11.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatuia Libertății, într-un orășel din România

Statuia Libertății, într-un orășel din România

Statuia Libertăţii din oraşul Boldeşti-Scăeni este singura copie din estul Europei a celebrei statui americane, scrie Agerpres. Povestea monumentului aflat pe plaiurile româneşti, spusă chiar de către artistul realizator Cristian Petru Bălan, scoate la iveală legături între celebrul inginer francez Gustave Eiffel şi localităţi din judeţul Prahova pe care le-a vizitat. Aici ar fi conceput chiar planul pentru realizarea Turnului din Paris.

În urmă cu nouă ani, a fost dezvelită prima copie din ţară a Statuii Libertăţii de la New York. Monumentul este amplasat într-un orăşel de provincie din Prahova, situat la aproximativ 15 kilometri de municipiul Ploieşti. Statuia de la Boldești-Scăeni este un simbol al prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii. Așa informează placheta amplasată pe soclul său.

Artistul realizator, Cristian Petru Bălan, stabilit de zeci de ani în Statele Unite ale Americii, a povestit, pentru Agerpres, de ce a ales să aducă o copie a Statuii Libertăţii chiar la Boldeşti-Scăeni.
Acesta spune că ideea i-a venit din „motive bine întemeiate”. A explicat că Statuia Libertăţii din New York a fost făcută de inginerul francez Gustave Eiffel pe baza machetei sculptorului Frederic Auguste Bartholdi.

Eiffel avea un prieten în România

Eiffel s-a adresat inginerului Gheorghe Pănculescu, bunul său prieten care stătea în Prahova, la Vălenii de Munte. Acesta era un inventator care avea un sistem propriu de îmbinare a elementelor de feronerie.

„Ei s-au întâlnit chiar aici, în Scăieni (actualul oraş Boldeşti-Scăeni), care pe atunci era doar un sătuc. Gustave Eiffel mai fusese în România şi a stat zece zile în Vălenii de Munte, Prahova. În acest timp a discutat cu inginerul Pănculescu cum să facă Turnul Eiffel din Paris, precum şi suportul de oţel al Statuii Libertăţii. Deci, amândoi trecând prin Scăeni, planul a fost făcut aici în România, fie în zona Boldeşti-Scăeni, fie undeva pe aproape.

Se mai spune că o parte din soclul Statuii Libertăţii a fost realizat cu materie primă de la Reşiţa, precum şi unele piese metalice din Turnul Eiffel. Ştiind această poveste, eu m-am gândit să fac în localitatea prin care a păşit Eiffel o Statuie a Libertăţii mai mică. O copie la scară redusă – în amintirea acestei vizite. Un alt motiv de a ridica statuia în această zonă este că judeţul Prahova a contribuit cu bani la colecţia europeană de fonduri pentru cadoul făcut Statelor Unite de către Franţa”, a explicat Cristian Petru Bălan.

Un meșter bucureștean a turnat Statuia Libertății din România

Acesta a realizat mai întâi în SUA un mulaj uşor, din cauciuc, al statuii, pe care l-a adus în România. Cu ajutorul unui meşter turnător bucureştean a realizat monumentul. Acesta a fost amplasat chiar vizavi de casa bărbatului din Boldeşti-Scăeni.

Statuia nu este făcută în bronz, aşa cum se obişnuieşte în astfel de cazuri, pentru că ar fi costat foarte mult. Artistul a apelat la un amestec de polimeri şi fibră de sticlă, pe schelet metalic. Întreaga construcţie, care are 2,8 metri înălţime, cântărește 20 de kilograme.


Citește întreg articolul pe Agerpres.

Citește și: Cel mai scurt război din istorie a durat mai puțin de o oră

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS