Intrarea în Grădina Botanică după oribila crimă petrecută acolo îţi provoacă instant o strângere de inimă. Cu toate acestea, activitatea din Grădina Botanică îşi continuă cursul normal. Oamenii se plimbă, aleargă, copiii se distrează în timp ce fac diverse activităţi, iar muncitorii plantează de zor numeroase flori. Nimic nu ar spune că în urmă o săptămână şi câteva zile acolo şi-a dat ultima suflare o fată de doar 14 ani, iar un alt tânăr a fost rănit grav, după ce au fost înjunghiaţi. Însă, dacă parcurgi întregul parc, zona din spate îţi aminteşte de oribila crimă.
Patrula, într-o scurtă pauză
Mai multe candele aprinse şi câteva mici simboluri lăsate în amintirea Melisei vorbesc despre drama fără margini petrecută acolo. Joi, 6 iulie, în jurul orei 10.20, foarte aproape de candelele aprinse, era o patrulă formată din doi poliţişti locali, care serveau ceva de mâncare şi o cafea la umbră, lângă maşinuţa electrică din dotare. „Am luat o mică pauză. În mod normal, sunt două patrule în Grădina Botanică, o patrulă în faţă, una în spate, şi patrulăm mereu. Din câte am văzut oamenii s-au mai obişnuit cu faptul că s-au închis porţile laterale. Oricum, dacă era o grădină ca în alte ţări, acolo unde se plătesc bilete la intrare, tot o singură intrare avea“, a spus unul dintre poliţiştii locali.
Chiar dacă cei doi poliţişti au susţinut că există două patrule, în toată plimbarea prin Grădina Botanică, căreia i-am făcut un tur complet, nu ne-am mai întâlnit cu un alt echipaj.
Blocarea porţilor ajută la ceva?
Autorităţile locale nu au făcut prea multă vâlvă pe subiectul crimei. Singura măsură luată până acum de autorităţi a fost una care a nemulţumit majoritatea craiovenilor. Porţile laterale, dinspre zona de blocuri, au fost blocate. Cetăţenii din zonă nu mai pot intra în Botanică decât dacă ocolesc până la poarta principală de pe strada Iancu Jianu sau până la poarta de pe strada Constantin Lecca, acolo unde se află şi paznic.
Culmea, atacatorul celor doi tineri a intrat, potrivit declaraţiilor poliţiştilor locali care patrulau în ziua aceea, pe poarta principală. La vremea aceea, poliţiştii locali au declarat că l-au chestionat pe tânăr fiindcă li s-a părut ceva ciudat la el. Acesta privise îndelung statuia din Grădina Botanică. De asemenea, se plimba singur la o oră la care era destul de cald, atunci când în grădină nu prea sunt oameni. Poliţiştii au remarcat atunci că el purta un rucasac. Însă, când au intrat în vorbă tânărul, acesta a reacţionat şi a vorbit foarte normal. Atunci a fost şi momentul în care localii şi-au dat seama că băiatul intrase în Botanică chiar pe poarta principală.
Craiovenii, nemulţumiţi de blocarea porţilor laterale din Grădina Botanică
Craiovenii, mai ales cei care locuiesc în zona Botanicii şi o frecventează mereu, sunt nemulţumiţi de singura măsură luată de autorităţi şi spun că aceasta nu numai că nu ajută la nimic, dar poate duce la alte probleme.
„Locul unei oribile crime, sfârşitul brusc și nemeritat al unei tinere. Numai în pielea părinților ei să nu te afli… Acum, însă, vin cu o întrebare: sudarea porților laterale de acces în Botanică este o măsură bună, de eradicare a infracționalității în aceasta zonă, luată de autorități? Nu este vorba de efortul de a face câțiva pași în plus pentru a intra în Botanică pe intrarea principală, ci vin cu o altă întrebare: dacă pe pista din spate i se face rău cuiva, cât timp le ia medicilor pentru a ajunge acolo, intrând pe principală, faţă de accesul pe poarta laterală? Uneori, secundele pot face diferența între viaţă și moarte“, a transmis un craiovean.
„Și cu poarta deschisă și închisă ,din păcate, această crimă tot s-ar fi întâmplat“
Un alt craiovean spune că şi dacă, în momentul crimei, porţile ar fi fost blocate, oribila tragedie tot s-ar fi întâmplat. „Chiar nu înțeleg de ce au blocat aceasta intrare secundară în Gradina Botanică! Avea un flux chiar mai mare, cred eu, decât intrarea principală și pentru unii dintre noi era mult mai la îndemână. Aveam loc destul unde puteam să las mașina, pista de alergat era mult mai aproape și evitam aglomerația din restul incintei până la pista de alergat.
În cei 7 ani, în care am venit aproape zilnic la mișcare în Gradina Botanică , chiar mi-a fost benefică aceasta intrare. Nu numai mie, ci și multor alte persoane cu care am stat de vorbă despre acest aspect. Nu cred că blocarea unei porți o să împiedice pe cineva să facă rău de acum înainte! Și cu poarta deschisa și închisă ,din păcate, această crimă tot s-ar fi întâmplat ! O idee tâmpită de a bloca accesul prin spate în Gradina Botanică!“, a spus acesta.
„Să închidem și drumurile că mor atâția oameni în accidente rutiere“
Şi alţi craioveni şi-au arătat indignarea vizavi de blocarea porţilor. „Atâta prostie în aceasta decizie că trebuie premiată la cartea recordurilor! Eu zic să închidem și drumurile că mor atâția oameni în accidente rutiere. Să închidem și intrările în Craiova că vin atâția hoți din alte localități învecinate. Să închidem primăria să rămână prostia acolo“, a mai declarat un bărbat.
O altă craioveancă a făcut referire la mămicile care trebuie să ocolească foarte mult cu bebeluşii pentru a-i aduce în Botanică. „Au închis poarta cu speranţa că ascund incompetenţa de a putea vigila. Încă o „crimă“ obligând mămicuţele cu nou-născuţi să ocoleasca tot cartierul. Nu mai spunem că nu există trotuare să mergi în siguranţă. Acum plătim cu toţii ignoranţa. Cu poarta închisă sau nu, capetele pătrate consideră că au pus capăt violenţelor“, a spus aceasta.
Se vor monta camere video în Grădina Botanică?
După blocarea porţilor laterale, măsură la care Primăria Craiova nu vrea să renunţe, reprezentanţii municipalităţii spun că se va trece la montarea mai multor camere video, dar nu numai în Botanică.
„Primăria Craiova are în derulare un proiect de acord cadru pentru achiziționarea unui număr de aproximativ 500 de camere de luat vederi, care se vor monta în tot orașul, inclusiv în parcuri și grădini. Procedura urmează a fi urcată în sistemul electronic de achiziții publice, în cel mai scurt timp. Pentru siguranța cetățenilor, Primăria Craiova a luat decizia de a închide porțile laterale ale Grădinii Botanice“, a transmis primăria.
Citeşte şi: Şocant! Ce avea în rucsac criminalul din Grădina Botanică