0.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn loc de joacă uitat de primărie

Un loc de joacă uitat de primărie

O craioveancă reclamă faptul că în cartierul 1 Mai, copiii care merg în locul de joacă , riscă să se accidenteze din cauza echipamentelor defecte şi a gropilor. Aceasta spune că locul de joacă din spatele blocurilor V21-V25 este lăsat în paragină de către autorităţile locale. Aici sunt doar trei-patru echipamente de joacă, iar, ca tacâmul să fie tot, lângă gărduleţul locului de joacă este amplasată o platformă de gunoi.

Femeia care a făcut sesizări şi la primărie spune că locul respectiv este lăsat în paragină, conţine câteva aparate de joacă, din loc în loc sunt gropi care în această perioadă sunt pline cu apa provenită de la ploaie. Spaţiul este unul generos ca întindere, dar şi singurul din această zonă. Din păcate, este văduvit de cele mai elementare îmbunătăţiri.

„Locul de joacă este un dezastru tota, iar în zonă sunt mulţi copii care cer să meargă acolo, dar nu mai există mobilierul de joacă, toate s-au defectat şi doar au venit să le ridice. Nu le-au mai înlocuit, acum mai sunt câteva aparate destinate copiilor. Am observat că s-au renovat locuri de joacă care erau în stare foarte bună, iar acesta arată deplorabil, parca nici nu există pentru autorităţi. Şi copiii din cartierul 1 Mai, zona blocurilor V21-V25 au nevoie să se joace”, spune craioveanca.

Loc de joacă- 1Mai

Un carusel în mijlocul unei bălţi

Într-adevăr, pe toată întinderea destinată locului de joacă sunt câteva echipamente de joacă vechi şi ruginite. În total, aici sunt amplasate cinci echipamente de joacă, amplasate într-un colţ al locului de joacă. În mijloc tronează un carusel vechi înconjurat, la acest moment, de apă, adică un carusel în mijlocul unei bălţi. Probabil este cel mai sărăcăcios loc de joacă din oraş.
Cu siguranţă, craioveanca are dreptate pentru că pe măsură ce se încălzește, copiii petrec tot mai mult timp afară, la joacă. Cum parcurile nu sunt întotdeauna la îndemână, cei mai mulți rămân în cartier, la locurile de joacă din apropierea blocurilor. Din păcate,acest loc de joacă arată jalnic, fără leagăne, fără prea multe echipamente de jocă, fără tartan.
Este păcat pentru că este un spaţiu foarte mare şi primăria ar putea face un loc de joacă generos pentru micuţii din această parte a oraşului.
După cum arată şi imagininile surprinse ieri, la locul de joacă nu mai există spațiu verde, acesta fiind neîngrijit, iar vegetaţia este scăpată de sub control.

Rezolvarea de la primărie: un mesaj automat

Aceeaşi craioveancă spune că a încercat cea mai rapidă cale de a face cunoscută această situaţie autorităţilor. Prin urmare a ales opţiunea de chat online cu cei de la Primăria Craiova. Aceasta le-a scris autorităţilor şi le-a exemplificat cu fotografii. Bineînţeles că a primit un răspuns automat. „Îţi mulţumim pentru measj. Încercăm să reacţionăm cât mai rapid. Îţi vom trimite în curând un răspuns. Primăria Craiova„.

De bună-credinţă, craioveanca a avut încredere şi a aşteptat rezolvarea promisă. Aceasta a întârziat să apară şi femeia a scris din nou. Spre surprinderea ei, a primit acelaşi răspuns automat.
Am făcut mai multe sesizări către Primăria Craiova, dar se pare că zona aceea nu contază. Nu ne ia în calcul în nici-un fel, cu toate că se află la câteva sute de metri de primărie„, mai spune craioveanca.

Primăria Craiova promite

Loc de joacă – 1 Mai/sursa foto:cititor GdS.

„Primăria Municipiului Craiova are în desfășurare un Acord Cadru încheiat pe 4 ani, privind reabilitarea și modernizarea locurilor de joacă din oraș.
Locul de joacă la care se face referire va fi și el cât de curând reabilitat.”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.


Într-adevăr. în 2022, Primăria Craiova a semnat acordul-cadru pe patru ani pentru modernizarea locurilor de joacă din Craiova. Valoarea totală estimată a contractului a fost de 24.627.605 lei (fără TVA), adică un maxim de 5,9 milioane de euro (TVA inclus). Până acum au fost complet schimbate şi dotate cu echipamente noi cinci locuri de joacă, anul acesta vor fi finalizate încă şase spaţii în care copiii îşi pot petrece timpul liber.
Avantajul este acela că, în sfârşit, copiii se vor putea juca în spaţii moderne şi sigure. De multă vreme, majoritatea locurilor de joacă din Craiova erau într-o stare jalnică şi deveniseră un adevărat pericol. GdS a scris în repetate rânduri despre această situaţie, în urma mai multor sesizări primite de la părinţi disperaţi, care se plângeau în legătură cu pericolele din aceste spaţii.

Ce spaţii s-au modernizat cu prioritate

În toamna anului trecut s-au pus în mişcare echipele de muncitori care au refăcut complet unele spaţii de joacă. Potrivit Primăriei Craiova, ordinea modernizării a fost făcută în funcţie de cât de aglomerate sunt, de obicei, locurile unde copiii îşi pot petrece timpul liber. Potrivit municipalităţii, în 2022 s-au finalizat cinci dintre aceste spaţii din oraşul nostru. „Locurile de joacă finalizate sunt: Parcul Nicolae Romanescu – 1, Parcul Puskin – 1, Esplanadă Craiovița Noua – 2, – Strada 1 decembrie 1918 – 1. De asemenea, în curs de finalizare se află locurile de joacă din Craiovița Nouă – Big Nou și cel de la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri“, au transmis reprezentanţii primăriei.

Ce locuri de joacă urmează pe listă

Aşadar, în scurt timp vor mai fi gata încă două locuri de joacă, deci un total de şapte astfel de spaţii complet dotate. Pentru anul acesta, primăria şi-a propus modernizarea altor şase. Acestea au urmat pe listă, tot în funcţie de cât de aglomerate sunt, în mod normal. „Pentru anul 2023, avem în plan locurile de joacă din Parcul Tineretului, Parcul de la catedrala Sfântul Dumitru, Parcul din Rovine. De asemenea, vor fi refăcute spaţiile din părculețul din zona bb1 Brazda lui Novac – strada Constantin Argetoianu, Parcul Pedagogic, și cel de la Orizont – din cartierul Craiovița Nouă“, au mai transmis reprezentanţii muncipalităţii.

Cât costă schimbarea locurilor de joacă din Craiova

Licitaţia pentru modernizarea locurilor de joacă din Craiova a fost lansată în martie 2022. A fost câştigată de firma Lavitex Prod SRL din oraşul Breaza, judeţul Prahova. Aceasta a fost singura participantă. Obiectul licitaţiei a fost „înlocuirea echipamentelor de joacă vechi, deteriorate cu echipamente corespunzătoare din punct de vedere tehnic şi calitativ, dar şi completarea locurilor de joacă cu echipamente noi în zonele unde acestea sunt insuficiente“.

Contractul pentru „Achiziţie echipamente locuri de joacă”, care se va desfăşura pe o perioadă de 4 ani, a fost împărţit în două loturi: echipamente locuri de joacă (lotul 1) şi echipamente fitness (lotul 2).

Contractul este împărţit în două loturi

Cei mai mulţi bani sunt alocaţi pentru lotul 1. Acesta are o valoare cuprinsă între 10.046.950 de lei şi 23.078.373 de lei (fără TVA). Aici, valoarea celui mai mare contract subsecvent estimat a se încheia, fără TVA, este de 3.435.429 de lei. Pentru echipamentele de fitness, contractul pe patru ani are o valoare estimată între 774.616 lei şi 1.549.232 lei. Cel mai mare contract subsecvent estimat se ridică la o valoare de 193.654 lei (fără TVA).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS