-2.5 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCare este dom’le treaba cu Bitcoin și criptomonedele astea? De ce vorbește toată lumea de ele?

Care este dom’le treaba cu Bitcoin și criptomonedele astea? De ce vorbește toată lumea de ele?

Eu sunt Marius Morra, CEO şi cofondator TOKERO. Trăiesc, mănânc şi respir crypto şi antreprenoriat în fiecare zi de ani buni şi, astăzi, o să fiu călăuza voastră în lumea crypto aşa cum a evoluat ea din 2008 până în prezent. În ultimii ani, criptomonedele au atras atenția lumii financiare, atât a investitorilor cât și a spectatorilor, provocând opinii extrem de polarizate. De la crypto maximaliști care cred că vor revoluționa sistemul financiar global cu Bitcoin sau altă criptomonedă ca metodă unică de plată, până la cei care consideră criptomonedele păcănele, jocuri de noroc, o înșelătorie sau o schemă piramidală, opinia publică este destul de împărțită.

Mai întâi de toate, pentru context, creatorul Bitcoin, Satoshi Nakamoto, a prezentat Bitcoin ca monedă electronică descentralizată, concepută pentru a permite tranzacții directe între părți, fără a fi nevoie de intermediari financiari, cum ar fi băncile.

Pe măsură ce Bitcoinul și alte criptomonede au crescut în popularitate, au devenit ușor-ușor, pe lângă metodă de plată acceptată atât de persoane fizice cât și juridice, un instrument de investiții și de stocare a valorii pentru mulți oameni din întreaga lume. Principalii factori care au determinat acest lucru au fost în ordinea importanței:

–        Posibilitatea unor profituri de neimaginat pe alte clase de active investiționale pe fondul volatilității crescute; Bitcoin este cel mai performant asset investțional din ultimii 14 ani;

–        Ușurința tranzacționării datorită interfețelor din ce în ce mai simple alte platformelor de tranzacționare;

–        Accesibilitatea investițiilor prin posibilitatea de a investi sume mici, începând de la 10-20 euro sau chiar mai puțin;

Dar ce sunt criptomonedele?

Criptomonedele au ca scop principal efectuarea de plăţi de la o persoană la alta fără intermediari precum bănci sau guverne care impun condiţii, taxe şi impozite.

Criptomonedele, faţă de banii normali pot fi trimise extrem de rapid (minute, ba chiar secunde) în orice parte a lumii, cu comisioane extrem de reduse faţă de cele bancare.

Dar până la o adopţie masivă ca şi instrumente de plată – ca bani, pentru că preţul lor fluctuează destul de mult şi pentru că au perspective foarte bune de creştere pe termen mediu şi lung, criptomonedele sunt folosite în mare măsură în acest moment precum acţiunile, investiţiile la bursă. Cu alte cuvinte în mare parte sunt cumpărate în scop speculativ, acela de a genera profit.

În acest moment există peste 26.249, fiecare cu utilitatea şi particulărităţile ei.

Ce este BITCOIN?

Bitcoin a devenit un fel de denumire generică pentru blockchain și criptomonede aşa cum „xerox” a devenit pentru aparatele de copiat. Adevărul este că lumea crypto este asemeni unui iceberg al cărui vârf, într-adevăr, este Bitcoinul.

Dacă pentru mulţi este văzut doar ca o unealtă de tranzacţionare, BITCOINUL a apărut ca să rezolve deficienţele sistemului financiar-monetar care, în forma actuală, are foarte multe probleme:

– În sistemul financiar nu există transparenţă – nu ştim niciodată cu exactitate câţi bani sunt în circulaţie, câţi se emit şi de foarte multe ori băncile au emis bani fără acoperire, creând haos, inflaţie şi crize economice.

– banii, paradoxal, costă bani. De cele mai multe ori comisioanele sunt de-a dreptul aberante, la depuneri, retrageri, şi în special la transferuri internaţionale. Ca să nu mai vorbim de depozite, unde nu rare au fost cazurile când banca a oferit chiar dobândă negativă.

 – transferurile de bani durează chiar şi 2-3 zile în cazul transferurilor internaţionale

Practic, orice plăţi vrei să faci, în afară de cele cash, te loveşti de bănci şi guverne. De exemplu dacă vrei să treci graniţa cu mai mult de 10.000 de euro cash trebuie să declari autorităţilor.

Astfel că, în 2008, un anonim, sub numele de cod Satoshi Nakamoto, (o persoană sau un grup de interese după anumite păreri), a încercat să rezolve problema aşa numitului “middle-man” – mijlocitor, în cazul de faţă – instituţiile financiare şi a creat prima criptomonedă din istorie – Bitcoin (prescurtat BTC.)

Prima tranzacţie cu BITCOIN a fost, însă, abia în 2010. Pe 22 mai 2010 un IT-ist a cumpărat două pizza cu 10,000 de bitcoin.

Odată cu această primă tranzacţie, s-a pus în practică o nouă modalitate de plată la nivel mondial, plata cu criptomonedă sau moneda digitală.

Nu virtuală cum exista tendinţa de a o numi, nu electronică, ci digitală! Prin algoritmii implementaţi de Satoshi Nakamoto, BITCOINul se poate transmite peer-to-peer, adică de la o persoană la alta fără alţi intermediari.

Astfel că, dacă acum mii de ani aveam trocul (actual barter), apoi monede, bancnote şi in ultimii ani PayPal şi frecvent plata cu cardul, BITCOINUL şi moneda digitală în general se doresc a fi noua metodă de plată universală.

Avantajele criptomonedelor (studiu de caz Bitcoin):

  • – criptomoneda este descentralizată – adică tranzacţiile efectuate cu criptomonede sunt independente de orice instituţii financiare si guverne;
  • – spre deosebire de banii clasici, care se imprimă într-o cantitate nu foarte bine definită, Bitcoinul este limitat la 21 de milioane de unităţi. Dacă băncile şi guvernele taie moneda dupa bunul plac, de multe ori neacoperită de nimic – acest lucru nu se poate întâmpla cu BITCOIN.
  • Momentan, din cele 21 de milioane de unităţi sunt în circulaţie aproximativ 18,78 milioane urmând ca ultimul Bitcoin să fie minat în anul 2150. Despre minare – modalitatea prin care este produs Bitcoin vom discuta puţin mai tarziu.
  • – transparenţa – absolut toate tranzacţiile, de la cea mai mică la cea mai mare, sunt inregistrate intr-o retea revolutionara denumita BLOCKCHAIN la care au acces toti utilizatorii retelei.
  • COMISION de transfer extrem de redus. Taxele pentru trasferuri sunt extrem de mici fata de cele bancare. SI NICIODATA PROPORTIONALE CU SUMA, adica poti plati o suma fixa ca si commission indifferent de suma transmisa.

– Moneda digitala nu se poate falsifica

– Fiecare tranzactie este validata de toata reteaua

– Transferul criptomonedelor este foarte rapid: 1 BITCOIN este confirmat ca trimis în 10 minute oriunde în lume iar Ethereum se trimite in 15 secunde si Egold, (fostul Elrond) in 6 secunde cu diferenta ca Egold permite peste 15.000 de tranzactii pe secunda fata de doar 5-7 tranzactii pe secunda Blockchainul Bitcoin si 15 tranzactii reteaua Ethereum.

Ca termen de comparative Visa, principalul procesator de plati din lume permite undeva la 24.000 de tranzactii pe secunda.

In acelasi timp, developerii Multiversx, cât şi Solana – proiecte asa-zise Ethereum Killers, trag tare si promit sa ajunga in curand la minim 50-100.000 tranzactii pe secunda.

Deasemenea, nefiind inca o moneda oficiala, chiar daca ai poprire pe cont, nimeni nu iti poate opri din valoarea pe care o detii in criptomoneda.

Cât este un Bitcoin?

Valoarea Bitcoin a început să crească de la câțiva cenți în 2010 până la aproape 20.000 usd in 2017 si 64,800 usd in noimebrie 2021. În acest moment (iulie 2023) fluctuează în jurul valorii de 30.000 de dolari, cu un trend ascendent.  

Conform mai multor algoritmi matematici, are șanse ca în câțiva ani să depășească valori de câteva sute de mii de euro per unitate.

După scăderi masive precum cele din 2018 sau 2022, investitorii in criptomonede au tendinta sa devina ceva mai sceptici însă de-a lungul timpului Bitcoin a mai inregistrat scăderi semnificative ba chiar a fost declarat mort de nu mai putin de 350 de ori dar de fiecare data s-a ridicat chiar si mai si puternic.

Cei implicati in crypto privesc cu mare incredere in viitor si previzioneaza cotatii pentru BITCOIN cu mult peste valoarea maxima avuta pana acum.

Trebuie să cumpăr un Bitcoin întreg? Nu, un Bitcoin este divizibil în bucăți foarte mici, până la 8 zecimale, cea mai mica zecimală, sau bucățică de Bitcoin fiind denumită Satoshi. Așadar 1 Bitcoin conține 100.000.000 de Satoshi

Pe platforma TOKERO achiziția minima este de 20 euro, deci cu siguranta nu este nevoie sa cumperi un Bitcoin intreg.

Cum obții criptomonede?

Criptomonedele se pot obține în trei moduri:

  • 1. cumpărare;
  • 2. producere, proces denumit în limbaj tehnic minare sau minerit;
  • 3. prestari servicii cu plata in crypto

Cum cumperi criptomonede?

Criptomonedele se pot cumpăra de la o o persoană la alta (regim peer-to-peer), de la Crypto ATM-uri sau de pe un exchange online. Există mai multe exchangeuri internationale și naționale. Dintre ele, o opțiune foarte bună, confirmată de comunitate este proiectul TOKERO Crypto Exchange, fondat chiar în Craiova în anul 2018.

Procesul de cumpărare este foarte simplu: Mai intai de toate trebuie sa inregistrati un cont cu KYC (vine din engleza, Cunoasterea Clientului) cu următoarele documente:

  • Carte de identitate
  • extras de cont de pe contul din care doriți să trimiteți fonduri.

Validarea contului se face rapid, în doar cateva minute, procesul fiind unul automatizat!

Pasul 2 este depunerea fondurilor necesare pentru a cumpara criptomonede. Depozitul se face prin transfer bancar care durează în medie 4-8 ore, in functie de banca si moneda in care se transmite, uneori chiar și în 30-60 minute sau cu cardul și achiziția se face în doar cateva minute.

Criptomonedele achiziționate se pot păstra pe platformă în walletul propriu sau pot fi transferate în alte walleturi externe.

Cum faci bani în crypto si unde tii criptomonedele

În cripto se foloseste pentru a obtine profit acelasi mecanism ca in cazul tuturor activelor – cumpara jos si vinde sus (din engleză Buy Low Sell High). În cazul în care vinzi si cumperi IN ACEEASI ZI, procesul poarta denumirea de day trading si este facut de obicei de profesionisti si necesita cunostinte temeinice pentru a fi profitabil.

In cazul in care nu esti un day trader poti cumpara pe termen mediu si lung. Procesul in crypto de numeste HODL – de la termenul englezesc de HOLD (a pastra), pocit insa de unul dintre primii traderi de crypto aflat in stare de ebrietate dupa cum umbla vorba pe unele forumuri.

Dacă esti interesat și vrei să afli mai multe și să evoluezi în lumea crypto, sfatul de azi este să deschizi un cont pe TOKERO http://tokero.com/ și să faci o tranzacție oricât de mica începând de la 20 de euro! Vor fi prima investiție și primul pas în această lume fascinantă!

Toți cei înscriși pe acest link vor putea participa gratuit la un webinar de crypto despre cele mai noi oportunități în data de 15 august 2023.

Not financial advice. Noi îţi prezentăm lumea crypto aşa cum este ea. Înainte de a investi, întotdeauana DYOR!

CITEŞTE ŞI: Bilanţul IntenCity. Craiova, pe minus cu peste 3 milioane de euro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS