2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-a găsit o sală pentru copiii de la Grădiniţa Ion Creangă. La controlul anterior, aceasta a fost "conformă pentru funcţionare"

S-a găsit o sală pentru copiii de la Grădiniţa Ion Creangă. La controlul anterior, aceasta a fost „conformă pentru funcţionare”

La Craiova s-a atins o nouă culme a eficienţei: soluţia la o problemă care nu ar exista. Inspectoratul şcolar spune că s-a mai găsit o sală pentru copiii înghesuiţi la Grădiniţa Ion Creangă, deşi nu menţionează nicăieri că ar fi existat probleme. Dimpotrivă, ISJ transmite că la controlul din urmă cu două zile nu s-a găsit nimic în neregulă. Primăria, pe de altă parte, a fost luată prin surprindere de situaţia semnalată. Municipalitatea ne-a transmis că numărul de preşcolari a crescut faţă de ce s-a raportat în vară, fără să fie informată despre acest lucru.

Urmare a sesizărilor legate de condiţiile în care se desfăşoară orele la Grădiniţa cu Program Prelungit „Ion Creangă” din Craiova, unde părinţii s-au plâns că micuţii sunt înghesuiţi şi câte 40-50 într-o singură sală, o echipă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a mers joi să verifice situaţia. Reprezentanţii ISJ Dolj au fost însoţiţi de conducerea Liceului „Traian Vuia”, unde a fost relocată temporar grădiniţa, şi de reprezentanţi ai Primăriei Craiova. Deşi la controlul din urmă cu numai două zile, inspectorii DSP nu au găsit „deficienţe”, unitatea fiind considerată „conformă cu funcţionarea”, în urma vizitei pe teren, ISJ ne-a comunicat că s-au găsit soluţii pentru a remedia… deficienţele inexistente.

ISJ spune că repartizarea grupelor s-a făcut „fără a fi afectat procesul instructiv-educativ”

Inspectoratul Judeţean Dolj a reamintit, în răspunsul remis GdS, că Grădiniţa „Ion Creangă” funcţionează, în anul şcolar 2023-2024, în locaţia Liceului „Traian Vuia”, ocupând parterul unui corp de clădire din incinta acestuia.
„Parterul, unde sunt dispuse sălile de clasă în prezent, a fost renovat, grupurile sanitare cât și sălile de clasă au fost complet refacute, fiind adaptate nevoilor preșcolarilor, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, ne-au comunicat reprezentanţii ISJ Dolj.

Aceştia au adăugat că repartizarea grupelor pe săli de clasă a fost efectuată prin consultarea tuturor cadrelor didactice, „fără a fi afectat procesul instructiv-educativ”. Conform răspunsului ISJ, au fost luate în considerare „toate criteriile necesare desfășurării activității în condițiile date de situația impusă prin relocare”. Altfel spus, la repartizarea grupelor în săli, nimeni nu a considerat că înghesuirea a 40-50 de copii într-o sală de curs ar afecta procesul educativ.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, scoasă la înaintare

ISJ Dolj ne-a mai transmis că reprezentanții DSP Dolj au efectuat controlul periodic în data de 12 septembrie. Aşadar, după începerea anului şcolar. Iar în urma acestui control nu au fost evidenţiate deficienţe, spune Inspectoratul, „unitatea fiind conformă pentru funcționare”. În mesajul transmis, instituţia nu spune totuşi dacă realitatea de pe teren a bătut cu aceste constatări. Cu toate astea, spune a luat măsuri pentru a le oferi copiilor „condiţii prielnice” şi „spaţiu”.

Contactat de GdS pentru a lămuri ce au constatat inspectorii DSP la vizita de acum două zile, purtătorul de cuvânt Ştefan Popescu ne-a transmis că „atunci când s-au dus în control inspectorii, nu erau atâţia copii. Circuitele erau în regulă, era curat, dar trebuie redus numărul de elevi pentru că nu pot desfăşura orele cu atâţia copii, sala nu permite acest lucru”. Ce să mai înţelegem? Conform în teorie, dar nu şi în practică.

S-a găsit o sală!

Deşi deficienţe nu au fost constatate, după spusele Inspectoratului, echipa care a mers pe teren a hotărât totuşi să rezolve o problemă despre care nu spun nicio clipă că ar fi existat.

„În urma vizitei efectuate în data de 14.09.2023, reprezentanții I.S.J. Dolj, împreună cu reprezentanții Primăriei Craiova și conducerea Liceului ”Traian Vuia”, au identificat o sală de clasă la parterul aceluiași corp de clădire, în care preșcolarii își vor defășura activitatea, astfel încât să beneficieze de spațiu și condiții prielnice pentru desfășurarea activităților”.
ISJ a mai adăugat că în acest moment unitatea școlară dispune de suficiente paturi pentru preșcolari. „Pe lângă paturile existente deja în unitate, un număr de 30 de paturi au fost livrate în unitate în cursul zilei de 13.09.2023, acestea fiind date în folosința preșcolarilor, în functie de solicitările cadrelor didactice”.

Între timp, GdS a avut acces şi la imagini dintr-o sala unde au fost repartizate două grupe, cât se poate de grăitoare, cu micuţi aproape lipiţi unii de ceilalţi.

Primăria transmite că nu a fost informată despre creşterea numărului de preşcolari

Reprezentanţii Primăriei spun că spaţiile au fost amenajate conform numărului de preşcolari raportat în vară, care a crescut ulterior, fără ca municipalitatea să fie informată.
„Primăria Municipiului Craiova a amenajat spaţiile din incinta Liceului „Traian Vuia”, unde Grădiniţa „Ion Creangă” a fost relocată pe durata lucrărilor de reabilitare la clădirea unităţii, raportându-se la numărul de preşcolari primit, respectiv 5 săli iniţial, plus două ulterior – un total de 7 săli. La începutul anului şcolar, am constatat că numărul copiilor prezenţi la unitatea respectivă a crescut fără ca noi să fim anterior informaţi. Dată fiind situaţia, împreună cu reprezentanţii Liceului „Traian Vuia”, a fost mai identificată suplimentar o sală în care preșcolarii își vor putea defășura activitatea”, a transmis Marina Andronache, şef serviciu Imagine.

Citeşte şi:  Grădiniţa „semidecomandată”, cu 40 de copii într-o sală

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS