3.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDosarul de fraudă cu fonduri europene al primarului din Rovinari, în pronunțare

Dosarul de fraudă cu fonduri europene al primarului din Rovinari, în pronunțare

Primarul din Rovinari, Robert Filip, va fi prezent miercuri, 14 iunie, la Tribunalul București, unde este programată pronunțarea în dosarul de fraudă cu fonduri europene din tranzacții cu utilaje.

Actualul prim-vicepreședinte al PNL Gorj, Robert Filip, a fost trimis în judecată la finalul anului trecut, de către Parchetul European, pentru fraudă cu fondurilor europene și este sub control judiciar. Magistrații au amânat acum două săptămâni decizia în ceea ce privește începerea judecății în dosar pentru data de 14 iunie.

Primarul din Rovinari, Robert Filip, alături de alte 5 persoane, între care și socrul său și alte patru firme, a fost trimis în judecată într-un dosar cu un prejudiciu estimat la 3 milioane de euro. A fost obținut un proiect cu finanțare europeană pentru dezvoltarea Deltei Dunării. Procurorii au descoperit însă că lucrurile nu au stat așa.

„La 19 decembrie 2022, Parchetul European (EPPO) din România a trimis un dosar penal Tribunalului București, în care cinci persoane și patru companii au fost puse sub acuzare pentru participare la o organizație criminală pentru a obține în mod fraudulos peste 3 milioane de euro în UE, fonduri pentru dezvoltarea Deltei Dunării. Acuzațiile împotriva inculpaților includ folosirea de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea ilegală de fonduri de la bugetul UE; și modificarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor”, potrivit unui comunicat al Parchetului European.

Suspiciune de constituire de grup infracțional

Potrivit procurorilor europeni, suspecții ar fi constituit un grup infracțional organizat, începând cu anul 2018, în scopul obținerii frauduloase de fonduri europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării (Programul Operațional Regional 2014-2020). 

„În acest scop, suspecții au dezvoltat o schemă cu mai multe societăți comerciale, controlate fie direct, fie prin intermediari. Doi dintre suspecți ar fi pus la dispoziția grupului patru societăți comerciale care au obținut în mod fraudulos fonduri europene și le-au utilizat în alte zone din România, în afara Deltei Dunării. Suspecții ar fi pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparență falsă cu privire la locul de implementare a proiectelor, existența resurselor financiare aferente contribuției proprii și organizarea transparentă a procedurilor de achiziție. Manipularea procedurilor de achiziții publice a dus la stabilirea unor prețuri crescute în mod artificial. Cel de-al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru societăți controlate de ceilalți doi, la un preț supraevaluat“, a mai precizat Parchetul European.

Citeşte şi: Actul adițional privind condițiile speciale de muncă din CEO, respins de ITM Gorj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS