1.2 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCine tulbură somnul craiovenilor când organele "dorm"?

Cine tulbură somnul craiovenilor când organele „dorm”?

Unii craioveni se plâng că sunt terorizaţi de zgomotul pe care îl fac târziu în noapte, tinerii care se lasă cu greu duşi din părculeţele din jurul blocurilor. Este un fenomen des întâlnit în cartierele de blocuri. Aici, adolescenţii şi nu numai aleg ca în serile de vară să -şi „petreacă” timpul pe băncile din faţa blocului sau în grădinile publice din vecinătatea acestora. Aceste întâlniri nu sunt de condamnat dacă ar avea loc în linişte, dar acest lucru nu prea se întâmplă. Dimpotrivă, unde se întâlnesc două, trei, patru persoane apare şi o sticlă de bere şi o pungă de seminţe, iar antrenul începe. Nu de multe ori, scandalagii le-au dat de lucru poliţiştilor locali.

Aşa s-a întâmplat şi în urmă cu două nopţi în cartierul craiovean Rovine. În părculeţul de pe bulevardul Nicolae Iorga, un grup de tineri a „încins” un meci. Aceştia au uitat că respectiva grădină publică este situată chiar sub balcoanele blocurilor din imediata vecinătate şi s-au manifestat la cote maxime, ca pe un teren de sport. Nici cuvintele obscene nu au lipsit, iar ţipetele şi încurajările cu voce tare au ţinut isonul jucătorilor de ocazie.
Revoltată o locatară a facut cunoscută această întâmplare pe un grup de Facebook. Craioveanca spune:


Am dori să dormim şi noi, cei care locuim lângă părculeţul din Rovine. E aproape 02.00 noaptea şi nu se poate!!! Mâine la ora 08.00 sunt la muncă!!! Poliţia Locală îşii face treaba, sau iau banii (nostri) degeaba?! Am dat şi declaraţie la sectia 4, egal cu zero. Vin şi spun că nu au constant nereguli. M-am săturat! Trebuie să mă mut?!?!”, notează craioveanca.

Această mai spune:

” M-am săturat să fiu singura reclamagioaică din bloc… Ceilalți au somnul greu, probabil… E treabă de ani de zile. Cum dă căldura, toţi copiii stau în jurul unui pet de 2 l de bere şi un pachet de seminţe, cu o minge şi ne termină cu gălăgia. Poliţia Locală şi Secţia 4 poliţie spun că nu se înregistrează nereguli.

Comentariile la postarea cu pricina vin să confirme spusele femeii. Zgomotul făcut târziu în noapte de tinerii adunaţi lângă scara blocului şi lipsa de reacţie a instituţiilor statului îi îngrijorează pe mulţi dintre locuitorii Băniei.

„Așa este în toată Craiova. Eu locuiesc lângă Secția 2 de poliţie şi Poliția Locală. Am fost la ei și zic ,nu avem ce să le face. La noi vin la scara blocului”, se spune într-un comentariu.


„Am stat şi eu în Rovine şi tot așa gălăgie era. Mulțumesc lui Dumnezeu că unde stau acum e liniște, spune o altă craioveancă.


Comentariile curg:

„Filmaţi ,înregistraţi şi trimiteţi la televiziuni, poate aşa se sesizează şi adormiţii ăştia din poliţie. La noi numai aşa merge….apare stirea, apar şi organele abilitate să-şi facă treaba.”

În speranţa că putem găsi un răspuns faţă de cele expuse de unii dintre cetăţenii urbei, am întrebat reprezentanţii Poliţiei Locale dacă au primit sesizări legate de această stare de fapt. Răspunsul a fost următorul:

„A făcut sesizări la 112 , cum este normal , a venit Secţia 4. Întrebaţi unde trebuie, dacă a intervenit Secţia 4”.

De partea cealaltă reprezentanţii IPJ Dolj au infirmat cele susţinute de craioveancă:

” Nu s-a făcut nici o sesizare la Secţia 4. Nimeni nu cunoaşte această speţă. Poate persoana respectivă s-a adresat Poliţiei Locale”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Marile bulevarde, zgomot peste măsură

În Craiova, o altă sursă de poluare fonică sunt motoarele turate la maxim târziu, după miezul nopţii. Poluarea fonică provocată de unele automobile sau motociclete creează disconfort craiovenilor. Dacă ziua sunetul nu pare atât de deranjant, motoarele răsună infernal noaptea și deranjează, chiar dacă sunt în casă și au geamurile închise, spun craiovenii. În special, este vorba despre vehicule cu țeava de eșapament modificată și motociclete.

Un craiovean a scris pe un grup de socializare că deja a ajuns la limita disperării din cauza deţinătorilor de motoare, dar şi a şoferilor care au maşini tunate, cu ţevi de eşapament care la evacuarea gazelor scot un zgomot înfiorător, noapte de noapte, pe bulevardul Calea Bucureşti din Craiova.


„Calea Bucureşti este într-o continuă «stare de asediu fonică». Nu am nimic cu cei pasionaţi de «tobe de eşapament lucrate» sau deţinători de motoare, dar ne stresează în fiecare seară şi noaptea, de la 00:00 la 02:00. Ne-au dus la «cote maxime» aceşti îndrăgostiţi de zgomot. De ce trebuie să-i suportăm? Să li se asigure spaţiu unde să se desfăşoare”.


Măsurătorile făcute de Agenţia de Mediu arată de ani buni că nivelul de zgomot produs de traficul rutier ridicat și de configurația străzilor care sunt înguste depășește cu până la 5 decibeli, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, limita admisă. Sunt supuse unui nivel crescut de zgomot clădirile situate pe străzi precum bulevardul Știrbei Vodă, strada Caracal, strada Arieș, bulevardul Nicolae Titulescu, Calea București, bulevardul Nicolae Titulescu, strada Amaradia, strada Bariera Vâlcii, bulevardul Tineretului, bulevardul Dacia, bulevardul Carol I, și lista poate continua.

Motociclist
Motociclist

Limite admisibile

Limitele admisibile ale nivelurilor de zgomot în mediul înconjurător sunt stabilite în funcţie de spațiul în care se fac măsurătorile: în aer liber sau în interiorul unor clădiri. Acestea se găsesc în „STAS 10009-88 – Acustica urbană. Limite admisibile ale nivelului de zgomot“. Conform acestuia, pentru obiective amplasate în zone industriale, valoarea maximă admisibilă este de 65 de decibeli, la limita incintei întreprinderii. Pentru străzi de categorie tehnică I, magistrală, valoarea maximă admisibilă măsurată la bordura trotuarului ce mărginește partea carosabilă este de 75-85 de decibeli.
Pe de altă parte, în interiorul imobilelor de locuințe, „nivelul de presiune acustică“ nu trebuie să depășească 35 de decibeli, în intervalul 7.00-14.00 și 16.00-23.00. În timpul nopții, zgomotul în interiorul unui imobil nu trebuie să depășească 30 de decibeli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS