16.7 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFostul proprietar Harrods, Mohamed Al Fayed, a murit

Fostul proprietar Harrods, Mohamed Al Fayed, a murit

Mohamed Al Fayed, fostul șef de la Harrods, al cărui fiu Dodi a murit în accident de mașină alături de Prințesa Diana, a murit la 94 de ani.

Născut în Egipt, și-a construit un imperiu de afaceri în Orientul Mijlociu înainte de a se muta în Marea Britanie în anii 1970.
Cu toate acestea, nu și-a realizat niciodată ambiția de a obține un pașaport pentru țara sa adoptivă. Și-a petrecut ultimii ani punând la îndoială circumstanțele morții lui Dodi și Diana.

Viața magnatului Mohamed Al Fayed

Mohamed Al Fayed a rămas în mare parte în afara reflectoarelor publice în ultimul deceniu, locuind în conacul său din Surrey împreună cu soția sa Heini.
Într-o declarație publicată vineri, familia a declarat: „Doamna Mohamed Al Fayed, copiii și nepoții ei doresc să confirme că iubitul ei soț, tatăl și bunicul lor, Mohamed, au murit în pace, de bătrânețe, miercuri, 30 august 2023.
„S-a bucurat de o pensie lungă și împlinită, înconjurat de cei dragi”.

Fulham Football Club, pe care Al Fayed l-a deținut de mulți ani, a spus că a fost „incredibil de întristat să afle” despre moartea sa. „Îi datorăm lui Mohamed o datorie de recunoștință pentru ceea ce a făcut pentru clubul nostru. Gândurile noastre sunt acum la familia și prietenii lui în această perioadă sumbră”, se arată într-un comunicat.
Succesorul său la club, Shahid Khan, și-a exprimat condoleanțe într-un omagiu pe site-ul clubului, pottivit BBC.

A locuit în Anglia, dar nu a putut lua cetățenia britanică

Mohamed Al Fayed a eșuat de două ori în încercarea sa de a-și asigura cetățenia britanică. Cu a doua ocazie, în 1995, înfuriat de respingere, el a spus presei că a plătit doi miniștri conservatori, Neil Hamilton și Tim Smith. Cei doi au părăsit guvernul. Hamilton, care a negat acuzația, a pierdut și un dosar de calomnie împotriva lui Al Fayed.

Un al treilea politician, Jonathan Aitken, care era pe atunci ministru, a demisionat și el după ce Al Fayed a dezvăluit că a rămas gratuit la Ritz din Paris, în același timp cu un grup de traficanți de arme saudiți.

În 2010, Al Fayed a vândut Harrods fondului suveran al Qatarului. Aproape jumătate din prețul de cumpărare a fost folosit pentru a compensa datoriile companiei.

Citește și: S-a aprobat cererea de plată numărul II din PNRR. România primește 2,7 miliarde de euro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS