13.3 C
Craiova
luni, 28 aprilie, 2025
Știri de ultima orăSanatateHumusul, beneficii importante pentru sănătate

Humusul, beneficii importante pentru sănătate

Humusul este o pastă cremoasă obținută din năut fiert, amestecat cu alte ingrediente precum ulei de măsline, pastă de susan (tahini), usturoi, zeamă de lămâie și condimente. Această pastă de năut este apreciată pentru gustul său bogat, dar și pentru beneficiile sale nutriționale.

Acest preparat are o istorie lungă și bogată, cu rădăcini care se întind pe parcursul mai multor secole și culturi. Originea humusului poate fi urmărită în Orientul Mijlociu și în regiunile mediteraneene. O teorie spune că primii care au preparat humusul au fost egiptenii antici în jurul anului 3000 î.Hr, din năut fiert și pisat, amestecat cu ulei de susan și alte ingrediente locale

Avantajele consumului de humus

Consumul de humus conține proteine vegetale, carbohidrați complecși și fibre care îți conferă rapid senzația de sațietate. Deci ai șanse mari să te ții departe de tentațiile culinare hipercalorice, mai ales că și glicemia ta se menține la cote optime, potrivit doc.ro.

Te ajută să slăbești

Proteinele sunt necesare pentru construirea și repararea țesuturilor, precum și pentru funcționarea corectă a enzimelor și hormonilor. Consumul regulat de fibre poate să contribuie la scăderea în greutate și la menținerea unei senzații de sațietate. Uleiul de măsline și pasta de susan folosite în prepararea humusului sunt surse de grăsimi sănătoase, precum acizii grași mononesaturați și polinesaturați.
Câteva zile cu preparate vegetariene, printre care humus, ciorbe de legume și multe salate se pot vedea pe cântar Atenție, totuși, la cantitățile consumate! 100 de grame de humus au cam 160-170 de calorii.

Conține multe vitamine și minerale

Humusul conține multe vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C, vitamina E, vitaminele din complexul B, fierul, magneziul și potasiul. Aceste substanțe nutritive sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului și pentru menținerea sănătății sistemului imunitar, a pielii, a sistemului nervos și a metabolismului. Unele cercetări au evidențiat faptul că fibrele din năut pot ține sub control și nivelul colesterolului. Mai mult, bolile cardiovasculare apar mai rar la oamenii care adoptă o dietă mediteraneeană, care include și humus, pe lângă legume, fructe, pește, nuci, semințe și ulei de măsline.

Poate scădea riscul de cancer de colon

De asemenea, riscul de cancer de colon poate scădea printr-o dietă cu un aport corect de fibre. În plus, humusul este un preparat care permite manifestarea creativității în bucătărie. Nu e nevoie să mănânci doar humus clasic, pentru că formula inițială poate fi completată cu diverse alte ingrediente. Pe lângă cele știute, mai poți pune în pasta de năut și măsline, roșii uscate, bucăți de anghinare, avocado, ardei copt, sfeclă fiartă sau frunze de busuioc, pe care le mixezi bine cu totul. Humusul va căpăta și o altă culoare (verzuie dacă pui avocado, roșiatică-potocalie dacă pui ardei copt etc.).

Alte beneficii ale humusului

Humusul este bogat în ingrediente care s-au dovedit că ajută în lupta contra inflamației din corp. Este bogat în fibre care ajută sănătatea digestivă și care îți hrănesc bacteriile bune din intestine. Are un indice glicemic scăzut, așa că poate ajuta la controlul glicemiei. Conține ingrediente sănătoase, care pot reduce riscul de boli cardiovasculare.

Humusul este o sursă grozavă de proteine vegetale

Humusul este o sursă grozavă de proteine vegetale, oferind cam 7,9 grame la o porție. Este o opțiune excelentă pentru persoanele care urmează o dietă vegană sau una vegetariană. Să nu uităm că un aport suficient de proteine este esențial pentru dezvoltarea optimă a organismului, pentru recuperarea lui și pentru funcția imunitară.

Citeşte şi: Grecia, primul val de caniculă al anului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS