1.7 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgriculturaAPIA eliberează adeverințe crescătorilor de animale care doresc să acceseze credite

APIA eliberează adeverințe crescătorilor de animale care doresc să acceseze credite

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat că eliberează adeverințe crescătorilor de animale care doresc să acceseze credite bancare.

Beneficiarii intervențiilor în sectorul zootehnic, gestionate de APIA, respectiv pentru:

  • PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte
  • PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne vită
  • PD-23 Sprijin cuplat pentru venit –bivolițe de lapte
  • PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine
  • PD-25 Sprijin cuplat pentru venit pentru viermii de mătase

Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare, nebancare și cu fondurile de garantare în domeniul agricol.
Aceste convenții se adresează fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare care au încheiat convenții cu APIA.

Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință care atestă depunerea de către beneficiar, în Campania 2023, a Cererii unice de plată pentru intervențiile în sectorul zootehnic indicate mai sus.

Prin adeverința eliberată se confirmă că fermierul nu face obiectul excluderilor de la plată pentru intervențiile din sectorul zootehnic. Fermierul îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.
Valoarea finanțării va fi de până la 90% din valoarea calculată prin înmulțirea cuantumului unitar planificat pentru anul 2023 cu numărul de animale.

Dobânzi mici

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate fermierilor.
Dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

Fermieri trebuie să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora. Să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.
Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro.

Citeşte şi: 4 din 10 copii ai căror părinți lucrează în alte state au mama plecată

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS