Efectele căldurii extreme pot fi unele extrem de grave pentru persoanele care se expun la razele soarelui o perioadă mai lungă de timp. În ultimele zile, în România s-au înregistrat temperaturi foarte ridicate, iar valul de căldură va continua și săptămâna următoare.
Căldura poate afecta pe oricine, dar unele persoane prezintă un risc mai mare. Verificați-i pe cei care pot fi mai vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă și bebelușii. Iată ce trebuie să știți despre efectele căldurii asupra organismului și cum să vă răcoriți.
Ce efecte are căldura extremă asupra corpului nostru?
Pe măsură ce corpul se încălzește, vasele de sânge se deschid. Acest lucru duce la scăderea tensiunii arteriale și face ca inima să lucreze mai mult pentru a împinge sângele în jurul corpului, relatează BBC, citat de G4Media. Acest lucru poate provoca simptome ușoare, cum ar fi o erupție cutanată provocată de căldură cu mâncărimi sau picioare umflate, deoarece vasele de sânge devin permeabile.
În același timp, transpirația duce la pierderea de lichide și sare și, în mod crucial, se schimbă echilibrul dintre acestea în organism.
Simptomele epuizării din cauza căldurii
Acest lucru, combinat cu scăderea tensiunii arteriale, poate duce la epuizare din cauza căldurii. Simptomele includ:
amețeli
greață
leșin
confuzie
crampe musculare
dureri de cap
transpirație abundentă
oboseală
Dacă tensiunea arterială scade prea mult, crește riscul de atac de cord.
De ce reacționează corpul nostru în acest fel?
Organismul nostru se străduiește să mențină o temperatură centrală de aproximativ 37C, indiferent dacă ne aflăm într-o furtună de zăpadă sau într-un val de căldură. Aceasta este temperatura la care corpul nostru a evoluat pentru a lucra. Dar, pe măsură ce vremea se încălzește, organismul trebuie să lucreze mai mult pentru a-și menține temperatura centrală scăzută. Acesta deschide mai multe vase de sânge în apropierea pielii pentru a pierde căldura către mediul înconjurător și începe să transpire. Pe măsură ce transpirația se evaporă, crește în mod dramatic căldura pierdută de la nivelul pielii.
Cum pot să mă protejez în condiții de căldură?
Agenția britanică de securitate sanitară are câteva sfaturi:
Fiți atenți la cei care au dificultăți în a se răcori, cum ar fi persoanele în vârstă, cei cu afecțiuni de bază și cei care locuiesc singuri.
Rămâneți răcoroșiți în interior, închizând perdelele din camerele orientate spre soare
Beți multe lichide și nu consumați prea mult alcool.
Nu lăsați pe nimeni, în special bebeluși, copii mici și animale, într-un vehicul încuiat.
Nu vă expuneți la soare între orele 11.00 și 15.00, când razele soarelui sunt cele mai puternice
Păstrați-vă la umbră, folosiți o cremă de protecție solară cu un factor de protecție ridicat și un indice UVA și purtați o pălărie cu boruri largi
Evitați exercițiile fizice în cea mai fierbinte parte a zilei
Luați apă cu dvs. dacă călătoriți
Fiți atenți la pericolele ascunse în râuri și în apele deschise dacă sunteți tentați să vă răcoriți
Cum pot avea un somn bun?
Folosiți cearceafuri subțiri și respectați rutina obișnuită de culcare, spun experții.
Citește și: Urmează un nou val de căldură în Europa, denumit „Cleon”.România va fi printre țările afectate