7 C
Craiova
vineri, 31 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăMagazinRetete culinarePortokalopita, prăjitură cu portocale şi iaurt

Portokalopita, prăjitură cu portocale şi iaurt

Această prăjitură însiropată cu portocale și iaurt sau portokalopita se prepară foarte ușor și rapid.

Ingrediente

10-12 porții
400 g foi de plăcintă (350 g foi uscate)
150 g zahăr
200 g iaurt grecesc
coaja rasă de la 2-3 portocale
4 ouă (mărime medie)
150 ml ulei
20 g praf de copt
un praf de sare

Pentru sirop

100 ml apă
400 g zahăr
coaja de la 2 portocale
300 ml suc proaspăt de portocale

O tavă 20x30cm!
Puțin ulei și făină pentru a tapetă tavă.

Mod de preparare

Așezăm foile în 1-2 tăvi și le dăm la cuptor la 80-100 de grade pentru aproximativ 10-15 minute, până ce acestea se usucă complet! Lăsăm foile să se răcească.
Într-un bol adăugăm ouăle și amestecăm cu un tel până ce se omogenizează! Adăugăm sarea și iaurtul și amestecăm!
Adăugăm uleiul și coaja rasă de portocale! Amestecăm până ce se omogenizează, după care adăugăm praful de copt și amestecăm!
Adăugăm treptat foile uscate și reci și amestecăm cu ajutorul a două furculițe, până ce acestea se încorporează, având grijă să nu se lipească!
Tapetăm o tavă cu ulei și adăugăm conținutul! Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 °C, pentru aproximativ 40-50 de minute !

Pregătim siropul:
Într-o cratiță adăugăm sucul de portocale, apa, coaja de portocale tăiată și zahărul! Fierbem 5 minute la foc mic!
Luăm desertul din cuptor și facem testul cu scobitoarea! Însiropăm desertul fierbinte cu siropul cald!

Lăsăm să se răcească la temperatura camerei, apoi dăm la frigider aproximativ 2 ore!

Servim cu înghețată. Pentru cei care vor o variantă mai light recomandăm iaurtul grecesc cremos și bucăți de portocale.

Citeşte şi: Roșii cu ceapă la borcan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS