17.3 C
Craiova
sâmbătă, 5 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMii de dosare de recalculare a pensiilor din minerit

Mii de dosare de recalculare a pensiilor din minerit

Sunt mii de dosare de recalculare a pensiilor minerilor și energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia.

Este vorba de datele rezultate din evidențele Casei Județene de Pensii Gorj. Aici sunt aproape 5.000 de dosare care vor intra la recalculare în baza Legii 197 din 2021. Sunt și câteva sute de dosare noi, alte unor angajați ai CEO care au depus cereri, în vederea ieșirii la pensie. Deocamdată, încă se poartă discuții cu privire la cum va fi aplicată Legea 197 din 2021.

Numai în acest an, de la Complexul Energetic Oltenia s-ar putea pensiona în baza Legii 197 din 2021 peste 2.000 de mineri și energeticieni. Momentan, casele de pensii înregistrează solicitările de ieșire la pensie și vor lua în evidență și dosarele unde trebuie să existe recalculări. Sunt însă probleme în ceea ce privește interpretarea Legii 197, din 2021.

Probleme cu aplicarea legii

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, este așteptat pe 8 iunie la Târgu Jiu. Acesta va participa la discuții cu privire la programul de pensionări de la Complexul Energetic Oltenia. Prin Legea 197 din 2021 au fost introduse condiții speciale de muncă în sectorul minier și energetic. Sunt probleme legate de încadrarea categoriilor de salariați din Complexul Energetic Oltenia în condiții speciale de muncă. Mai este nevoie și de un soft cu ajutorul căruia să fie calculate pensiile în baza noului act normativ.

La discuțiile cu șeful Casei Naționale de Pensii vor participa reprezentanți ai Prefecturii Gorj, ai sindicatelor și administrației din CEO, precum și reprezentanți ai Casei Județene de Pensii Gorj. Se vor avea în vedere următoarele: aspecte legate de aplicarea motivării instanței supreme cu privire la Legea 197 din 2021; încadrarea unor meserii în condițiile speciale de muncă; eliberarea adeverințelor către salariați; numărul de dosare; graficul de rezolvare a dosarelor și când va fi soluționat primul dosar de pensionare la Casa Județeană de Pensii Gorj.

Citeşte şi: Târgu Jiu: Verificări ale Poliției Locale după ce o carmangerie ar fi fost extinsă fără autorizație

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS