13.4 C
Craiova
luni, 30 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalViorel Nicolae, zis Creieru’, a fost arestat pentru un „tun“ de peste trei miliarde de lei

Viorel Nicolae, zis Creieru’, a fost arestat pentru un „tun“ de peste trei miliarde de lei

Patronul firmei HOLLAND KEMPS REEDFLEX este acuzat, printre altele, de evaziune fiscala, bancruta frauduloasa si fals intelectual

Viorel Nicolae, de 40 de ani, din Craiova, zis Creieru’, asociat la SC HOLLAND KEMPS REEDFLEX INTERNATIONAL SNC, a fost retinut luni, 8 aprilie, de politisti, pentru ca a inselat firma cu peste trei miliarde de lei. El a fost prezentat ieri Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, care i-a emis mandat de arestare pentru 30 de zile. Creieru’ este acuzat de folosirea bunurilor societatii contrar intereselor firmei, prezentarea cu rea-credinta actionarilor a situatiei economico-financiare a societatii, bancruta frauduloasa, fals intelectual si evaziune fiscala. „In perioada 1998-2000, cind societatea se afla in reorganizare, iar din 20 martie 2000, in stare de faliment, Viorel Nicolae a vindut produse fabricate de societate, respectiv caserole, firmei EUROPLAST SRL Motru, la care el si sotia sa erau asociati“, a precizat lt. col. Ilie Vilau, seful Serviciului politiei economico-financiare Dolj.

Olandezul s-a retras si si-a oprit un tir

Firma HOLLAND KEMPS REEDFLEX Int. SNC Craiova avea, la infiintare, trei asociati: Viorel Nicolae, Victor Mitrica, zis Baronu’, si Adrianus Kemp, un cetatean olandez. In urma contractarii unui credit pe cinci ani de la BANCOREX, cei trei au deschis o linie de fabricat caserole, folosite la ambalarea margarinei. Din cauza nerambursarii creditului, in mai 1998 banca a cerut lichidarea societatii. Citeva luni mai tirziu, in decembrie 1998, nemultumit de prestatia „colegilor“, olandezul s-a retras din afacere si le-a cesionat actiunile. Nu a primit insa in schimb toti banii, astfel ca in contul datoriei a retinut in Olanda un tir al firmei, in valoare de patru miliarde de lei. Pe 20 martie 2000, s-a declarat inceperea procedurii de faliment a SC HOLLAND KEMPS REEDFLEX, ca lichidator fiind desemnata firma ALDERA.

Comision de 3.700 de dolari lunar

In aceasta perioada insa, activitatea firmei a continuat. Intre timp, Creieru’ si-a infiintat impreuna cu Mariana Nicolae, sotia sa, inca o firma, SC EUROPLAST SRL Motru. Folosind utilajele si personalul societatii aflate in faliment, HOLLAND KEMPS REEDFLEX producea caserole pe care le vindea mult mai ieftin firmei EUROPLAST, obtinind in schimb, prin compensare, materie prima. Diferenta de pret neincasata de HOLLAND KEMPS REEDFLEX s-a ridicat la 2,6 miliarde de lei. Pentru a ascunde acest lucru, Viorel Nicolae a incheiat, fara stirea lichidatorului, un contract de comision prin care HOLLAND platea lunar catre EUROPLAST cite 3.700 de dolari.Au fost inregistrate astfel cheltuieli suplimentare de 459,368 milioane de lei.

Unele utilaje si terenuri au trecut ilegal de la HOLLAND la EUROPLAST

Pentru a ascunde pierderile firmei si pentru a-i determina pe creditori sa nu insiste pentru sigilarea utilajelor, Creieru’ a dispus intocmirea si inregistrarea in contabilitate a mai multor facturi fictive, in valoare de patru miliarde de lei, in „contul“ tirului retinut de olandez. Viorel Nicolae mai este acuzat si ca a instrainat ilegal unele dintre utilajele societatii. Astfel, in aprilie 2000, a transferat un contract de leasing privind o masina de termoformare de la HOLLAND KEMPS REEDFLEX catre EUROPLAST, care nu a achitat insa, asa cum era normal, ratele in valoare de 632 de milioane de lei. De asemenea, in aprilie 2000 a mai instrainat catre EUROPLAST, fara acceptul creditorilor, si mai multe terenuri ale firmei HOLLAND.

In luna iulie 2001, lichidatorul a pus sechestru pe bunurile HOLLAND KEMPS, iar pe 27 noiembrie 2001, de la sediul firmei au fost ridicate actele si stampila societatii si s-a dispus oprirea activitatii societatii. Cu toate acestea, activitatea a continuat.

Creieru’ a mai inselat si Uniunea Patronala Crestin-Democrata, filiala Dolj

Ca presedinte al filialei Dolj a Uniunii Patronale Crestin-Democrate (UPCD), Viorel Nicolae a incheiat mai multe contracte cu diferite societati, dar incasarile de la acestea nu le-a mai varsat in contul UPCD, ci le-a folosit in interes propriu. „Pentru ca nu a inregistrat veniturile din aceste activitati economice, Viorel Nicolae s-a sustras de la plata TVA si a impozitului pe venit in valoare de 144,633 milioane de lei“, a precizat lt. col. Ilie Vilau.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS