6.7 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpecializări noi pentru admiterea la liceele din Dolj

Specializări noi pentru admiterea la liceele din Dolj

Liceele din Dolj și-au prezentat, ieri, oferta educațională pentru admiterea în clasa a IX-a. Potrivit inspectorilor școlari, anul acesta învățământul tehnic reprezintă 52% din numărul total de locuri. Mulți elevi sunt însă tentați să aleagă specializări teoretice, iar cadrele didactice spun că elevii au astfel de opțiuni pentru că nu beneficiază de o consiliere profesională intensă încă din primul an de gimnaziu, adică din clasa a V-a.

Liceele au anul acesta în oferta educațională specializări care se cer pe piața muncii.

”Liceul Energetic oferă elevilor oportunitatea de a se specializa în domeniul energiei verzi, a panourilor fotovoltaice. Avem și parteneri importanți cum ar fi CEZ. De asemenea,  cei care vor să aleagă învățământul profesional beneficiază de o bursă lunară de la stat dar și de o bursă de la angajator și au posibilitatea de a intra imediat după absolvire pe piața muncii. Vin elevii către noi. Este adevărat că ne confruntăm cu reticența uneori mai ales din partea părinților. Consideră că ar trebui să meargă mai mult spre teoretic, dar sunt multe domenii și în domeniul tehnic care au nevoie de specialiști care sunt foarte bine plătiți”, a spus Maria Marian, profesor de discipline tehnice la Liceul Energetic din Craiova.

De asemenea, Liceul CFR formează specialiști în domeniul telecomunicațiilor.

”Formăm specialiști care să bage fibra optică, specialiști în domeniul telecomunicațiilor. Avem o ofertă care este pe măsura cerințelor de pe piața muncii. Elevii vin către noi. Sperăm ca să formăm clasele destul de ușor”, a spus un alt cadru didactic.

Au venit cu produse și cu produse de panificație

Elevii de clasa a VIII-a au fost întâmpinați și cu delicatese. Profesorii de la Liceul de Industrie Alimentară din Craiova le-au oferit cozonac, covrigi. ”Specializările noastre sunt turism și alimentație și indiustrie alimentară. Anul acesta în oferta educațională avem și clase de învățământ dual, foarte important pentru piața muncii. Avem și agenți economici importanți care se ocupă de formarea copiilor, cum este Auchan, Bacolux. Așteptăm să vină copiii în număr cât mai mare. Beneficiile sunt multiple. Da, elevii vin. Este adevărat că mai luptăm încă să convingem părinții. Nu avem un cult al muncii și dumnealor sunt foarte conservatori”, a spus  Valeria Ghivercea, profesor de industrie alimentară la Liceul de Industrie Alimentară Craiova.

Și Liceul „Costin D Nenițescu” a vrut să atragă elevii prin activități practice, având la stand cadre didactice care coafează. ”Ca specializări avem protecția mediului si estetica și igiena corpului. La aceasta din urmă, elevii vor învăța să coafeze, să tundă. Sunt meserii foarte bănoase”, a spus un cadru didactic.

Club de robotică dar și noi specializări

Și Liceul ”Traian Vuia” s-a prezentat la stand cu un robot care ducea pliante. Unitatea școlară are atât învățământ teoretic, cât și învățământ tehnic și profesional. ”Avem în cadrul liceului un club de robotică. Acesta se adresează în special celor de la profilul de real, dar avem și specializări variate, atât pe parte de învățământ teoretic, cât și tehnic. Anul acesta, avem și o noutate. Liceul „Traian Vuia”, revine la specializarea din domeniul aeronauticii, fiind liceu afiliat Companiei Avioane Craiova SA. CompanIa acoperă un domeniu larg de activități de inginerie și proiectare, mentenanță, testare, execuție și fabricație de aeronave”, a precizat Alina Oprea, profesor în cadrul liceului.

Elevii au nevoie de orientare în carieră

Inspectorii școlari spun că pentru a-și alege correct specializarea, elevii au nevoie de consiliere și orientare școlară intense încă din clasa a V-a.

”Oferta pentru admitere este variată. Învățământul tehnic reprezintă 52% din numărul de locuri pentru clasa a IX-a. Pentru anul școlar următor, ne dorim și ne propunem să facem și toate clasele de învățământ profesional. Pentru a-și alege corect specializarea și liceul, elevii au nevoie de orientare școlară intense încă din clasa V-a, așa cum este în străinătate. Și în aceste condiții nu arm ai alege părintele specializarea sau liceul. La noi, consilierea se face intens în clasa a VIII-a și este cam târziu. De aceea, avem absolvenți de învățământ de învățământ teoretic care ajung să lucreze în diverse alte domenii tehnice, în care sunt cerințe. Și avem cerințe în domeniul mecanicii, în turism, în alimentație publică”, a spus Simona Ciulu, inspector școlar pentru discipline tehnice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS