Consiliul Județean (CJ) Gorj a activat dreptul de preempțiune pentru achiziția unui imobil de patrimoniu, din municipiul Târgu Jiu.
Aceasta este Casa „Moangă”, situată lângă Parcul „Tudor Vladimirescu” din municipiu. Imobilul l-a găzduit pe Tudor Vladimirescu în perioada Revoluției de la 1821. Clădirea a fost moștenită de o mănăstire din Gorj care l-a revendicat și a obținut dreptul de proprietare. Imobilul aflat într-o stare avansată de degradare a fost scos la vânzare de către proprietar, în urmă cu aproape un deceniu. Suma a fost de câteva sute de mii de euro cu tot cu teren.
Cumpărător a fost însă familia omului de afaceri Ciocăzanu, un cunoscut investitor în domeniul imobiliar din Târgu Jiu. Antreprenorul a construit în zonă două blocuri și a reabilitat complet Casa monument istoric. Înaintea pandemiei a scos la vânzare clădirea respectivă contra sumei de 2 milioane de euro. Nu s-a găsit un cumpărător.
CJ Gorj a activat dreptul de preempțiune
Conducerea Consiliului Județean Gorj a decis să activeze dreptul de preempțiune cu intenția de a achiziționa clădirea în suprafață totală desfășurată de aproape 900 de metri pătrați. Aici se dorește înființarea unui spațiu muzeal dedicat lui Tudor Vladimirescu.
În vederea stabilirii valorii de piață a imobilului se vor întocmi două rapoarte de evaluare distincte, spre a se asigura un cadru comparativ, de către experți evaluatori independenți, membri ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, selectați prin procedurile legale de achiziție publică.Prețul de achiziție al imobilului va fi negociat de către o comisie constituită în acest scop prin hotărâre a Consiliului Județean Gorj.
„Așa cum rezultă din documentarul fotografic exterior și interior, în urma lucrărilor efectuate de proprietar, Casa „Vasile Moangă” a dobândit strălucirea de altădată, toate modificările, îmbunătățirile și acțiunile de renovare și consolidare ale imobilului realizându-se sub o strictă supervizare a echipelor de arhitecți, ingineri de designeri de interior, cu avizul Ministerului Culturii. Valorificarea posibilității de integrare în circuitul muzeal al județului se realizează, prin urmare, într-o primă etapă, prin exercitarea dreptului de preemțiune, demers ce deschide calea realizării procedurilor de evaluare și negociere a prețului imobilului în relația cu proprietarul care și-a manifestat voința de vânzare”, conform lui Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.
Citește și: (VIDEO) Peste 1.000 de profesori protestează la Târgu Jiu