1.6 C
Craiova
vineri, 20 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova nu dă cu var pe propriile-i case. Vrea să le refacă cu fonduri europene

Primăria Craiova nu dă cu var pe propriile-i case. Vrea să le refacă cu fonduri europene

Sute de asociaţii de proprietari au fost amendate anul trecut de către Primăria Craiova, din cauză că nu dau cu var pe faţadele blocurilor. La rândul ei, administraţia locală are în proprietate clădiri pe care legea o obligă să le întreţină. Multe dintre ele sunt o adevărată ruină, dar admnistraţia locală craioveană vrea să le reabiliteze cu fonduri europene.

Casă pe strada Bucovăț/foto Claudiu Tudor

Mulţi dintre reprezentanţii proprietarilor s-au conformat şi au plătit amenzile, alţii au cheltuit banii proprietarilor prin instanţele de judecată. De cealaltă parte primăria a încasat banii din amenzi şi a pus batista pe ţambal.

Nu doar asociațiile au fost sancționate, ci și persoanele fizice și juridice care, de asemenea, nu au îngrijit construcțiile amplasate la frontul străzii, ”prin lucrări de tencuire și zugrăvire periodică a acestora, prin efectuarea de lucrări de reparații, curățare, a anexelor acestora, curților, incintelor, împrejmuirilor, precum și a oricăror altor spații utilizate de acestea și instalații aferente acestora”, conform HCL nr. 107/2021, art. 4., alin (1).

Casă pe strada Constantin Lecca

Obligaţi sunt toţi şi cetăţeanul şi primărie

Obligativitatea de a întreține fațadele clădirilor este prevăzută în Legea 273/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale.
În respectiva normă, la articolul nr.9 se spune:
Instituțiilor publice și persoanelor fizice și juridice le revin următoarele obligații:


a) să întrețină în stare corespunzătoare clădirile pe care le au în proprietate, anexele gospodărești, curțile și împrejmuirile acestora, precum și instalațiile aferente acestora, prin efectuarea lucrărilor de reparații, amenajări și a altor lucrări specifice;
b)să asigure curățarea fațadelor locuințelor și a altor construcții amplasate la frontul străzii, tencuirea și zugrăvirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale;
c) să asigure repararea, spălarea geamurilor și a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreținerea firmelor și a fațadelor imobilelor pe care le au în proprietate, inclusiv spălarea, curățarea și zugrăvirea periodică a acestora”.

Ce spune lega , ce face primăria

În Craiova, în patrimoniul primăriei sunt 90 de case şi restul până la 260 sunt apartamente situate în blocuri. Acestea sunt proprietatea Primăriei Craiova şi se află în administrarea RAADPFL-ului. Ordonanţa care obligă la întreţinerea clădirilor se aplică şi administraţiei locale.
Aceasta prevede la articolul 5: „Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi agenţii economici au obligaţia să efectueze lucrările de întreţinere şi curăţenie a clădirilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor acestora, a incintelor, împrejmuirilor, precum şi a oricăror alte spaţii utilizate de acestea”.

Case de poveste, case în ruină


Casele vechi, cu dantelării arhitectonice romantice, care au aparţinut unor negustori bogați şi care printr-o conjunctură nefericită au ajuns în patrimoniul administraţiei locale sunt acum ruine. Acestea sunt în mâna unor chiriaşi care le degradează zi cu zi, dar şi a unui proprietar care nu strică pe ele nici o găleată cu var. Toate au o poveste interesantă în spate, dar au ajuns ruină din cauza nepăsării.

Nepăsarea administraţiei locale care îi obligă pe craioveni să vopsească faţadele imobilelor multietajate, dar uită de clădirile pe care le are în propria ogradă. Iată câteva exemple, imobilul de pe strada Bucovăţ intersecţie cu strada Câmpia Islaz, în spatele bisericii Madona Dudu. Alt exemplu este clădirea din Centrul Istoric de pe strada Romain Rolland, dar şi imobilul Casa Hagi Stan de pe strada Constantin Lecca şi exemplele pot continua. Acesta din urmă este monument istoric despre care reprezentanţii primăriei spune că parţial a fost vândut.

Lucru amestecat, greu de reabilitat

În urmă cu ceva timp, Primăria Craiova dădea vina pe coproprietari. Cu alte cuvinte, treaba amestecată nu este prea bună.

„Unele dintre clădirile care aparțin de Primăria Craiova se află de fapt în coproprietate: o parte deținută de Primăria Craiova, iar altă parte având un proprietar privat, acesta fiind și motivul pentru care nu s-au putut face consolidări. A fost o discuție în Consiliul Local pentru rezolvarea acestei gen de situație, unde s-a propus fie ca Primăria să cumpere jumătatea de clădire de la proprietarii privați, fie să vândă către aceștia, pentru a rezolva situația juridică și a se putea face intervenții inclusiv asupra structurii acestor clădiri. Menționăm că unele dintre aceste clădiri se află în Centrul Vechi și, de comun acord cu proprietarii, acestea au fost deja renovate”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache.


Acum, reprezentanţii primăriei spun că toate imobilele care îi aparţin, fie că sunt blocuri de locuinţe, fie că sunt case vechi vor fi prinse în acordul cadru de proiectare pentru reabilitarea pe fonduri. Toate blocurile de locuinţe, dar şi casele care aparţin administraţiei locale pot fi reabilitate cu fonduri europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS