2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalMăsurile de reducere a cheltuielilor la stat, publicate de Ministerul de Finanțe

Măsurile de reducere a cheltuielilor la stat, publicate de Ministerul de Finanțe

Ministerul de Finanțe a publicat proiectul de ordonanță de urgență prin care se reduc cheltuielile la stat. Printre măsuri:

  • angajări înghețate la stat,
  • obligativitatea reducerii cu 10 % a cheltuielilor pentru bunuri și servicii,
  • reducerea numărului de consilieri și a mandatelor în consiliile de administrație.

Potrivit proiectului publicat luni seara, începând cu luna următoare aprobării ordonanței de urgență Guvernul va aproba limitele lunare de credite de angajament și credite bugetare. Excepție vor face dobânzile, proiectele cu finanțări externe nerambursabile, proiectele din PNRR sau împrumuturile și rambursările de credite.

Cheltuieli reduse și interzicerea achiziționării de autoturisme

În toate autoritățile și instituțiile publice se vor lua măsuri de reducere a cheltuilelilor cu bunurile și serviciile cu 10%. Nu se aplică măsura pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar.

Proiectul mai prevede și că nu mai pot fi achiziționate, preluate în leasing sau închiriate autoturisme, mobilier sau aparatură de birotică. Asigurarea acestor bunuri se va putea face numai prin redistribuiri de la aceeași instituție sau de la alte instituții.

Angajări înghețate, număr redus de consilieri guvernamentali

Angajările la stat vor fi blocate odată cu intrarea în vigoare a ordonanței propuse. Se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice din instituţiile şi autorităţile publice, instituţiile publice locale. Adică acele posturi ale cărui atribuţii nu se regăsesc într-o altă structură organizatorică. Vor mai putea fi făcute angajări doar în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului.

Articolul XIX din proiectul publicat de Ministerul de Finanțe arată și câte posturi de consilieri pot exista de acum înainte:

  • 9 posturi pentru cabinetul prim-ministrului,
  • 6 pentru cabinetul viceprim-ministrului cu portofoliu,
  • 4 posturi pentru cabinetul viceprim-ministrului fără portofoliu,
  • 4 posturi pentru cabinetul ministrului, secretarului general al Guvernului şi şefului Cancelariei Prim-Ministrului,
  • 4 posturi pentru cabinetul ministrului delegat,
  • 2 posturi pentru cabinetul secretarului general adjunct al Guvernului.

Proiectul prevede și că personalul public mai poate deține calitatea de membru într-un consiliu de administrație doar la maxim două întreprinderi publice sau entități deținute de stat.

Puteți consulta proiectul ordonanței de urgență aici.

Citește și: Paramedic olimpic din Iași, arestat pentru trafic de heroină

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS