2.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljUn procuror şi un poliţist, judecaţi într-un dosar de abuz în serviciu

Un procuror şi un poliţist, judecaţi într-un dosar de abuz în serviciu

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a dispus trimiterea în judecată a unui procuror suspectat de comiterea mai multor infracţiuni, de la abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, până la fal intelectual şi uz de fals. În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei un ofiţer de poliţie, administratorul unei societăţi comerciale şi alţi trei inculpaţi. Potrivit anchetatorilor, infracţiunile ar fi fost comise în contextul prieteniei dintre procuror şi poliţist. Acesta din urmă ar fi fost „protejatul” procurorului.

Procurorii craioveni susţin că, în ultimii ani, procurorul Sorin Lia, fost șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Olt, ar fi comis mai multe infracţiuni.

„În perioada 2018-2022 inculpatul L.S.M. a ocupat funcția de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia, perioadă în care a menținut o relație apropiată, de prietenie, cu inculpatul B.N.S., polițist în cadrul Poliției Corabia., Formațiunea Rutieră.

Urmarea acestei relaţii de prietenie, prim-procurorul L.S.M., folosindu-se de autoritatea funcției sale și aflându-se într-o vădită stare de incompatibilitate, a săvârşit următoarele fapte, cu scopul de a obţine foloase patrimoniale şi nepatrimoniale pentru inculpatul BNS sau persoane apropiate acestuia din urmă”, au explicat anchetatorii.

Poliţistul amintit de procurori este Sorin Bulintiş, ofiţer în cadrul Poliţiei Corabia la data faptelor.

Dosar clasat în baza declaraţiei poliţistului

Mai departe, anchetatorii au enumerat o parte dintre acuzaţiile aduse procurorului Lia.

„În luna octombrie 2021, a intervenit la conducerea IPJ Olt pentru ca ofiţerul de poliţie B.N.S. să fie mutat cu serviciul în localitatea de domiciliu, ca ofiţer coordonator al Formaţiunii Rutiere.

În perioada aprilie-mai 2022, şi-a repartizat, a instrumentat şi soluţionat prin clasare un dosar penal având ca obiect săvârşirea de către B.N.S. a infracţiunilor de conflict de interese şiefectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, raportat la administrarea în fapt a societăţii comerciale CSS A.E. SR. Soluţia a fost întemeiată doar pe declaraţia prietenului său, ofiţerul de poliţie B.N.S., fără să mai fie administrate alte probe în dosar.

După ce, în data de 21.12.2022, în calitate de prim-procuror, a intrat în posesia unui document clasificat privind fapte de corupţie comise în anul 2022 de prietenul său, ofiţerul de poliţie B.N.S., nu a dispus înregistrarea de îndată a acestor informaţii şi nu a dispus trimiterea imediată a acestora către organul competent, DNA. Mai mult, a comunicat prietenului său, inculpatul B.N.S., aceste informaţii clasificate, cu caracter secret de serviciu, care îl vizau, compromițând astfel ancheta organului competent, DNA”, au explicat procurorii craioveni.

Un poliţist s-a ales cu dosar penal după un control în trafic

Potrivit anchetatorilor, alte infracţiuni ar fi fost comise după ce un echipaj de poliţişti a oprit pentru control un autovehicul încărcat cu pietriş. Poliţiştii au constatat că nu exista corespondență dintre încărcătura efectivă și actele de însoțire a mărfii. Cu acestă ocazie, a fost întocmit un dosar penal pentru fals în înscrisuri şi uz de fals.

„În acest context, inculpaţii T.A. și R.C.F. au luat legătura cu inculpatul B.N.S., căruia i-au relatat cele întâmplate și i-au solicitat sprijinul. Acesta din urmă l-a contactat pe prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia., inculpatul L.S.M. care , deși se întocmise dosar penal pentru infracţiuni de fals în înscrisuri și uz de fals(…), iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia era organul competent să supravegheze activitatea de urmărire penală, a refuzat să coordoneze și să îndrume în vreun fel echipajul de poliție. La scurt timp, s-a sesizat din oficiu cu privire la pretinse fapte penale comise de agentul de poliție F.D. în legătură cu oprirea transportului”, au mai precizat procurorii.

Dosare preluate de procurorii din Craiova

În plus, mai suţin anchetatorii, în februarie 2022, procurorul Lia ar fi dispus nejustificat mutarea dosarului privind infracţiunile de fals în înscrisuri şi uz de fals. Dosarul a fost mutat de la IPJ Olt la Poliţia Corabia, Formaţiunea Rutieră, „condusă de prietenul său, inculpatul B.N.S., care era totodată partenerul de afaceri al SC A. SRL”.

De asmenea, în perioada februarie – martie 2022, „ca urmare a intervenţiei reprezentanţilor SC A. SRL, mijlocită de inculpatul B.N.S., magistratul procuror a exercitat activitatea de supraveghere a urmăririi penale şi a efectuat urmărirea penală în trei dosare penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia(…), prin administrarea de probe în defavoarea organului constatator al faptelor şi în favoarea reprezentaţilor societăţii comerciale respective, cu scopul ca aceștia din urmă să evite răspunderea penală”, au mai precizat anchetatorii.

În final, cele trei dosare au fost preluate de procurorii craioveni.

Şase inculpaţi, judecaţi într-un dosar de abuz în serviciu

Săptămâna trecută, procurorii au dispus trimiterea în judecată a şase inculpaţi. Alături de procurorul Lia şi de poliţistul Bulintiş, au mai fost deferiţi justiţiei alţi patru inculpaţi. Aceştia sunt administratorul societăţii comerciale şi trei angajaţi ai aceleiaşi firme.

Sunt acuzaţi de instigare la sustragerea sau distrugerea de probe ori la abuz în serviciu, complicitate la sustragerea sau distrugerea de probe, mărturie mincinoasă sau sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri. Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova, urmând să intre în procedură de cameră preliminară.

Pe 11 mai, procurorii au cerut arestarea preventivă a patru inculpaţi din acest dosar. Cererea anchetatorilor a fost respinsă de Curtea de Apel Craiova. Procurorii au contestat hotărârea instanţei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe 17 mai, instanţa a respins contestaţia ca nefondată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS