8.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDuminică creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Constantin și Elena

Duminică creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Constantin și Elena

Duminică, pe 21 mai 2023, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Constantin și Elena. Una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox este marcată de tradiții și obiceiuri.

Cine au fost Sfintii Împărați Constantin și Elena

Sfinții Constantin și Elena sunt prăznuiți în Biserica Ortodoxă pe 21 mai. Această sărbătoare este legată de simbolul Sfintei Cruci, având în vedere că, potrivit legendei, Sfântului Constantin i s-a arătat semnul Crucii pe cer cu inscripția: „in hoc signo vinces” – „prin acest semn vei birui”, înainte de înfruntarea cu păgânul Maxențiu.

Totodată, legenda spune că Împăratului Constantin cel Mare l-ar fi visat pe Iisus Hristos, care i-a spus să pună semnul crucii pe steagurile soldaților pentru a birui în bătălie, iar Sfântul Constantin a făcut așa și a câștigat. De asemenea, se spune că Sfânta Elena a descoperit la Ierusalim Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul.Împăratul Constantin cel Mare s-a născut in orasul Naissus (Nis, Serbia) în jurul anului 274 și a intrat în istorie pentru măsurile pe care le-a luat pentru biserică și preoți. Despre mama lui Constantin, împărăteasa Elena, se spune că şi-a eliberat sclavii şi i-a ajutat pe creştinii persecutaţi. Flavia Iulia Helena a fost o femeie credincioasă, cunoscută pentru pioșenia ei.

Tradiții și Superstiții de Sfinții Constantin și Elena 2023

​Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este marcată de tradiții, obiceiuri și superstiții.

  • Bujorul este un simbol al acestei sărbători. Pentru a avea parte de pace și liniște în familie, credincioșii obișnuiesc să aducă în casă 3 bujori înfloriți. De asemenea, pentru sănătate și bunăstare, în ziua de 21 mai, unul dintre membrii familiei este bine să ducă la biserică trei bujori îmbobociți.
  • Crucea este, desigur, simbolul principal al acestei sărbători, tocmai de aceea se spune că este bine să oferi cruciulițe pentru a avea parte de reușite.
  • Pentru ca duhurile rele să nu fure sporul laptelui, în zonele rurale se ține „Sperietoarea vrăjitoarelor”, un obicei care presupune ca toți membrii familiei să se adune în mijlocul gospodăriei, în jurul unui vas cu lapte, și să bată cu linguri noi de lemn în vasele în care se fierbe laptele de obicei, în timp ce strigă ca să sperie vrăjitoarele care ar putea fura laptele;
  • Tot pentru a alunga duhurile rele, în anumite zone se aprinde un foc mare și oamenii stau în jurul lui. Prin acest foc obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână;
  • Femeile obișnuiesc, pentru a alunga duhurile rele și necurate, să tămâie și să stropească cu agheasmă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS