2.9 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRâsu` plânsu` cu fântânile arteziene din centrul Craiovei

Râsu` plânsu` cu fântânile arteziene din centrul Craiovei

Din fântânile arteziene ale Craiovei ţâşnesc multe lucruri în ultima vreme, pe lângă apă. Idei de tot soiul, unele mai bune, altele mai proaste, sindroame ale neputinţei, laude entuziaste din tabăra care sare cu felicitările pentru orice noutate anunţată de primarul Craiovei, priviri contrariate sau ultragiate dintr-o altă tabără, care nu mai gustă deloc experimentele peisagistice din oraş.

În timp ce în buricul oraşului, în Piaţa Mihai Viteazul, fântâna cântătoare îşi plânge, când fără lacrimi, când cu lacrimi amare, anii de glorie, iar un pic mai jos, la Doljana, o altă fântână îşi aşteaptă şi ea cuminte reinventarea, Primăria se laudă cu punerea în funcţiune a mult-truditei fântâni de la Piaţa Mare şi a fântânii din English Park, care a fost îmbogăţită cu două balerine. Dacă la fântâna din English Park noile elemente sunt aşezate şi integrate în peisaj, noua găselniţă estetică de la piaţă a născut multe nemulţumiri.

Fântâna din English Park. Foto: Lia Olguța Vasilescu / Facebook

Fântâna de la Piaţa Mare, un capriciu care a atras multe critici

Reamintim că administraţia a considerat oportună tăierea unui nuc vechi şi impunător pentru a face loc unui proiect gândit prost încă de la început. Primarul Craiovei anunţa, la acea vreme, că oraşul se va bucura de o nouă atracţie, o fântână din care apa va ţâşni spectaculos, ce va înfrumuseţa zona. De ce a fost nevoie de tăierea unui arbore pentru a face loc unei fântâni taman în locul unde acesta îşi întindea liniştit rădăcinile a rămas de neînţeles pentru mulţi. Dar şi mai de neînţeles a devenit traseul urmat de proiectul noii fântâni. O adevărată odisee a prostului-gust, de la cap la coadă, care nu a făcut decât să îi enerveze şi mai mult pe oamenii care au acuzat primăria că a tăiat copacul pentru capricii cvasi-estetice, în fapt fără noimă.

Un copac tăiat pentru o fântână care imită… ramurile unui copac

Prima încercare s-a dovedit un fiasco răsunător, un simulacru de design futurist care, pus în practică, s-a transformat într-o răzătoare.

Eşecul a fost recunoscut până şi de primarul Lia Olguţa Vasilescu, care a anunţat că proiectul va fi refăcut. Şi de această dată, estetica urâtului s-a înrădăcinat în casa fostului nuc, alungindu-şi hidos ramurile artificiale spre uimirea tuturor. De ce să tai un copac ca să imiţi, cu proiectul, ramurile unui copac? De ce să înlocuieşti natura cu un lucru care o imită, făcut fără nicio rigoare estetică, combinând „eclectic” elemente dizarmonice, în care false ramuri de bronz sunt încarcerate de placaje disonante?

Încă un obiectiv pe lista experimentelor kitsch

Astfel de tentative de estetică urbană devin deja un obicei la Craiova. Fântâna de la Piaţa Mare se alătură unei companii pestriţe – naiadelor din Parcul Romanescu, aleii groazei din Grădina Botanică, rădăcinilor colorate de chiparoşi… Unde se termină şirul de experimente peisagistice ale Primăriei? Fiecare este liber să îşi exercite bunul sau prostul gust la el acasă, dar oraşul nu este casa niciunui primar, ci a tuturor locuitorilor săi. Şi, lăsând la o parte orice subiectivitate, avântul kitsch al unei administraţii locale afectează întreaga urbe. Oare atât de ghinionistă este Craiova, încât să nu aibă parte de proiecte mai reuşite de peisagistică? De proiecte unitare, care să înlocuiască elementele disparate, unele bune, altele fioroase, ce o transformă într-o struţo-cămilă a esteticii urbane?

Fântânile arteziene de la Mercur și Doljana, tot în aşteptare

Pe de altă parte, oare cum îşi stabileşte administraţia ordinea priorităţilor, când fântâna cântătoare din centru stă de câţiva ani în aşteptarea reînvierii sau a transformării? Şi în zona Doljana, fântâna „porumbeilor” aşteaptă zile mai bune, deteriorându-se pe zi ce trece.

Săptămâna trecută, GdS a solicitat Primăriei Craiova informaţii cu privire la starea acestora. Aşa am aflat că „Fântânile din Piața Mihai Viteazul și de la Doljana sunt incluse în proiectul de regenerare urbană din zona centrală a orașului, proiect ce va fi depus în vederea finanțării cu fonduri europene nerambursabile”.

Aşadar, există un proiect, dar acesta nu este încă depus, ceea ce înseamnă că fântânile mai au ceva de aşteptat.
„Până la acest moment, au fost aprobate DALI (documentația de avizare a lucrărilor de intervenţii) și indicatorii tehnico-economici pentru cele două obiective de investiții. Imediat ce va fi semnat contractul de finanțare pe fonduri europene pentru proiectul de regenerare urbană, vor fi demarate și procedurile de achiziție publică pentru toate lucrările incluse în acest proiect”, ne-au precizat reprezentanţii Primăriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS