8.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCare sunt efectele consumului de mămăligă asupra organismului

Care sunt efectele consumului de mămăligă asupra organismului

Efectele consumului de mămăligă asupra organismului. Deși este adesea considerată un produs tradițional românesc, mămăliga are o istorie de sute de ani care își are originile în Italia, în perioada anilor 1700. Țăranii italieni o consumau, mai ales în timpul iernii, când aprovizionarea cu mâncare era dificilă.

De-a lungul timpului, s-a descoperit că acest preparat aduce numeroase beneficii organismului, în special datorită conținutului de porumb.

Nutriționiștii o recomandă în diete și chiar pentru copiii mici

Spre deosebire de mitul conform căruia „mămăliga îngrașă”, nutriționiștii o recomandă în diete și chiar pentru copiii mici, susținând că are un conținut scăzut de calorii. Mai mult decât atât, se consideră că mămăliga îmbunătățește digestia. Acest aliment este bogat în minerale, vitamine și nutrienți, precum vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc.

Mămăliga este o opțiune potrivită inclusiv pentru persoanele cu intoleranță la gluten, deoarece mălaiul nu conține gluten.

Valoarea nutrițională a mămăligii poate varia

Valoarea nutrițională a mămăligii poate varia. Mămăliga preparată acasă, doar cu apă și sare, fără adăugarea de unt sau ulei, conține aproximativ 73 de calorii per porție. O porție reprezintă o jumătate de cană de mămăligă. Această porție furnizează aproximativ 16 grame de carbohidrați și 1,5 grame de fibre, conform informațiilor prezentate pe site-ul DOC.ro.

La capitolul grăsimi, mămăliga are numai cu 1 gram de grăsimi/ porție.

Consumul de mămăligă vine la pachet cu numeroase beneficii surprinzătoare. Porumbul reprezintă principalul motiv pentru care acest preparat este considerat atât de sănătos.

Contribuie la o digestie mai bună

Datorită conținutului ridicat de fibre din mămăligă, aceasta contribuie la o digestie mai bună. O porție de făină de porumb furnizează aproximativ 4,5 grame de fibre.

De asemenea, mămăliga este asociată cu reglarea nivelului de zahăr din sânge, în special în cazul pacienților care suferă de diabet de tip 1 și diabet de tip 2.

Consumul de mămăligă are un impact pozitiv asupra sănătății generale

Diverse studii realizate de cercetătorii din Statele Unite ale Americii au demonstrat că, consumul de mămăligă are un impact pozitiv asupra sănătății generale, contribuind la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, aceste studii au indicat că mămăliga poate reduce riscul de cancer colorectal și riscul de apariție a hemoroizilor.

Citeşie şi: Efectele consumului de mămăligă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS