4.2 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProtestele „spontane“ nu se mai sfirsesc

Protestele „spontane“ nu se mai sfirsesc

Citeva sute de angajati de la Transformatoare Motoare Diverse (TMD) Filiasi au refuzat ieri sa intre la lucru pe motiv ca patronatul nu plateste de citiva ani asigurari de sanatate, asigurari sociale si contributia pentru somaj.

Din 1999, de cind s-a privatizat Transformatoare Motoare Condensatoare (TMC), care ulterior s-a divizat in TMC si TMD, desi s-au retinut pe statele de plata sumele datorate bugetului de stat, acestea nu au fost virate. Salariatii au ajuns in situatia de nu mai beneficia de asistenta medicala gratuita si de a nu se putea pensiona, chiar daca au vechimea necesara.

Acesta este singurul punct care poate justifica protestul spontan al salariatilor. Afirmatiile ca patronatul, prin „inginerii financiare“, duce fabrica la faliment“ si ca marfa produsa de TMD „se da aproape gratis unor firme- capusa“ sint simple supozitii ale liderilor de sindicat, care urmeaza sa fie verificate de catre organele abilitate.

In afara de liderii de sindicat, muncitorii nu stiau prea bine de ce nu au intrat la lucru. „Cerem reducerea numarului directorilor. Sint prea multi. Si mai vrem ca noul director sa fie ales aici, in intreprindere, si nu la ’otel, la Bucuresti“, a spus Nicolae Cazacu. Si Elena Popa, sudor, stia ca a iesit in strada deoarece „noua conducere nu este pe placul oamenilor“. „Noul director este din vechea garda. Are 22 de milioane de lei salariu, pe cind noi abia avem trei milioane de lei pe hirtie“, a strigat Mitel Lupu.

Pe 5 aprilie, Consiliul de Administratie al TMD a decis numirea in functia de director general executiv a lui Marian Marciuica. In prima sa zi de munca, noul director executiv aproape ca nu a fost lasat sa intre in fabrica de catre muncitori pe motiv ca „n-avea legitimatie“.

33 de muncitori au ramas deja fara loc de munca

Sindicatele au fost nemultumite pentru ca la sedinta Consiliului de Administratie nu a fost invitat si un reprezentant al lor. In plus, aceasta s-a tinut in Bucuresti, la un hotel, si nu in incinta intreprinderii.

Marian Marciuica a anuntat ca in cadrul sedintei de la Bucuresti s-a decis ca 33 de muncitori sa fie dati afara pentru instigare la revolta: „Printre ei se numara si liderul de sindicat Sorin Martinovici, care este dat afara disciplinar“. Vestea l-a luat pe nepregatite pe Martinovici, care a spus ca decizia este ilegala si ca o va contesta. El a mai spus ca, atunci cind vor auzi oamenii ca au fost desfacute contracte de munca, nu-i va mai putea tine sa nu blocheze drumul. Numai ca vestea nu i-a isterizat pe oameni. Ei huiduiau ori de cite ori auzeau pronuntindu-se numele lui Marciuica.

La masa tratativelor, subprefectul de Dolj, Elena Serbanoiu, presedinta Comisiei de dialog social, a incercat fara prea mare succes sa afle de ce oamenii au stat totusi pe la poarta fabricii si sa ajunga la un acord. Zadarnic insa, itele sint prea incurcate. „Va astept miine (astazi – n.r.) la Prefectura Dolj, la ora 12.00, sa discutam impreuna cu organele abilitate, sa vedem cum putem sa obtinem niste reesalonari la plata CAS. Vom anunta si Garda Financiara sa faca si ea un control. Nu puteti sa-l acuzati pe noul director ca nu are performante economice atita timp cit nici nu a apucat sa intre in birou. Aveti rabdare!“, le-a cerut Elena Serbanoiu.

Muncitorii au ramas in strada chiar si dupa ce le-a fost adus la cunostinta rezultatul discutiilor si au amenintat ca isi vor continua actiunile de protest pina cind vor putea beneficia de asistenta medicala gratuita, asa cum prevede legea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS