7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova, mai aproape de Spitalul Regional. Când ar trebui să fie gata

Craiova, mai aproape de Spitalul Regional. Când ar trebui să fie gata

Craiova este cu un pas mai aproape de Spitalul Regional. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că a fost semnat certificatul de urbanism pentru construcţia spitalului şi pentru împrejmuirea terenului pe care se va construi. Însă, deocamdată mai este mult până ce pacienţii din toată regiunea vor putea beneficia de un spital nou, de care este atât de multă nevoie în Craiova şi Oltenia. Termenul de finalizare a proiectului este sfârşitul anului 2027, dacă toate lucrurile vor merge şnur.

Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, miercuri, pe pagina de Facebook, aşa cum obişnuieşte să transmită noutăţile importante, că primăria a semnat certificatul de urbanism pentru construcţia Spitalului Regional şi pentru împrejmuirea terenului pe care se va ridica. „Pas important pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Craiova. După ce în urmă cu mai puțin de o lună am avut o întâlnire cu reprezentanții instituțiilor și furnizorilor de utilități, ieri, 1 august, am semnat Certificatul de urbanism pentru construcție și împrejmuire.

Cu o suprafață totală de aproximativ 250.000 metri pătrați, Spitalul Regional de Urgență va fi construit pe Strada Teilor, nr. 121, pe un teren preluat de la MaPN. Viitorul Spital Regional va avea două clădiri separate, conectate printr-un coridor. Clădirea principală va avea șapte etaje și va găzdui toate departamentele spitalului principal, în timp ce a doua clădire va reprezenta Centrul de tratare a cancerului. Acestea vor avea peste 800 de paturi de îngrijire medicală, 60 de paturi de urgență și 23 de camere de imagistică. De asemenea, în proiect sunt prevăzute aproape 1.200 de locuri de parcare, accese dedicate pentru ambulanțe, dar și infrastructura necesară intervenției de salvare aeriană“, a transmis primarul oraşului.

Contractul de servicii de supraveghere a lucrărilor, scos la licitaţie

Semnarea certificatului de urbanism nu este singura etapă bifată în această perioadă pentru viitorul Spital Regional din Craiova. Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate a scos la licitaţie, zilele trecute, contractul pentru „Servicii de supraveghere a lucrărilor de construcții obiectiv de investiții Spital Regional de Urgență Craiova“. Acesta are o valoare maximă estimată de 42.209.694 de lei, fără TVA (8.527.210 euro). Firmele care vor să îşi depună oferta pot face acest lucru până pe 31 august. Potrivit informaţiilor din cadrul licitaţiei, „durata contractului este de 126 luni, începând de la data de începere a acestuia.

Perioada contractului cuprinde: 4 luni de supervizare pentru etapa de execuție a lucrărilor din cadrul Contractului de lucrări preliminare, 8 luni supervizarea în perioada de întreținere și protejare a lucrărilor din cadrul Contractului de lucrări preliminare, 12 luni activități în perioada de garanție a lucrărilor din cadrul Contractului de lucrări preliminare (se suprapune cu perioada de întreținere și protejare a lucrărilor preliminare), 44 de luni supervizarea activității de execuție a lucrărilor din cadrul contractului principal de lucrări și 60 de luni supervizarea activității în perioada de garanție a lucrărilor din cadrul contractului principal de lucrări. Este așteptat ca lucrările din cadrul contractului principal de lucrări să înceapă imediat după finalizarea lucrărilor din cadrul contractului de lucrări preliminare și să se suprapună perioadei de garanție a acestora“.

Când ar urma să fie gata Spitalul Regional

Potrivit caietului de sarcini al contractului de servicii de supraveghere a lucrărilor, până acum Ministerul Sănătății, pentru realizarea obiectivului „Construirea Spitalului Regional de Urgență Craiova”, a achiziționat servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic necesar execuției lucrărilor aferente proiectului „Construirea Spitalului Regional de Urgență Craiova” și servicii de asistență tehnică și servicii de verificare tehnică realizate de către specialiști verificatori de proiecte atestați pentru proiectul ”Construirea Spitalului Regional de Urgență Craiova”.

Contractul pentru prestarea de servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic necesar execuției lucrărilor și servicii de asistență tehnică a fost semnat pe 8 noiembrie 2022, iar pe 22 noiembrie 2022 a fost emis ordinul de începere pentru prestarea serviciilor. Contractul pentru proiectarea Spitalului Regional Craiova va fi realizat de compania turcească NKY Architects & Engineers, pentru 25,7 milioane de lei fără TVA, în termen de un an. La finalul acestui an ar trebui să înceapă, în sfârşit, construcţia propriu-zisă a Spitalului Regional, iar pacienţii ar trebui să beneficieze de el la finalul anului 2027, dacă toate lucrările vor funcţiona perfect.

Lucrările, structurate în două contracte

Ministerul Sănătăţii menţionează în caietul de sarcini faptul că lucrările necesare pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Craiova vor fi structurate în două contracte. Primul va fi contractul de lucrări preliminare, care cuprinde lucrări de împrejmuire, lucrări pentru relocarea/protecția utilităților, lucrări de desființare, excavare grosieră, acces carosabil temporar, organizare de șantier, eventuale lucrări de mentenanță și supraveghere (până la data începerii execuției lucrărilor principale), alte lucrări propuse de Proiectant sau Antreprenor, cu aprobarea Autorității Contractante. Cel de-al doilea contract va fi cel de lucrări principale şi va cuprinde restul lucrărilor, inclusiv suprastructura.

„În conformitate cu cerințele părților interesate și cu cele mai bune practici internaționale ale Proiectantului, sunt propuse 5 (cinci) proceduri principale de achiziție (sau pachete de lucru) care urmează să fie derulate în proiectul CREH după cum urmează: lucrări preliminare, lucrări principale, echipamente medicale, sisteme IT, mobilier, supravegherea execuției“, se precizează în caietul de sarcini.

Aşadar, Ministerul Sănătăţii este pe cale să finalizeze etapele preliminare ale acestui proiect şi să ajungă la pasul cel mai important, acela de a da startul începerii lucrărilor la Spitalul Regional din Craiova.

Citeşte şi: Piaţa Chiriac, încotro? Conducerea pieţelor recunoaşte că nu există vad

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS