0.1 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025

Comuna Argetoaia

Comuna Argetoaia este o asezare cu oameni primitori, deschisi si comunicativi, plini de viata, pastratori de traditii. Cele 12 sate ale comunei reprezinta si astazi un izvor de „zacaminte“ arheologice, comuna având primul act documentar inca de pe vremea domnitei Stanca, sotia lui Mihai Viteazul.


Comuna Argetoaia este asezata la nord-vestul judetului Dolj, la aproximativ 50 de kilometri de Craiova. Argetoaia este atestata documentar prin actul de danie al domnitei Stanca, sotia lui Mihai Viteazul, din 15 octombrie 1595, prin care aceasta doneaza Mânastirii dintr-un Lemn mosia Piria, iar un an mai târziu stareta mânastirii face o scrisoare catre Divan, prin care cere respectarea hotarelor mosiei Piria de catre boierii Argetoieni. Alt document este zapisul din 1632 al lui Leon Voda in care intre marturii este si din Argetoaia „Mihai Aost-7145 de la facerea lumii“. Zapisul lui Draghici Postelnicul aflat la Mânastirea Tismana arata intre marturii si pe Mihai Clucerul din Argetoaia. Biserica din mijlocul satului este un alt monument istoric semnificativ al comunei, care dovedeste o data in plus atestarea documentara a localitatii. Din pisaniile de pe peretele vestic se vede ca la 6 octombrie 1813 Ioan si Gheorghe Argetoianu zidesc, in timpul domnitorului Caragea, actuala biserica dupa hramul Sfântului Nicolae, Sfântului Ioan si Sfântului Gheorghe. Marturii epigrafice sunt cele doua pomelnice, primul datat din 1775, din timpul voievodului Alexandru Constantin Moruzzi, pe timpul episcopului Râmnicului KIm Kir Nictarie, ridicat prin grija coconului Nicolae, feciorul vel serdarului George Argetoianu. Al doilea pomelnic epigrafic dateaza din 24 octombrie 1841 si a fost ridicat prin grija lui popa Anghel. „In ceea ce priveste toponimia asezarii, au existat mai multe variante. Una din ipoteze este aceea ca denumirea de Argetoaia vine de la cuvântul argea, care inseamna razboi de tesut. Alta varianta este ca denumirea asezarii deriva de la Argidava, localitate prin care trecea drumul roman din Moesia spre Tibiscum-Racari si mai departe spre Pelendava“, a precizat Elena Vaduva, viceprimarul comunei Argetoaia, cea care s-a ocupat si de intocmirea monografiei comunei.


Comuna Argetoaia este formata in prezent din 12 sate si are o populatie de 4.994 de locuitori, 2.500 de familii.


Scoala din Argetoaia – printre cele mai vechi din Tara Româneasca


Localitate doljeana atestata din cele mai vechi timpuri, a beneficiat si de una din cele mai vechi scoli. Asa cum reiese din documentele existente, printre primele scoli infiintate in mediul rural in Tara Româneasca este si cea din localitatea Filiasi, la 1835-1836. „Având in vedere legaturile strânse intre Filiasi si Argetoaia, asa demonstram ca pe la 1837, 1838 se invata si in localitatea noastra, desi nu exista local de scoala. In 1840 am avut primul dascal atestat documentar, in persoana lui Ion Pinculescu. Au urmat apoi dascalii Dumitru Craciun si Iancu Plesa. In arhivele scolii se pastreaza si azi cataloage si registre matricole incepând cu anul 1879-1880“, a mentionat Alexandru Vaduva, directorul Scolii generale Argetoaia. Primul local de scoala a fost construit din lemn, dupa 1840, in partea de vest a primariei, pe locul monumentelor istorice, având doua sali de clasa. In anul 1888 s-a construit alt local de scoala cu patru sali de clasa, la est de primarie, local in care a functionat caminul cultural pâna la 4 martie 1977, când in urma cutremurului s-a prabusit. Intre 1924-1925 s-a construit alt local de scoala cu cinci sali de clasa, pe locul in care in prezent se ridica o noua prelungire a scolii. Din anul 1965 a fost dat in folosinta localul actual al scolii cu sase sali de clasa, doua laboratoare si doua gradinite. Timp de opt ani, in perioada 1969-1977, in cadrul Scolii din Argetoaia a functionat si treapta I de liceu. Din 1982 insa, scoala a functionat cu zece clase, pâna in 1991.


Sute de eroi cazuti pe câmpurile de lupta


La jumatate de veac de la rascoala din 1907, in 1957, in curtea primariei a fost ridicata o placa comemorativa: „In amintirea taranilor rasculati din comuna Argetoaia, care, in martie 1907, s-au ridicat impotriva jugului burghezo-mosieresc, pentru pamânt si libertate“. Tot in Argetoaia exista si un Monument al eroilor din primul razboi mondial, pe care sunt trecuti cei 208 eroi cazuti atunci si 22 de nume de ostasi cazuti in razboiul de independenta. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS