9 C
Craiova
vineri, 18 octombrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaMitsotakis revine în funcția de premier al Greciei

Mitsotakis revine în funcția de premier al Greciei

Kyriakos Mitsotakis, liderul partidului de centru-dreapta Noua Democrație din Grecia, a câștigat un al doilea mandat de prim-ministru.

Mitsotakis urmează să se întoarcă în biroul primului ministru, odată cu victoria răsunătoare a partidului său la alegerile de duminică.

„Avem ținte înalte care vor transforma Grecia”, a spus Mitsotakis triumfător în discursul său de victorie, promițând că „reforme majore” vor fi în curând.

„Nu voi tolera nicio aroganță”, a adăugat el.

Cu aproape 100% din voturi numărate, Noua Democrație a strâns peste 40% din voturi. Principala sa opoziție, partidul de stânga Syriza, a rămas mult în urmă în rezultatele preliminare, cu peste 17%.

Un total de opt partide, inclusiv centristul PASOK-KINAL și stânga KKE, au depășit pragul de 3% pentru a intra în parlamentul grec. Partidele marginale mai mici, de la extrema stângă la extrema dreapta, au făcut, de asemenea, o reducere.

„Mitsotakis a fost recompensat de alegători ca lider care a condus Grecia să iasă dintr-o criză gravă a datoriilor și trei salvari internaționale înapoi pe o cale de creștere. Cineva care și-a respectat, cel puțin o parte, angajamentele sale. Este un lider pentru Grecia”, a declarat Nick Malkoutzis, analist politic senior la Macropolis.

Al doilea tur

A fost al doilea de alegeri generale din Grecia în cinci săptămâni. Noua Democrație a obținut o victorie în mai, depășind toate așteptările, dar nu a reușit să câștige o majoritate totală.

Mitsotakis s-a aflat la cârma în timpul pandemiei de Covid-19 și a crizei energetice a Europei. Guvernul său a făcut o schimbare uluitoare în economie, acum pe punctul de a reveni la gradul de investiție pe piața globală pentru prima dată de când a pierdut accesul pe piață în 2010.

Cererea de realegere a Noii Democrații s-a concentrat pe măsuri de consolidare a redresării economice a Greciei. Partidul lui Mitsotakis a promis o creștere anuală de 3%, reduceri de taxe și reducerea șomajului.

„Am fost în urmă când a fost vorba de creștere în 2019, iar acum suntem una dintre cele mai performante economii din zona euro”, a declarat Mitsotakis pentru CNN.

Citește și: Angajații CFR protestează luni în fața Ministerului Transporturilor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS