7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNou medicament care încetinește Alzheimer, descoperit de cercetători

Nou medicament care încetinește Alzheimer, descoperit de cercetători

Rezultatele publicate luni confirmă faptul că medicamentul donanemab, considerat un punct de cotitură în lupta împotriva bolii Alzheimer, încetinește declinul cognitiv cu aproximativ o treime, relatează BBC.

Mike Colley, în vârstă de 80 de ani, este unul dintre cei doar câteva zeci de pacienți din Marea Britanie care au participat la acest studiu global, publicat acum în revista JAMA.

El primește o perfuzie în fiecare lună la o clinică din Londra. Acesta spune că este „unul dintre cei mai norocoși oameni pe care îi veți întâlni vreodată”.

Tratamentul cu anticorpi ajută în stadiile incipiente ale bolii.

Acesta funcționează în cazul bolii Alzheimer, nu și în cazul altor tipuri de demență, cum ar fi demența vasculară.

Este conceput pentru a elimina una dintre caracteristicile cheie ale bolii Alzheimer

Acest lucru se datorează faptului că este conceput pentru a elimina una dintre caracteristicile cheie ale bolii Alzheimer – o substanță numită amiloid care se acumulează în spațiile dintre celulele creierului.

Mike și familia sa au observat că avea probleme de memorie și de luare a deciziilor. Asta, nu cu mult timp înainte de a începe studiul.

Fiul său, Mark, a spus că a fost foarte greu de privit la început: „Să-l văd cum se lupta cu procesarea informațiilor și cu rezolvarea problemelor a fost foarte greu. Dar cred că declinul a atins un platou acum”.

Vorbind în exclusivitate pentru BBC, Mike, care este din Kent, a declarat: „Mă simt mai încrezător în fiecare zi”.

Donanemab, funcționează în același mod ca lecanemab

Donanemab, produs de Eli Lilly, funcționează în același mod ca lecanemab – dezvoltat de companiile Eisai și Biogen – care a creat titluri în media din întreaga lume atunci când s-a dovedit că încetinește boala.

Deși sunt extrem de promițătoare, aceste medicamente nu sunt leacuri sau tratamente fără riscuri.

Umflarea creierului a fost un efect secundar comun la până la o treime dintre pacienții din studiul cu donanemab. Pentru majoritatea, aceasta s-a rezolvat fără a provoca simptome. Cu toate acestea, doi voluntari, și posibil un al treilea, au murit ca urmare a unei umflături periculoase la nivelul creierului.

Un alt medicament împotriva anticorpilor pentru Alzheimer, numit aducanumab, a fost recent respins de autoritățile europene de reglementare din cauza unor probleme de siguranță și a lipsei de dovezi că ar fi suficient de eficient pentru pacienți.

Cercetătorii au examinat 1.736 de persoane

În cadrul studiului cu donanemab, cercetătorii au examinat 1.736 de persoane. Acestea aveau vârste cuprinse între 60 și 85 de ani cu Alzheimer în stadiu incipient.

Jumătate dintre acestea au primit o perfuzie lunară de tratament. Celeilalte jumătăți le-a fost administrat un medicament fictiv, cunoscut și sub numele de placebo, timp de 18 luni.

Constatările arată că:

Medicamentul pare să aibă un beneficiu semnificativ, cel puțin pentru unii pacienți.

Cei care au avut boala mai devreme și mai puțin amiloid cerebral la momentul inițial au obținut beneficii mai mari, în ceea ce privește eliminarea observată la scanările cerebrale

De asemenea, cei cărora li s-a administrat medicamentul și-au păstrat mai mult din viața de zi cu zi. Cum ar fi posibilitatea de a discuta despre evenimentele curente, de a răspunde la telefon sau de a-și continua hobby-urile.

Ritmul bolii, evaluat în funcție de ceea ce oamenii mai puteau face zi de zi, a fost încetinit cu aproximativ 20-30% în general – și cu 30-40% la un grup de pacienți despre care cercetătorii au considerat că au mai multe șanse de a răspunde.

Au existat efecte secundare semnificative, iar pacienții vor trebui să fie conștienți de riscurile tratamentului.

Jumătate dintre pacienții care au primit donanemab au putut întrerupe tratamentul după un an. Asta deoarece acesta a eliminat suficiente depozite cerebrale.

Efectele medicamentului ar putea fi modeste

Amiloidul este doar o parte a tabloului complex al bolii Alzheimer și nu este clar dacă tratamentul va continua să facă o mai mare diferență pe o perioadă mai lungă de timp, avertizează experții.

Efectele medicamentului ar putea fi modeste, dar rezultatele oferă o nouă confirmare a faptului că eliminarea amiloidului din creier poate schimba cursul bolii Alzheimer și poate ajuta persoanele afectate de această boală devastatoare dacă sunt tratate la momentul potrivit, spun ei.

Citeşte şi: Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu Marcel Ciolacu la București

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS