Primăria Craiova a făcut raportul cu cheltuielile şi încasările din primele şase luni ale anului şi îl va prezenta în şedinţa Consiliului Local care va avea loc joi, 27 iulie.
La capitolul venituri, în bugetul local au intrat, în total, 689.169.469 de lei (peste 139 de milioane de euro), de la începutul anului până pe 30 iunie. Din impozitele și taxele locale s-au încasat 192.733.032 de lei (venituri fiscale – 146.851.369 lei şi venituri nefiscale – 45.881.663 lei). De asemenea, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate, a învățământului particular sau confesional acreditat, precum și pentru echilibrare s-au ridicat la 59.462.961 de lei.
La aceşti bani s-au adăugat cei din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru bugetele locale, care au ajuns la 239.892.957 lei. De asemenea, s-au încasat sume de la Consiliul Județean de 4.264.358 lei. Primăria a mai încasat 57.010.297 de lei din subvenţiile pentru compensarea creșterilor neprevizionate ale prețurilor la combustibil, acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni, combustibil petrolier, finanţarea cabinetelor medicale şi de medicină dentară din unităţile de învăţământ din Municipiul Craiova și pentru mediatorul sanitar. Încă 100.672.000 de lei au fost vărsăminte din secțiunea de funcționare pentru finanțarea secțiunii de dezvoltare, dar şi donații și sponsorizări în sumă de 54.631 de lei.
Excedentul bugetului pentru dezvoltare ajunge la aproape 71 de milioane de lei
Iar veniturile municipalităţii nu s-au oprit aici. Instituţia a încasat din reabilitare termică, valorificarea unor bunuri ale instituțiilor publice, vânzarea de locuințe construite din fondurile statului, venituri din valorificarea unor bunuri aparținând domeniului privat, depozite speciale pentru construcții de locuințe încă 514.048 de lei. De asemenea, excedentul bugetului local utilizat pentru finanțarea cheltuielilor secțiunii de dezvoltare se ridică la 70.788.000 lei.
Primăria a primit bani şi din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pentru cheltuielile generate de pandemia de COVID-19, în primele şase luni ale anului. Suma a fost de 1.843.153 de lei. Au venit subvenţii şi de la bugetul de stat, în cuantum de 15.957.793 de lei. De asemenea, au existat şi vărsăminte din secțiunea de funcționare, în sumă de 100.672.000 lei. În ultimul rând, primăria a mai primit de la UE/alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări aferente cadrului financiar 2014-2020 încă 46.648.239 lei.
Cum a distribuit primăria banii
Ajungem acum la capitolul cheltuieli. Banii distribuiţi către personal, întreţinere, funcționare, reparații curente și utilități pentru imobilele deținute de municipalitate ale Primăriei Craiova au ajuns la suma de 45.889.412 de lei, în primele 6 luni ale anului 2023. De asemenea, Direcția de Evidență a Persoanelor, instituţie din subordinea primăriei, a efectuat plăţi pentru cheltuieli de personal și întreținere-funcționare în sumă de 2.483.991 de lei. La capitolul datorie publică şi împrumuturi, municipalitatea a mai dat pe dobânzi şi comisioane încă 4.688.414 lei.
Primăria a mai plătit suma de 14.598.006 lei pentru drepturile salariale ale personalului sanitar din cabinetele medicale, precum și cheltuielile de întreținere și funcționare ale acestei instituții, mediatorul sanitar, transportul donatorilor de sânge, reparații curente și utilități pentru spitalele de subordonare locală.
Poliţia Locală înghite aproape jumătate din cât dă primăria pentru învăţământ
Rămânem tot la categoria cheltuieli, fiindcă lista este destul de lungă. În documentul care va fi prezentat în şedinţa Consiliului Local, primăria a specificat că 17.191.000 de lei au mers către Poliţia Locală a municipiului Craiova, în prima jumătate a anului. Încă o sumă infimă, 1.546 de lei, a mers către activitatea de protecția civilă.
La capitolul învăţământ, a fost achitată suma de 42.547.337 lei pentru: creșe, naveta cadre didactice, întreţinere şi funcționare unități de învățământ, burse școlare, finanțarea învăţământului particular sau confesional acreditat, drepturile copiilor cu CES, tichete sociale de grădiniță.
Cu alte cuvinte, Locala a înghiţit aproape jumătate din suma care merge către unităţile de învăţământ.
Şase unităţi de cultură şi sport au fost finanţate de Primăria Craiova
La categoria Cultură, Recreere şi Religie, municipalitatea a finanțat şase unități de cultură și sport. Este vorba despre Opera Română Craiova, Teatrul de Copii şi Tineret Colibri, Filarmonica Oltenia, Ansamblul Folcloric Maria Tănase, Casa de Cultura Traian Demetrescu, Sport Club Municipal Craiova.
Tot din bugetul local s-au dat bani pentru spaţiile verzi din municipiul Craiova, Grădina Zoologică din Parcul Nicolae Romanescu, cimitire, lucrări de reparaţii şi întreţinere mobilier urban, achiziție de obiecte de inventar, amenajări ornamentale, intreţinere toalete ecologice si wc-uri publice, rata de capital pentru cofinanţarea obiectivului „Craiova Water Parkcomplex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova”, 2% cofinațarea unui proiect cu finanțare europeană pentru parohia Sf.Gheorghe Vechi şi sprijin financiar pentru construirea unei noi biserici în cartierul Veterani. Toate cele enumerate mai sus au produs o cheltuială de 80.020.201 de lei în prima jumătate a acestui an.
Peste 30 de milioane de lei au ajuns la DGAS Craiova
Şi Căminului pentru persoane vârstnice Craiova i s-a alocat suma de 7.544.245 lei pentru cheltuieli salariale, întreținere și funcționare, hrana persoanelor asistate şi alte cheltuieli. O altă sumă consistentă, de 30.345.755 de lei, a mers către Direcției Generală de Asistență Socială Craiova pentru cheltuieli cu asistenții personali și indemnizațiile persoanelor cu
handicap, întreținere și funcționare, ajutoare de urgenţă și deces, înhumari, tichete sociale pentru veteranii şi invalizii de război din Municipiul Craiova, ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu combustibili solizi şi/sau petrolieri și a suplimentului pentru energie pentru consumatori vulnerabili, abonamente pe mijloacele de transport în comun din municipiul Craiova pentru persoanele cu handicap grav şi accentuat precum şi asistenţilor personali ai acestora, finanțarea centrului RESPIRO și finanțarea „Centrului Social de Urgenţă Sf. Vasile” care asigură îngrijirea persoanelor fără adăpost din municipiul Craiova”.
Cât s-a cheltuit cu iluminatul public
În acelaşi document al primăriei se menţionează şi cheltuielile cu tot ce ţine de iluminatul public, menţinerea şi întreţinerea sistemului de iluminat și lucrări de sistematizare a circulaţiei. Toate acestea s-au ridicat la 11.976.566 de lei.
O altă sumă foarte mare s-a alocat la categoria „protecţia mediului“. Astfel, pentru cheltuieli cu salubrizarea și igienizarea orașului, colectarea, tratarea și distrugerea deșeurilor, canalizarea şi tratarea apelor reziduale și rata de capital pentru cofinanţarea programului ISPA privind infrastructura municipală în domeniul alimentării cu apă şi canalizării şi contribuția la Fondul de s-a achitat, în total, suma de 57.746.208 lei.
La capitolul „Acţiuni generale economice, comerciale şi de muncă“, primăria menţionează că s-a achitat rata de capital în valoare de 1.717.060 de lei pentru obiectivul Centrul Multifuncţional Craiova – pavilion central. Pentru combustibili şi energie, municipalitatea a achitat diferenţele dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice şi preţul de facturare către populaţie în valoare de 34.129.912 lei. De asemenea, s-au efectuat plăți pentru lucrări reparații străzi, facilități și compensații lunare la transportul în comun pentru anumite categorii de persoane și a compensației pentru asigurarea transportului în comun și rambursari de credite în sumă de 78.567.207 lei.
Cât s-a cheltuit pentru dezvoltare
La secțiunea de dezvoltare, primăria a menţionat o plată de 211.853.930 lei pentru proiectele cu finanțare externă nerambursabilă aflate în implementare la nivel de municipiu. Pentru proiectele cu finanțare din sume aferente PNRR a fost achitată suma de 1.839.912 lei. De asemenea, din bugetul local a fost achitată suma de 26.083.962 lei pentru obiectivele de investiții finanțate, în primele şase luni ale anului. S-au achitat transferuri de capital în sumă de 1.306.142 lei pentru investițiile spitalelor de subordonare locală (Spitalul Clinic Municipal Filantropia, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” și Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie).
Citeşte şi: Cosmin Durle, noul secretar general al PSD Dolj