferent ce parte a corpului va fi mângâiata, actul in sine este o expresie a iubirii. „Majoritatea problemelor sexuale in casnicie nu pornesc de la latura fizica, ci de la satisfacerea nevoilor afective“, spune Gary Chapman, in cartea sa „Cele 5 limbaje ale iubirii“. Pentru femei, dorinta se naste din emotii, spre deosebire de barbati, pentru care aceeasi dorinta sexuala ia nastere din latura fiziologica.
Dorinta sexuala este destul de diferita de nevoia afectiva. Asta nu inseamna ca relatia sexuala este lipsita de importanta – ba chiar este extrem de importanta, dar actul sexual in sine nu satisface nevoia de a te simti iubit.
Avantaje
Descoperirea limbajului principal al iubirii partenerului este o etapa esentiala si asigura o casnicie fericita si plina de afectivitate si intelegere. Exista trei cai de a-ti descoperi limbajul principal al iubirii:
1. Ce iti provoaca suferinta cel mai mult din ceea ce face sau nu face partenerul? Opusul la ceea ce te face sa suferi este probabil limbajul iubirii.
2. Ce i-ai cerut cel mai adesea partenerului? Lucrul pe care i l-ai cerut cel mai des este exact cel care te face sa te simti iubit.
3. In ce fel iti exprimi de obicei dragostea fata de partener? Felul in care iti exprimi iubirea ar putea indica faptul ca acelasi lucru te-ar putea face sa te simti iubit.
Folosind aceste trei abordari, veti putea determina care este principalul limbaj al iubirii, iar comunicându-i partenerului ceea ce aflati si respectând si limbajul lui de iubire, va veti putea imbunatati simtitor relatia de cuplu.
Iubirea poate sterge cu buretele suferintele din trecut si va poate schimba viitorul. Daca alegem sa ne exprimam in mod activ iubirea in limbajul celuilalt, cream un climat afectiv in care ne va face placere sa traim. Nevoile noastre afective cele mai profunde ar fi satisfacute si ne-am simti in siguranta in iubirea noastra.
Material realizat in colaborare cu Gina Chiriac, psihoterapeut la Centrul de Sanatate „Sf. Grigorie Decapolitul“, din Craiova, situat in incinta Liceului de Chimie, telefon 0744.545.352