7.3 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcneea, o afecţiune care nu este mereu luată în serios, în ciuda implicaţiilor sale psihice

Acneea, o afecţiune care nu este mereu luată în serios, în ciuda implicaţiilor sale psihice

Bolile de piele sunt adesea asociate cu anxietate şi depresie, pacienţii fiind afectaţi de vizibilitatea afecţiunilor de care suferă, iar dintre acestea acneea este una dintre bolile extrem de frecvente. Acneea afectează aproape 10% din populaţie. Deşi este adesea asociată cu perioada adolescenţei, ea poate fi declanşată la orice vârstă. De multe ori, medicii au o misiune triplă. De a gestiona prejudecăţile, de a trata boala şi de a ajuta pacienţii să o surmonteze mental.

În continuare, în multe cazuri, pacienţii agravează boala şi îşi produc singuri cicatrici

Dr. Rucsandra Dascălu, medic primar dermatolog la Spitalul Filantropia din Craiova, explică mai multe despre caracteristicile afecţiunii şi felul în care trebuie abordată din punct de vedere medical. Specialistul semnalează că există încă o tendinţă îngrijorătoare de bagatelizare a afecţiunii şi de tratare a acesteia, în lipsa recomandărilor medicale, cu tot soiul de remedii care nu fac decât să agraveze problemele.

“Încă există părinţi care nu acordă importanţă bolii şi consideră că o să treacă de la sine, în timp ce adolescenţii sunt afectaţi psihic de aceasta. Sunt, de asemenea, multe cazuri în care se autotratează. Cazuri în care pustulele sunt maltratate până se ajunge la cicatrici urâte. Este foarte important ca acneea să fie tratată de către dermatolog, iar atenţia acordată prevenirii cicatricilor să fie una ridicată”, transmite dermatologul.

Acneea poate apărea la orice vârstă

Acneea este o boală cutanată cronică extrem de frecventă, cu o prevalenţă de 9,4%.
“Cel mai des apare la adolescenți, odată cu pubertatea. Însă poate apărea și la adulţi și la copii. Acneea neonatală se poate declanşa în primele săptămâni de viață, când nou-născutul este încă sub influenţa hormonilor materni. Este important să ştim că boala poate apărea la orice vârstă și că poate fi asociata cu anxietate sau depresie, neavând neapărat o legătură cu severitatea leziunilor”, spune medicul.

Ce este acneea şi cum apare

Acneea este o boală a foliculului pilosebaceu și apare pe faţă, pe piept și pe spate, explică dr. Rucsandra Dascălu. Ea apare ca urmare a secreţiei crescute de sebum. În esenţă, porii sunt “astupaţi”, apare suprainfectarea cu bacterii, apoi se declanşează procesele inflamatorii.

Ce se întâmplă, de fapt? “În piele, firul de păr are conectată glanda sebacee. În acnee, glanda secretă în exces, keratinizarea se produce şi ea în exces şi, astfel, apar blocajele. La tot acest mecanism se adaugă şi colonizarea cu bacterii, iar dacă ductul intrafolicular se blochează de tot pot apărea inclusiv noduli. Apoi, pentru că organismul reacţionează şi aduce “soldăţeii” să se apere şi să repare, apar modificări inflamatorii: edemul, adică umflăturile, eritemul – roşeaţa pielii, durerea”, explică medicul.

Exces de sebum, comedoane, pustule şi noduli

Produsele cosmetice şi fumatul agravează acneea

Acneea mai poate fi declanşată sau agravată de produsele cosmetice, care sunt şi ele o sursă de blocare a porilor, de unele medicamente (steroizi, litiu, antiepileptice), de fumat sau dieta bogată în carbohidrați.
“Ce vedem, propriu-zis, pe piele? Sebum mult, comedoane (puncte negre), puncte albe, pustule, noduli”, precizează dermatologul. Medicul subliniază importanţa diferenţierii afecţiunii de alte boli, cum ar fi foliculita, rozaceea, dermatitele acneiforme şi nu numai.

Ce avem de făcut?

Cel mai important lucru în gestionarea acneei este evitarea autotratamentelor şi consultul de specialitate.
Uneori acneea necesită investigații suplimentare, pentru excluderea sindromului ovarelor polichistice sau culturi de la nivelul leziunilor pentru cazurile refractare la antibioterapia de lunga durată.

“Tratamentul acneei presupune tratament topic și oral. Topicele sunt reprezentate de peroxid benzoil, retinoizi, antibiotice și combinații ale acestora. Se folosesc ca monoterapie în formele ușoare de acnee și ca terapie combinată cu antibioterapia orală în formele moderate și severe”, transmite dr. Dascălu.

La pacienţii de sex feminin, se poate folosi tratamentul hormonal, reprezentat de spironolactona și contraceptivele orale.
În formele severe, cele cu risc de dezvoltare a cicatricilor postacnee se recomandă isotrteinoinul oral, un medicament intens lipofilic (care se absoarbe mai rapid într-un mediu lipidic, cu grăsimi – n.r.). Absorbția lui creşte cu 60% atunci cand este luat în timpul unei mese care conține grăsimi. Pacienții cărora li se administrează acest medicament trebuie atent monitorizaţi ca urmare a posibilelor efecte adverse: afectarea ficatului, uscăciunea severă a pielii și mucoaselor, teratogenitatea (producerea de malformaţii – n.r.).

47% din pacienţii cu acnee dezvoltă cicatrici

Cele mai frecvente și persistente complicații ale acneei sunt cicatricile postacneice. “47% din pacienții cu acnee dezvolta cicatrici! Principalii factori de risc pentru apariția cicatricilor post-acnee sunt acneea severă, durata acneei, istoricul familial de cicatrici atrofice și maltratarea leziunilor de acnee. Tocmai de aceea, repet importanţa consultului medical şi a evitării autotratamentelor”, adaugă medicul.

Pentru tratamentul cicatricilor se face poate interveni cu laser, micro-needling, peeling chimic sau fillere pentru umplerea acestora. Cu toate aceste metode de tratament, cicatricile rămân însă în continuare foarte greu de tratat, iar din cauza impactului negativ pe care îl au, atenția acordată prevenției lor este foarte sporită.

Citeşte şi: Ortodont: Copiii hrăniți cu biberonul, mai predispuși riscului dezvoltării incorecte a mandibulei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS