2.8 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljEfortul şi implicarea echipei de la Medicină Fizică și Reabilitare Medicală pun pacienţii pe picioare 

Efortul şi implicarea echipei de la Medicină Fizică și Reabilitare Medicală pun pacienţii pe picioare 

Echipa secţiei de Medicină Fizică și de Reabilitare Medicală din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova reuşeşte să pună pacienţii pe picioare şi îi ajută să îşi recapete viaţa normală. Cu multă muncă, implicare şi empatie pentru oamenii care ajung aici, echipa medicală a Clinicii de Medicină Fizică și de Reabilitare Medicală a reuşit să schimbe percepţia pacienţilor şi să le dea toate motivele necesare pentru ca ei să îşi dorească să se recupereze. Efortul întregului colectiv a fost uşurat, în ultimii ani, de achiziţionarea unor aparate de ultimă generaţie. Prof. Univ. Dr. Otilia Rogoveanu,  medic șef clinică Medicină Fizică și Reabilitare Medicală, ne-a povestit despre activitatea din această secţie a spitalului şi despre serviciile de care pot beneficia pacienţii în mod gratuit, pe bază de trimitere. 

Pacienţii, ajutaţi să se recupereze dar şi să prevină anumite afecţiuni 

Gazeta de Sud: Ce tipuri de recuperare se regăsesc în Secția de Medicină Fizică și de Reabilitare Medicală?
Otilia Rogoveanu: În primul rând trebuie să stabilim ce este, care este rolul și mai ales, cui i se adresează reabilitarea medicală. Aceasta este o specialitate medicală complexă, care are rolul de a preveni, diagnostica și trata afecțiuni cu potențial invalidant care pot apărea după boli neurologice (sechele după accident cerebral vascular, hemipareze, hemiplegie), ortopedice (recuperare după aparate gipsate, intervenții chirurgicale, imobilizări prelungite la pat), suferințe posttraumatice și multe alte boli care afectează capacitatea de muncă și confortul de viață al pacienților. Secția noastră poate oferi servicii medicale tuturor acestor categorii de pacienți în condiții de gratuitate absolută, doar în baza calității de asigurat și a unui bilet de trimitere de la medicul de familie.

Dispunem de condiții de spitalizare deosebită în saloane de 2 și 3 paturi complet renovate și reabilitate cu sprijinul conducerii spitalului și al Consiliului Județean Dolj. Toate saloanele sunt dotate cu grup sanitar propriu, cu facilități pentru persoane cu dizabilități, iar multe dintre ele sunt echipate cu frigider și televizor.

Aparatură modernă pusă la dispoziţia pacienţilor 

GdS: Dispuneți de toate dotările necesare pentru ca un pacient să poată beneficia de o recuperare completă?
O.R.: La capitolul dotări, datorită investițiilor din ultima vreme ne putem mândri cu aparatură modernă cum este robotul Reo-Go pentru recuperarea membrului superior, în special la pacientul neurologic, dar și aparatură modernă pentru efectuarea tuturor tipurilor de curenți electrici, laser terapie, ultrasonoterapie, magnetodiaflux, toate tipurile de termoterapie și masaj pneumatic. De la an la an apar tehnologii mai sofisticate, cu beneficii mari pentru pacienți, și ne străduim să fim în pas cu aparatura modernă, cu atât mai mult cu cât pe lângă serviciile de asistență medicală oferite pacienților noștri, clinica reprezintă și o bază didactică pentru studenții Facultății de Medicină și specializării BFKT din cadrul UMF Craiova. Aici studenții noștri pot depride cunoștintele și abilitățile necesare viitoarei profesii pe care și-au ales-o. Pot spune că am beneficiat constant de grija și sprijinul UMF Craiova pentru pregătirea viitorilor medici și asistenți medicali.

„Ne propunem să aplicăm pentru proiecte și granturi de cercetare“

GdS: Ce proiecte de investiții vă propuneți pentru viitorul apropiat?
O.R.:
Aşa cum am menționat, medicina și tehnologia medicală sunt într-un progres permanent și ne străduim să le oferim pacienților noștri acces la cele mai moderne proceduri și aparate destinate recuperării bolnavilor. Pe lângă susținerea pe care am menționat-o, permanentă din partea autorităților locale și a UMF Craiova, împreuna cu colegii din clinică, ne propunem să aplicăm pentru proiecte și granturi de cercetare, care pe lângă componenta științifică, reprezintă și o sursă de finanțare pentru achiziția de tehnologie modernă.

GdS: Din câte persoane este formată echipa medicală și cum este structurată?
O.R.:
Colectivul clinicii noastre include şapte medici primari care își desfășoară activitatea integrată în cadrul clinicii, ambulatoriului de specialitate și bazei de tratament. De asemenea, un număr semnificativ de medici rezidenți aflați în pregătire de specialitate. Beneficiem de sprijinul unui număr de 12 asistente medicale, 17 asistenți BFKT, 7 infirmiere, 2 brancardieri care muncesc zi de zi alături de medici pentru îngrijirea pacienților spitalizați. Formăm împreuna un colectiv unit, care a reușit să ridice prestigiul clinicii în ultimii ani și pentru tot acest efort, vreau să le mulțumesc. Sigur, la fel ca în multe alte sectoare ale domeniului sanitar avem și noi deficit de personal la nivelul bazei de tratament, dar sperăm că după deblocarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante să poata fi rezolvată și această problemă.

Prof. Univ. Dr. Otilia Rogoveanu,  medic șef clinică Medicină Fizică și Reabilitare Medicală
Prof. Univ. Dr. Otilia Rogoveanu,  medic șef clinică Medicină Fizică și Reabilitare Medicală

„Ne străduim să oferim cele mai bune condiții de îngrijire și ameliorare a suferinței tuturor bolnavilor“

GdS: Care este cel mai dificil caz pe care l-ați primit pe secție și care au fost rezultatele?
O.R.:
Pe parcursul anilor am întâlnit o mulțime de cazuri interesante și dificile astfel încat este greu să fac o mențiune în acest sens. Profesia medicală are parte de provocări continue, zilnice și nu știi niciodată ce dificultăți poate ridica un caz nou internat. Mă străduiesc, însă, împreuna cu tot colectivul, să oferim cele mai bune condiții de îngrijire și ameliorare a suferinței tuturor bolnavilor pe care îi avem în clinică sau în ambulatoriul de specialitate și pot spune cu certitudine că am reușit acest lucru împreună. Aşa cum am menționat, oferim accesul la aparatură medicală de înaltă performanță în baza noatră de tratament, care a fost complet renovată și modernizată în ultimii 3 ani și care acum se prezintă la standarde europene și oferim bolnavilor noștri cu afecțiuni neurologice accesul la tehnologie robotizată de ultima generație, unică în Craiova și în spitalele din zona Olteniei.

Vreau să specific, încă o dată, faptul că aceste servicii sunt oferite în condiții de gratuitate absolută, în baza calității de asigurat. Ne dorim să creștem în continuare, an de an, calitatea actului medical în beneficiul bolnavilor și acesta este principalul deziderat al întregii clinici.

Citeşte şi: Clinica de Neonatologie a SCJU, speranţă de viaţă pentru bebeluşii prematuri

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS