-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRomânii îşi pierd dinţii devreme şi ajung la specialist când sunt aproape ştirbi

Românii îşi pierd dinţii devreme şi ajung la specialist când sunt aproape ştirbi

Românii care ajung la stomatolog pentru implanturi dentare se prezintă la cabinet aproape ştirbi. Mulţi dintre aceştia riscă să rămână fără dinți de la vârsta de 40 de ani, arată o analiză a unei clinici de implantologie din ţară.

Numărul celor care ajung la specialist pentru implanturi a crescut după pandemia Covid, iar oamenii ajung să investească sume de 5000 până la 15000 de euro pentru lucrări de protetică dentară.

Oamenii se duc la specialist când nu mai au aproape niciun dinte

O mare parte dintre români ajung într-un cabinet stomatologic în momentul în care rămân fără dinți, deși consultațiile și tratamentele de prevenție ar trebui să fie prioritare și să aibă loc periodic, măcar o dată pe an, semnalează stomatologii.

„90% dintre pacienți care apelează la clinica noastră pentru implanturi dentare sunt aproape știrbi. Ei vin, în cele mai multe cazuri, pentru punerea tuturor dinților. Eu și echipa mea realizăm lucrări chirurgicale dentare foarte complexe, mulți pacienți apelând la noi pentru cele mai dificile intervenții din spectrul implantologiei. Mulți pacienți solicită implanturi dentare târziu, când volumul osos este deja afectat și este nevoie de adiție de os pentru a se putea reconstrui dantura. Iar acest lucru crește costul final, multe intervenții chirugicale ajungând să coste cât o mașină. De aceea, le recomandăm tuturor românilor să pună pe primul lor prevenția prin igienă orală și tratamente de profilaxie periodice”, declară Dr. Alin Udeanu, medic stomatolog, lector internațional în implantologie avansată.

În ultimul deceniu, românii s-au dus mai rar la medic

Numărul consultațiilor stomatologice și al tratamentelor de profilaxie în România este în scădere continuă în ultimii 10 ani. Potrivit datelor oficiale, în 2011, în țară au fost înregistrate aproape 1,5 milioane de consultații și tratamente. În 2013 a avut loc o scădere drastică, la 500.000 de consultații și tratamente stomatologice. În 2021, numărul lor a ajuns la 300.000, semn că românii au rărit considerabil vizitele la stomatolog. Paradoxal, în tot acest timp, în care numărul de consultații și tratamente a scăzut, numărul de clinici și cabinete stomatologice a crescut cu 25%, pe fondul solicitărilor numeroase pentru intervenții complexe.

50% dintre cazuri au nevoie de implantarea tuturor dinților

În același timp, potrivit analizei realizate de clinica de implantologie din Romnânia, a scăzut și vârsta la care românii își pierd dinții. Lipsa igienei orale și a tratamentelor de prevenție sunt principalele cauze, la care se adaugă şi stilul de viață nesănăto. Fumatul este unul dintre principalii factori care slăbesc rezistența dinților și duc la căderea lor.
Femeile și bărbații din România sunt afectați în egală măsură de pierderea dinților. Dintre toate cazurile de implantologie, 50% au avut nevoie de implantarea tuturor dinților, 27% pe o singură arcadă/jumătate din numărul dinților și doar 23% pentru 2-3 dinți.

Românii se află pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte igiena orală

Costurile pot ajunge la 15.000 de euro, în funcție de complexitatea intervenției. Având în vedere costurile ridicate, mulți români fac credite bancare pentru a acoperi costurile de reconstrucția dinților.
România este pe ultimul loc la igienă orală în Europa. Doar 37% dintre românii adulți se spală zilnic pe dinți, 2% nu se spală deloc pe dinți, iar aproape 50% folosesc guma de mestecat în locul pastei de dinți, potrivit unui studiu INS din 2021.

Citeşte şi: SCJU Craiova nu mai are director medical

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS