-1.6 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoaptea iarnă, ziua vară - Diferențele record de temperatură în țară

Noaptea iarnă, ziua vară – Diferențele record de temperatură în țară

Care au fost cele mai mari diferențe de temperatură dintre noapte și zi în România? Când au fost și diferențe de peste 28 de grade, chiar și în 2023?

Hotnews a făcut o analiză a istoriei diferențelor de temperatură din întreaga țară. Sunt zile în care dimineața ai nevoie de geacă groasă, în timp ce la prânz poți sta în tricou, iar temperatura poate să urce atât de mult, încât poți simți trei anotimpuri într-o singură zi.

Informația pe scurt

  • Temperatura aerului poate varia în cazuri excepționale și cu 28-33 de grade Celsius în același loc, în mai puțin de 15 ore. Un exemplu extrem este ce s-a întâmplat la Bod, în 1942, când a fost măsurată cea mai scăzută temperatură din țară.
  • În 1951, la Ion Sion (o stație meteo din jud Brăila) a fost măsurată temperatura record de +44,5 C. Minima acelei zile a fost de numai 18,5 C. Stația de la Ion Sion, locul evocat în toate manualele de geografie, a funcționat între 1929 și 1960 și de atunci nu mai este activă.
  • În iarna lui 2023 au fost două zile super-reci în care, la Întorsura Buzăului, temperatura a crescut cu aproape 30 de grade în zece ore.
  • Sunt locuri multe în țară unde în aprilie pot fi 2 – 4 grade dimineață și 25-28 C la prânz. La fel se poate întâmpla și la mijloc de octombrie.
  • La București sunt foarte rare zilele cu amplitudine termică de peste 20 de grade Celsius. Un exemplu rar a fost în 6 aprilie 1998, când s-a produs maxima absolută pentru luna a patra la stația Băneasa: +32,2 C. Minima dimineții a fost de +7,6 C.
  • Vara, la Constanța, diferența dintre dimineață și prânz rar trece de 6-7 C. Dar sunt și cazuri rare în care pot fi 14 C. Un exemplu din 22 august 1980: minimă 17 C, maximă 31 C. La fel a fost și pe 19 august 2000 (19,7 33,7 C).
  • Cel mai adesea, la Sulina, diferențele dintre noapte și zi sunt de maxim 5-6 grade, și uneori și de unu-două grade. În mod excepțional, când vremea se schimbă și pătrund mase de aer cald/rece, amplitudinea poate fi de 15 grade.

Scădere de 36 de grade în doar 16 ore, în SUA

Una dintre cele mai mari scăderi de temperatură în lume a fost la Detroit (SUA). În 16 ore, temperatura a scăzut de la +10 C, la -26 C.

Un joc al temperaturilor medii în funcție de anotimp

În general, în funcție de mai mulți factori, diferența dintre temperatura minimă (înregistrată dimineață) și maxima, (înregistrată la câteva ore după prânz), este undeva între 7 și 10 grade. În Dobrogea pot fi zile în care minima este de 15 grade, iar maxima este de 17 grade C. La polul opus, în „micile Siberii”, precum Miercurea Ciuc sau Întorsura Buzăului, pot fi -30 C la orele dimineții. De asemenea, temperaturi în jurul a 0 grade nouă ore mai târziu.

În general, temperatura minimă de dimineață se produce mai devreme vara și ceva mai târziu iarna, consecință a duratei diferite a zilei. Temperatura maximă se produce în general între orele 13 și 15. Deși vara nu este ceva ieșit din comun să se producă după ora 16.30.

În ianuarie 2023, în zile incredibil de calde, minimele dimineții au fost în sud undeva între 8 și 11 grade. Maximele zilei, între 19 și 22 C. În cele mai calde zile de iulie (și la început de august) cele mai ridicate minime nocturne au fost de 22-25 de grade în Dobrogea, Muntenia și Dealurile de Vest. Maximele au fost de 39-42 de grade în Bărăgan și la Dunăre.

Citește întreg articolul pe Hotnews.

Citește și: Tânără din Daneți, dată dispărută de familie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS