6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraioveni, poftiţi acasă prin noroaie! (VIDEO)

Craioveni, poftiţi acasă prin noroaie! (VIDEO)

Unele străzi din Craiova arată de parcă nu au făcut niciodată parte dintr-o zonă urbană, ci mai degrabă din cea mai îndepărtată şi uitată de autorităţi aşezare rurală. Vorbim, în mod special, de străzi din cartierul Bariera Vâlcii. Craiovenii care locuiesc aici ajung acasă prin noroaie greu de imaginat, iar după ploi chiar şi maşina de gunoi rămâne împotmolită.

Mulţi craioveni din cartierul Bariera Vâlcii privesc cu disperare situaţiile în care ajung străzile pe care locuiesc, mai ales când plouă. Pur şi simplu, aceştia sunt nevoiţi să circule prin noroaie ce trec de gleznă sau prin gropi mari care se umplu cu apă.

Strada Ana Aslan, regina noroiului

De departe una dintre cele mai afectate de ploile din ultime zile este strada Ana Aslan, din Bariera Vâlcii. Oamenii spun că s-au introdus reţelele de apă şi canalizare, iar reţeaua de gaze doar pe jumătate din stradă. Asfaltul, însă, nu a apărut pe strada lor şi nici măcar piatră care să le uşureze accesul către locuinţe.

Marţi a fost atât de mult noroi pe strada Ana Aslan, încât maşina de gunoi a rămas blocată. „S-au băgat apa şi canalizarea pe stradă, iar gaze doar pe jumătate din stradă. Ni s-a spus că se va asfalta doar jumătate din stradă. Asta fiindcă și-au dat seama că nu este țeavă de gaze până în capătul străzii. Nu s-au sinchisit nici măcar să pună nişte piatră pentru a nu se mai face noroiul acesta. Se aruncă de la unul la altul. Am făcut sesizări degeaba“, a spus un craiovean care locuieşte pe strada Ana Aslan.
Imaginile filmate marţi pe această stradă reflectă clar ce condiţii sunt nevoiţi să suporte oamenii din acea zonă.

Multe străzi din Barieră, în aceeaşi situaţie

Cetăţeanul care a filmat situaţia de pe strada Ana Aslan a publicat imaginile şi pe internet. Imediat, oamenii care locuiesc în acelaşi cartier şi au parte de aceleaşi condiţii, şi-au arătat şi ei nemulţumirile. Străzile Caisului, Vâlcelei, Aleea 2 Parângului, Aleea 2 Cantonului sunt doar câteva dintre cele care se aliniază cu succes condiţiilor mizere pe care cetăţenii încep să le suporte din ce în ce mai greu. Mai ales fiindcă şi ei sunt plătitori de taxe ca toţi ceilalţi oameni din oraş.
Pe niciuna dintre aceste străzi asfaltul nu a ajuns vreodată. „Aşa este şi strada Caisului. Vai de noi!“; „Colectează taxe și impozite, doar asta știe primăria!“; „Aşa este şi pe Strada Vâlcelei, tot în Bariera Vâlcii“; „Exact aşa este și Cantonului, suntem batjocoriți de oamenii care sunt plătiți din banii noștri! Bătaie de joc“ – sunt doar câteva dintre replicile care au venit din partea cetăţenilor din Bariera Vâlcii.

Strada Nectarului, bordurată şi lăsată de izbelişte

O altă stradă din cartierul Brestei a fost la un pas să fie asfaltată. Însă cetăţenii care locuiesc aici se plâng că, din motive necunoscute, a fost lăsată de izbelişte. După ce s-au pus bordurile, au uitat să mai vină cu asfaltul, iar de atunci au trecut în jur de două săptămâni. „Suntem abandonaţi pe Strada Nectarului. Acum avem trotuare făcute şi borduri, dar asfatul de pe stradă – pauză. Nu mai putem să scoatem maşinile din curţi până nu se toarnă asfaltul pe stradă pentru că este bordura înaltă“, ne-a sesizat o femeie care locuieşte pe strada Nectarului.

Strada Nectarului
Strada Nectarului

Ce spune primăria despre străzile cu noroi

Am întrebat Primăria Craiova cât timp mai sunt nevoiţi să suporte condiţiile proaste cetăţenii care locuiesc pe străzile prezentate mai sus. Municipalitatea spune că unele dintre aceste străzi vor fi asfaltate în curând. „Pe strada Nectarului au fost realizate trotuarele și fundația și se va asfalta imediat ce ploile se vor opri. Pe strada Ana Aslan se lucrează în vederea asfaltării. În acest moment, lucrările sunt la stadiul de montare a bordurilor și realizarea fundației drumului. În ceea ce privește strada Vâlcelei, aici se realizează lucrări de introducere a rețelelor de apă și canalizare, de către CAO, motiv pentru care asfaltarea va începe după finalizarea acestor lucrări. Aleea 2 Parângului va intra în programul de investiții în vederea modernizării, urmând a fi parcurse toate etapele necesare. “, ne-au transmis reprezentanţii primăriei.

Gropi periculoase, pe două străzi craiovene

Problemele nu se opresc aici. Pe două străzi din oraş au apărut gropi care sunt foarte periculoase pentru şoferi. Una dintre acestea se află pe strada Elena Farago din cartierul Craioviţa Nouă. Aici au avut loc, cel mai probabil, lucrări la reţeaua de apă. Apoi groapa a fost acoperită cu nisip, care a fost lăsat să se taseze, aşa cum ne-a obişnuit deja Compania de Apă Oltenia. După ce a fost acoperită cu nisip, groapa a fost abandonată. Acum nisipul a coborât destul de mult faţă de nivelul străzii. Şoferii trebuie să micşoreze foarte mult viteza pentru a evita să îşi rupă maşinile.

Groapa de pe strada Elena Farago
Groapa de pe strada Elena Farago

Şi pe strada Elena Teodorini s-a format o groapă destul de mare în asfalt, în apropiere de intersecţia cu strada Câmpia Islaz. Chiar dacă aceasta a apărut de zile bune şi poate fi oricând cauza unui accident, nimeni nu a intervenit pentru remedierea problemei.

Groapa de pe strada Elena Teodorini
Groapa de pe strada Elena Teodorini

În acest moment, de lucrările de reparaţii şi modernizări ale străzilor din Craiova se ocupă firmele Domarcons SRL şi Erpia SA, firme care au fost câştigătoarele megacontractului cadru, valabil pe patru ani, cu o valoare de 35 de milioane de euro. Acesta a fost semnat în februarie 2019, iar în februarie 2023 ar fi trebuit să expire.

Licitaţia pentru noul contract cadru, în aer

Numai că licitaţia pentru un nou contract cadru, publicată în SEAP încă din octombrie 2022, nu a găsit nici până acum sorţi de izbândă. De această dată, Primăria Craiova a împărţit oraşul pe două zone. Este vorba despre Zona de Nord şi Zona de Sud, fiecare având un lot propriu. Aşadar, noul megacontract cadru este împărţit în două loturi, iar valoarea totală estimată va fi cuprinsă între 92.528.986,06 de lei şi 229.204.373,15 de lei, fără TVA.

Lotul I, cel pentru Zona de Nord, are o valoare estimată cuprinsă între 39.101.011,10 de lei şi 96.879.056,12 de lei, fără TVA. Lotul cu numărul 2, care se referă la Zona de Sud, are o valoare totală estimată cuprinsă între 53.427.974,86 de lei şi 132.325.317,03 de lei, fără TVA. Cu toate că licitaţia a fost publicată încă din octombrie anul trecut, nici acum nu s-a finalizat. Aceasta încă se află la stadiul de evaluare financiară şi tehnică.

Citeşte şi: Alte băncuţe, coşuri de gunoi şi gărduleţe. Afacerea ne costă peste 1,7 milioane de lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS