1.6 C
Craiova
vineri, 20 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Protestele mătură în Franța

(VIDEO) Protestele mătură în Franța

-

Franța a fost zguduită de un val de proteste după ce un tânăr de 17 ani a fost împușcat, marți, de poliție în apropiere de Paris. S-au interzis demonstrațiile în unele orașe şi au fost date avertismente de călătorie. S-a reaprins o dezbatere privind relaţia dintre poliție şi comunitățile marginalizate.

Au apărut scene cu oameni care dădeau foc vehiculelor și urcau în clădiri cu geamurile sparte. Polițiștii s-au ciocnit aprig cu demonstranții.

Tulburările au determinat un răspuns la criză din partea președintelui francez Emmanuel Macron, care a avut o întâlnire de urgență cu miniștrii.

Ce a declanșat protestele?

Un ofițer de poliție l-a împușcat pe adolescent, Nahel, care era de origine algeriană, în timpul unei opriri în trafic în suburbia pariziană Nanterre,

Imaginile incidentului surprinse de un trecător au arătat doi ofițeri stând pe partea șoferului mașinii, dintre care unul și-a îndreptat arma spre șofer. Deși nu păreau să se confrunte cu nicio amenințare imediată. Ofițerul a spus că a tras cu pistolul pentru că era speriat că băiatul va da peste cineva cu mașina, a spus Pascal Prache, ocurorul din Nanterre.

Prache a spus că se crede că ofițerul a acționat ilegal utilizând arma sa. În prezent, poliţistul este cercetat pentru ucidere voluntară și a fost plasat în arest preventiv.

Ce s-a întâmplat de atunci?

Protestatarii purtau pancarte pe care scria „poliția ucide” și sute de clădiri guvernamentale au fost avariate. Moartea lui Nahel exploatează furia din cauza părtinirii rasiale din țară.

Nopțile succesive de violență în Franța și teritoriile sale de peste mări au determinat, la rândul lor, oficialii francezi să lanseze o represiune. Peste 40.000 de ofițeri de poliție au fost mobilizați pentru a patrula prin orașele din întreaga țară. De marți, peste 2.000 de persoane au fost reținute și peste 500 de polițiști și jandarmi au fost răniți. Bilanţul CNN a fost făcut pe baza cifrelor publicate de Ministerul de Interne.

Proteste şi-n teritoriile franceze de peste mări

Numai în Paris, au fost dislocați 5.000 de angajaţi al ministerului de interne, a spus ministrul francez de interne Gerard Darmanin. Ofițerilor li s-au acordat puteri de a înăbuși revoltele, de a face arestări și de a „restabili ordinea republicană”.

Teritoriile franceze de peste mări au fost, de asemenea, martorii unor proteste violente. Un bărbat a fost ucis de un „glonț rătăcit” în Cayenne, capitala Guyanei Franceze, în timpul revoltelor de joi.

Poliția a reținut cel puțin 28 de persoane în revoltele din Réunion, un teritoriu francez din Oceanul Indian, potrivit autorităților de acolo.

Ce înseamnă asta pentru Macron?

Macron și-a dat 100 de zile pentru a vindeca țara și a-și reseta președinția după săptămâni de proteste împotriva reforma pensiilor la începutul acestui an. Dar speranțele pentru o resetare sunt acum probabil îngreunate de protestele larg răspândite. Nu a trecut neobservat că Macron a participat miercuri la un concert al lui Elton John, în timp ce mașinile au ars și clădirile au fost degradate în toată țara.

Guvernul francez lucrează pentru a evita repetarea anului 2005. Atunci moartea a doi adolescenți care se ascundeau de poliție a declanșat starea de urgență pe fondul a trei săptămâni de revolte.

Macron și-a întrerupt participarea la un summit al Consiliului European de la Bruxelles, care trebuia să dureze până vineri. El a anunțat interzicerea tuturor „evenimentelor de mare amploare” din Franța.

I-a îndemnat părinții să-și țină copiii acasă, spunând că mulți dintre cei reținuți sunt tineri. Macron a cerut ca platformele de social media să ajute la atenuarea demonstrațiilor. El a cerut TikTok și Snapchat să retragă imaginile violente și să identifice utilizatorii care folosesc „rețele sociale pentru a exacerba violența”.

Mesajul președintelui Franței pentru guvernul francez

Președintele Franței a transmis, ieri, guvernului să ia toate măsurile necesare pentru a opri protestele violente, pentru ca țara să revină la calm.
Emmanuel Macron a mai spus că luni se va întâlni cu:

  • președintele Adunării Naționale – Yaël Braun-Pivet,
  • președintele Senatului – Gérard Larche.
    Marți va avea o întâlnire cu primarii a 220 de localități din Franța care au fost afectate de protestetari violenți.

49 de arestări până la miezul nopții de duminică

Polițiștii au arestat 49 de persoane până la ora 00:30 (noaptea de duminică spre luni), conform datelor transmise de Ministerul de Interne al Franței.

Emmanuel Macron le-a transmis celor din guvernul francez să facă tot ce le stă în putință pentru a restabili ordinea în țară.

Președintele Franței a cerut guvernului să fie alături de forțele de ordin mobilizate în ultimele zile pentru contracararea protestelor violente.
Emmanuel Macron se întâlnește luni cu președinții celor două camere și marți cu primarii a peste 200 de localități – victime ale violențelor.

Tentativă de incendiu la locuința unui alt primar din Franța

În cursul zilei de duminică, mai mulți primari din Franța au fost victime ale protestatarilor violenți. În locuința primarului din L’Haÿ-les-Roses, Vincent Jeanbrun, prostestarii au intrat cu o mașină. Ei au încercat să incendieze casa acestuia, iar soția sa și unul dintre copii au fost răniți.

Transportul public, oprit în mai multe orașe din Franța duminică seara

După cinci nopți de revolte violente, transportul public a fost oprit în mai multe orașe din Franța. A fost o măsură de siguranță după ce mai multe tramvaie au fost incendiate și vandalizate în nopțile trecute.

Prim-ministrul Franței a declarat că 45.000 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați pentru a face față protestelor violente de duminică seara.

Citeşte şi: Primele rezultate ale examenului de bacalaureat, anunțate astăzi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS