“După lupte seculare care-au durat 30 de ani”, aşa cum bine spunea Caragiale, noul PUG al Craiovei este gata să dea ochii cu publicul. Cel puţin aşa ne transmite Primăria, într-un răspuns oficial, după ce, la început de an, într-o şedinţă de Consiliu Local, primarul ne pregătea să dăm piept noii documentaţii prin februarie.
La începutul lunii iunie, Craiova are încă un motiv de sărbătoare, pe lângă zilele urbei. Planul Urbanistic General urmează să fie lansat, în sfârşit, în dezbatere publică.
“A fost recepţionată etapa a II-a privind propunerile preliminare ale PUG, pentru investiţia Realizare PUG municipiul Craiova – Elaborarea Planului Urban General al Municipiului Craiova şi al Regulamentului Local de Urbanism, urmând a fi lansat în dezbatere publică la începutul lunii iunie”.
Acesta este răspunsul oferit de primărie Gazetei de Sud la o solicitare de informaţii privind stadiul elaborării noului PUG.
Au trecut 5 luni de când PUG-ul urma să fie gata în 2-3 săptămâni
Într-o şedinţă de Consiliu Local organizată la sfârşitul lunii ianuarie, primarul Lia Olguţa Vasilescu a făcut mai multe referiri la procesul elaborării noului PUG. Într-o replică dată consilierului local Eduard Cârceag, care declara că nu înţelege “de ce mai aprobăm , în primul rând noi PUZ-uri, în contextul în care PUG-ul o să fie gata în curând”, edilul transmitea că ”la ora 12 o să avem şedinţa finală pe PUG-ul oraşului, astfel încât, după, să poată să intre în dezbaterea publică”.
“Avem o întâlnire finală pe PUG, astfel încât ei să poată să-şi încheie documentaţia şi să o predea Primăriei. Am solicitat câteva lucruri, de unele s-a ţinut cont, de altele nu, dar, evident că în momentul în care va fi pus proiectul în dezbatere publică, atunci va putea să fie amendat şi de către cetăţeni (…) Probabil că, într-o săptămână, două, trei, depinde cât de repede vor face aceste modificări cei de la PUG, după discuţiile de astăzi, va putea să intre deja în dezbaterea publică”, spunea, la data de 26 ianuarie 2023, Lia Olguţa Vasilescu.
Craiova, dezvoltată haotic, pe baza unui PUG expirat din 2010
Dezvoltarea urbanistică a Craiovei s-a făcut în ultimii ani în contextul unui Plan Urbanistic General expirat din 2010. În lipsa unui PUG actualizat, dezvoltarea Craiovei a pornit de la documentaţii învechite, care au dat frâu liber construcțiilor haotice, pe baza PUZ-urilor derogatorii. Adică am funcţionat pe baza excepţiilor de la reguli. Peste 1000 de documentaţii PUZ-PUD au fost aprobate de administraţie din 2000 încoace. Drept urmare, Craiova a ajuns un conglomerat de construcţii înghesuite fără noimă în locuri în care, în mod normal, nu ar fi avut ce căuta.
Primarul Craiovei speră ca, odată cu noul PUG, “să oprim haosul ăsta în care suntem, la ora actuală, în construcţii. Şi nu din vina noastră, să ştiţi. Din vina legislaţiei foarte proaste, în primul rând, şi din vina PUGului foarte vechi pe care îl avem. Iar, în ceea ce priveşte PUG-ul, să ştiţi că se lucrează de mulţi ani la el şi suntem cei mai avansaţi dintre toate oraşele mari din România”, menţiona Olguţa Vasilescu în aceeaşi şedinţă de Consiliu Local.
„Condiţii foarte draconice” pentru construirea blocurilor
Aceasta a adăugat că au fost puse “condiţii foarte draconice” pentru construirea blocurilor, care vor “încurca foarte mulţi constructori să mai facă nenorocirile acelea din cartiere, unde au lăsat oamenii fără parcare, şi să ne vedem obligaţi ca să cumpărăm acele terenuri. De asemenea, am solicitat pentru PUG ca să se extindă foarte mult zona de blocuri în ceea ce înseamnă periferia oraşului. Sau, dacă vreţi, acel teren care a intrat la municipalitate de la Şimnicul de sus, să poată să devină o parte zonă industrială, o parte de blocuri- Adică în niciun caz nu vrem să stopăm construcţia de blocuri, dar, pentru Dumnezeu, ele să nu se mai construiască în cartierele vechi de blocuri, pe parcările oamenilor”.
Dacă se construiesc tuneluri pe sub mări, „se poate construi şi în Craiova pe piloni”
Primarul Craiovei spune că un alt aspect important, referitor la noul PUG, vizează terenul de la Jiu, unde figura, în noul PUG, o stradă care trecea exact pe malul Jiului. Primăria a pus condiţia ca acea stradă să fie mutată pentru a nu bloca planurile administraţiei de a dezvolta turistic zona printr-un complex de agrement de care s-a tot vorbit în ultimii ani.
“Sigur că asta ar fi împiedicat ulterioare proiecte de dezvoltare a zonei, în sensul că nu am mai fi putut să facem terase acolo sau, eu ştiu, alt fel de clădiri de agrement. Am solicitat ca strada să se multe mult mai departe şi să lase zona respectivă cu posibilitate de construire, deşi ne spun că ea este inundabilă”, a spus primarul.
“În condiţiile în care, la ora actuală, se construiesc tuneluri pe sub mări, eu cred că se poate construi şi în Craiova pe piloni şi să se facă o zonă frumoasă de agrement acolo”, a completat Vasilescu.
În numai câteva zile, noul PUG ar urma să fie lansat în dezbatere publică, iar cetățenii Craiovei vor putea veni cu propuneri și amendamente. “Iată visul nostru realizat! Am luptat și am progresat: ieri obscuritate, azi lumină!”.