1.8 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSportLotul de canotaj, primit „regeşte“ la Salonul Oficial al Aeroportului „Henri Coandă“

Lotul de canotaj, primit „regeşte“ la Salonul Oficial al Aeroportului „Henri Coandă“

Lotul de canotaj al României, care a reuşit calificarea a 11 echipaje la JO 2024, a fost primit „regeşte“, luni, la Salonul Oficial al Aeroportului „Henri Coandă”, de conducerile Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, la întoarcerea de la Campionatele Mondiale de la Belgrad (3-10 septembrie). Reamintim că, la CM, canotorii români au cucerit cinci medalii, două de aur, una de argint şi două de bronz.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat că, pentru sportul românesc, canotajul reprezintă un model de urmat, ţinând cont că a reuşit să califice 11 echipaje la Jocurile Olimpice de la Paris.

„Aş putea să spun că sportul românesc nu moare. Iar canotajul este dovada vie că atunci când ai o echipă performantă care ştie unde îşi doreşte să ajungă, vin şi rezultatele. Canotajul este un model pentru sportul românesc, aşa că le mulţumesc sportivilor alături de care am tremurat la Belgrad. Suntem foarte obosiţi, dar şi foarte fericiţi. Am trăit cea mai intensă ediţie a Campionatelor Mondiale din viaţa mea de până acum alături de aceşti sportivi extraordinari. România a fost singura ţară care a dublat sportivii la aceste Mondiale. Am avut un obiectiv pentru care am muncit, iar acum putem spune că avem 11 echipaje calificate la Jocurile Olimpice de la Paris. Suntem pe primul loc în lume cu 11 bărci calificate, am lăsat în urmă Olanda, Anglia, SUA, Canada sau Australia“, a declarat Elisabeta Lipă.

Mihai Covaliu: „Sunteţi un model pe care mi-aş dori să îl replicăm“

La rândul său, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a afirmat că speră ca sportivii de la canotaj să se întoarcă de la JO de anul viitor cel puţin cu tot atâtea medalii câte au obţinut la aceste Campionate Mondiale.

„Felicitări pentru aceste performanţe extraordinare, sunteţi o echipă care funcţionează ca un ceasornic, o echipă profesionistă în care fiecare ştie foarte bine ce are de făcut. Voi sunteţi un model pe care mi-aş dori să îl replicăm în cât mai multe echipe din sportul românesc. Aţi obţinut un rezultat care greu îl mai puteţi corecta, ca să spun aşa… 11 bărci calificate şi 44 de sportivi calificaţi.

Am înţeles de la antrenorul Antonio Colamonici că ar mai vrea să califice încă unul sau două echipaje. De unde? Dar noi aşteptăm atunci şi recordul absolut de bărci calificate. Voi, sportivii, aveţi de acum încolo un an în care vă puteţi pregăti pentru a vă atinge visul, medalia olimpică. Mă uitam în finale ce ţări sunt… Statele Unite, Australia, Canada, Germania… sunt ţări, aproape continente unele dintre ele, cu care România se bate de la egal la egal. Suntem mici, dar putem fi puternici dacă suntem uniţi. Sper ca voi să aveţi cel puţin tot atâtea medalii la gât şi când vă veţi întoarce de la Paris anul viitor”, a menţionat Covaliu.

Bodnar şi Radiş, neînvinse de patru ani

Canotoarea Ancuţa Bodnar, medaliată cu aur la Campionatele Mondiale de la Belgrad, a declarat, luni, la întoarcerea în ţară, că este un sentiment extraordinar să fii neînvins de patru ani, aşa cum este cazul ei şi al colegei sale Simona Radiş, în barca de dublu vâsle.

„E un sentiment extraordinar să nu te învingă nimeni de atâta timp. Suntem o echipă puternică, o echipă construită în timp. Adversarele noastre au curaj, la fiecare cursă încearcă să îşi joace şansa, dar noi ne-am făcut treaba şi nu s-au putut apropia de noi. La finiş am trăit un sentiment de eliberare şi de bucurie în acelaşi timp pentru că a fost un an extrem de greu. Ne bucură foarte mult acest rezultat şi că am reuşit să menţinem şirul victoriilor. Ne dorim să intrăm în istorie şi să continuăm cât mai mult timp acest şir al victoriilor. Acum vreau să trăiesc la Paris (n.r. – JO 2024) fericirea de la Tokyo (n.r. – Tokyo 2020)”, a punctat Ancuţa Bodnar.

„Acest rezultat este extraordinar!“

Simona Radiş a subliniat la rândul ei importanţa acestei medalii, una care reprezintă confirmarea valorii acestui echipaj înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris.

„Acest rezultat este unul extraordinar. A fost o cursă cu stil, să spun aşa… am plecat de la start puternic cu gândul că primul loc se califică la Jocuri. De aceea am condus cursa încă de la început. Dacă medalia de aur de anul trecut a fost prima la o ediţie a Mondialelor şi ne-a bucurat foarte mult, aceasta a fost de zece ori peste aceea. Pentru că a fost un an foarte dificil, aşteptările au fost foarte mari, iar această confirmare nu face decât să ne dea multă încredere în noi. Să fiţi convinşi că la Paris va fi foarte distractiv, atât pentru noi, cât şi pentru cei care ne vor susţine. Staţi cu ochii pe noi pentru că vă promitem foarte multe lucruri bune”, a precizat Radiş, citată de Agerpres.

Medalii:

Medaliile de aur au fost cucerite la dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar, Simona Radiş) şi opt plus unu feminin (Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Iuliana Buhuş, Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Victoria-Ştefania Petreanu), argintul a fost obţinut la patru rame feminin (Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş), iar medaliile de bronz au fost câştigate la dublu rame feminin (Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel) şi la dublu vâsle feminin, categorie uşoară (Mariana-Laura Dumitru şi Ionela Cozmiuc).

România a obţinut patru medalii de aur la Mondialele de la Racice (Cehia), anul trecut, prin Ionela Cozmiuc, la simplu vâsle feminin, categorie uşoară, prin echipajul masculin de dublu rame, alcătuit din Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan, la dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş) şi opt plus unu feminin (Magdalena Rusu, Iuliana Buhuş, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereş. Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu, Victoria-Ştefania Petreanu).

Citeşte şi: Canotaj / Barca feminină de 8+1, imperială la Mondiale! A doua medalie de aur pentru România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS