8.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMărturii zguduitoare din blocurile groazei: „Nu mai am absolut nimic. A ars totul”

Mărturii zguduitoare din blocurile groazei: „Nu mai am absolut nimic. A ars totul”

Incendiul devastator care a avut loc la trei blocuri de pe strada Aristizza Romanescu din cartierul Craioviţa Nouă a făcut scrum 29 de locuinţe de la mansarda blocului, iar pe alte câteva zeci le-a afectat.

În această dimineață era forfotă în fața blocurilor care au luat foc. Mulţi dintre locatari erau strânşi în stradă. Cu toții aşteptau să fie chemaţi în blocuri de către autorităţi pentru a se face constatările în locuinţe. Unii dintre ei erau nervoși, alții priveau în gol. În ochii tuturor erau lacrimi, disperare şi neputinţă. Cei care aveau locuinţele la mansardă erau distruşi. Sub ochii multora dintre ei s-a mistuit tot ce au strâns o viaţă. Alţii, care erau plecaţi, au aflat prin telefon că nu mai au casă şi niciun bun pe care ar putea să îl recupereze.

Încă de la intrarea în blocuri se simte un miros greu de fum, care a persistat de ieri Pe toate scările şi holurile este înşirată funingine. În zona de mansardă a blocurilor în care a avut loc incendiul imaginile sunt apocaliptice. Totul este scrum, iar locuinţele pe care oamenii le amenajaseră cum au putut mai bine nici nu mai seamănă a case. Obiectele din case sunt arse complet, iar acoperişul şi geamurile distruse. Practic, din mansardele care până joi dimineaţa erau locuinţe, acum au mai rămas doar câteva ziduri despărţitoare.

„Nici nu știu cum am coborât scările. Cred că de frică să nu mor!“

Oamenii povestesc cu groază momentele în care au fost evacuați sau au fugit singuri din cauza că incendiul se extindea văzând cu ochii. „Eu dormeam, au sunat jandarmii la ușă și mi-au spus că trebuie să plec fiindcă este incendiu. Nici nu știu cum am coborât scările. Cred că de frică să nu mor! Probabil adrenalina de moment”, a spus o femeie.

După ce a trecut agitația de ieri, când toți locatarii au asistat neputincioși la scena apocaliptică și și-au văzut locuințele în flăcări, de astăzi au început să facă bilanțul. Unii au rămas fără absolut nimic, alții care au locuințe la etajele inferioare nu au fost afectați. Cu toate acestea, toate cele trei blocuri nu mai au acum curent electric, apă sau gaze. Toate instalațiile au fost puternic afectate și încă nu se știe când vor fi refăcute.

De la ce ar fi pornit incendiul?

Locatarii celor trei blocuri spun că incendiul a pornit din cauza unui bărbat care ar fi lăsat nesupravegheată o candelă aprinsă. Bărbatul locuia cu chirie în apartamentul care a luat inițial foc. Acel imobil aparţine unui cetăţean care locuieşte în Kuweit, potrivit spuselor vecinilor. O vecină a bărbatului din apartamentul căruia a pornit incendiul a povestit cum a început totul. „Eram în casă şi am simţit un miros de ceva ars.

Am luat papucii în picioare, am tras ceva pe mine şi am ieşit la uşă. Atunci l-am văzut pe acest bărbat că deschisese uşa şi a început să strige să sunăm la pompieri. Dar deja în apartamentul lui erau flăcări imense. Am fugit fără nimic, exact aşa cum mă vedeţi. Nu mai am nimic, absolut nimic, a ars totul. Nu știu să vă spun nimic despre acest domn. Spunea că este avocat și îl vedeam că aprindea mereu tămâie, candele. În rest, nici numele nu i-l știu“, a spus femeia.

Pompierii, luaţi la ţintă de oameni 

Oamenii cărora le-au ars locuinţele sunt absolut revoltaţi cu privire la modul în care au intervenit pompierii. Aceştia spun că mulţi ar fi avut locuinţele neatinse de foc dacă pompierii şi-ar fi făcut mai bine treaba. Un locatar care nu şi-a mai putut recupera nimic din casa făcută scrum a povestit cum iniţial a avut speranţa că focul va fi stins rapid.

„Eu când am văzut flăcările la blocul 1, acolo unde a pornit incendiul, şi am observat că veniseră pompierii am zis că nu are cum să ajungă la noi, că îl vor stinge. Dar apoi am văzut că doi pompieri urcaseră la mansardă, dar nu aveau furtun, nimic, pur şi simplu nu aveau cu ce să stingă flăcările. Atunci am realizat că o să pierdem tot. N-am apucat să luăm mare lucru din casă, e totul făcut scrum. Din toate electrocasnicele mai sunt doar ramele metalice. Televizorul parcă nu a existat vreodată, nu a rămas nimic din el“, a povestit bărbatul.

Locatarii de pe strada Aristizza Romanescu mai spun că pompierii nu au avut nici echipamentele necesare unui astfel de incendiu. „Ce să stingă, domnule, focul la o asemenea înălțime dacă ei nu au venit de prima dată cu scară. Aveau niște furtune vai de mama lor, apa nu avea presiune, au cărat apă de la Kaufland. Cu asemenea echipamente și asemenea pregătire, să ne ferească Dumnezeu să mai fie astfel de evenimente“, a mai spus un alt locatar.

Ce face primăria pentru oamenii pe care incendiul i-a lăsat fără case

După o tăcere de neînţeles cu privire la situaţia din Craioviţa Nouă, pe tot parcursul zilei de ieri, primarul oraşului, Lia Olguţa Vasilescu, şi-a făcut apariţia în mijlocul oamenilor vineri. Aceasta îşi anunţase vizita cu două ore înainte să apară, iar oamenii îşi puseseră toată speranţa în ceea ce le va transmite. Însă, veştile de la primar nu au fost foarte mulţumitoare.

„Primăria nu are nicio obligaţie legală în acest caz, fiindcă este vorba despre locuinţe private. Însă, noi vom face tot ce ţine de primărie ca să vă ajutăm. Punem la dispoziţie locuinţe pentru cei care au rămas fără case. Însă nu avem suficiente pentru toate cele 29 de familii de la mansardă. În momentul acesta facem tot posibilul să mai putem eliberăm din ele. Prioritate au familiile cu copii şi cei care au în familie persoane cu handicap. De asemenea, cei care aţi fost afectaţi trebuie să depuneţi o cerere către Direcția Generală de Asistență Socială Craiova. Veţi primi un ajutor de urgenţă de 10.000 de lei.

Mai departe, o să puteţi merge şi către AJPIS cu o astfel de cerere. Cel mai probabil, veţi primi şi de acolo un ajutor, însă nu ştiu să vă spun exact cât. Dar vom avea discuţii ca acesta să fie cât mai mare. De asemenea, am pus la dispoziție 80 de locuri de cazare în instituții care aparțin de primărie. Companiile care ţin de primărie – RAADPFL, Salubritatea şi CAO, vă vor ajuta gratuit cu tot ceea ce este nevoie şi ţine de domeniul lor de activitate. 

Însă, îndepărtatea molozului de la mansardă trebuie făcută cu o firmă specializată. Noi nu dispunem de cele necesare pentru a da jos de la o asemenea înălţime ce a rămas acolo. După ce firma specializată va aduce molozul la sol, vom vedea cum rezolvăm legal, astfel încât să îl putem îndepărta noi“, le-a spus Olguţa Vasilescu oamenilor care se strânseseră în jurul ei.

Locatarii vor fi nevoiți să suporte cheltuielile pentru molozul de la mansarde

Cu alte cuvinte, locatarii care au rămas fără case vor primi de la primărie, prin DGAS, un ajutor de urgenţă de câte 10.000 de lei fiecărei familii și servicii gratuite de la RAADPFL, CAO şi Salubritate, pentru a putea îndepărta mizeria rămasă în urma incediului. La acest ajutor se va adăuga și cel de la AJPIS. Acesta poate ajunge la maximum 7.000 de lei, dacă instituția va considera că poate să acorde ajutorul maxim.

Pe lângă 80 de locuri de cazare puse la dispoziție de primărie și Consiliul Județean Dolj a anunțat că oferă 32 de locuri de cazare, în trei centre.

Olguţa Vasilescu nu a vrut să facă politică

În momentul în care a ajuns în mijlocul oamenilor, Olguţa Vasilescu a dojenit presa şi a vrut să o pună „la colţ“, astfel încât să aibă o discuţie „ca de la om la om“ cu cetăţenii, pe motiv că nu vrea să facă politică din acest subiect. Olguţa Vasilescu a avut şi un răspuns pentru cei care şi-au făcut speranţe că primăria le-ar putea reconstrui apartamentele: „Legal nu putem să facem acest lucru, eu am mai făcut o noapte de puşcărie fiindcă am văruit faţadele“, a spus Olguţa Vasilescu.

Asigurarea împotriva incendiului, singura salvare. Cei mai mulţi locatari nu o au

Singura salvare a oamenilor care şi-au pierdut locuinţele ar fi asigurarea locuinţei în caz de incendiu. Însă foarte puţini dintre aceştia au o astfel de asigurare. În acest moment, oricum, nu se ştie dacă şi-ar mai putea reconstrui apartamentele chiar dacă ar avea posibilitatea să facă acest lucru. Mai întâi, un expert trebuie să evalueze situaţia şi să verifice dacă structura acelor blocuri ar mai putea suporta reconstruirea unor apartamente la mansardă. Însă, cheltuielile cu expertiza şi curăţarea molozului din mansardă vor fi suportate de locatarii apartamentelor. Iar mulţi dintre ei nu au apucat să plece cu niciun ban din case. Cu toţii sunt disperaţi că nu mai au cu ce să suporte nicio chletuială după ce totul le-a fost mistuit de flăcări.

Citște și: Dolj: Trei răniți după coliziunea a trei autoturisme în Brădești

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS